KL

KL: Der er brug for hastelovgivning på hele det kommunale område

Del

Lukning af skoler, plejehjem, jobcentrene mv. rammer hårdt i kommunerne, som har brug for ny lovgivning, der sikrer, at ressourcerne kan prioriteres bedst muligt, siger KL’s formand.

Statsminister Mette Frederiksen meldte tirsdag ud, at Folketinget vil vedtage hastelovgivning, der giver sundhedsvæsenet mulighed for at prioritere, så behandlingen af særligt udsatte og svage patienter får fortrin. Samme hastelovgivning er der behov for i kommunerne, lyder det fra KL’s formand Jacob Bundsgaard.

”Det er rigtig godt, at Folketinget nu vil vedtage hastelovgivning på sundhedsområdet. Men der er også et behov på andre områder. Det her rammer også hårdt i kommunerne, hvor det kan blive nødvendigt at lukke skoler, daginstitutioner, jobcentre mv. Vi ser det allerede ske. Men der er ikke klare rammer for, hvad det får af betydning for borgerne og medarbejderne,” siger formanden og fortsætter:

”Vi har derfor brug for, at Folketinget hurtigst muligt også vedtager ny lovgivning, der sikrer, at vi kan handle fornuftigt i kommunerne - uden at bryde loven.”

Bliver undervisningen i folkeskolen fx aflyst, har kommunerne pligt til at sørge for erstatningsundervisning. Det kan fx betyde, at eleverne – når skolerne åbner igen – skal gå i skole hver weekend frem til sommerferien for at indhente det forsømte.

Bliver en daginstitution fx lukket har kommunerne pligt til at sørge for et alternativt pasningstilbud. Det kan betyde, at kommunerne er tvunget til at prioritere sparsomme ressourcer til at betale forældre, så de kan finde alternativ pasning.

Samtidig er der brug for kommunerne fx kan afvige fra normal visitation på ældreområdet til fx rengøring og anden praktisk hjælp, og klageregler bør sættes ud af kraft i en periode, så personalet kan bruges til de mest syge.

”Vi står i en ekstraordinær situation, hvor vi alle er nødt til at handle anderledes, end vi er vant til. Der er ingen tvivl om, at det her kan blive et stort indgreb i borgernes og medarbejdernes hverdag og en stor udfordring for mange. Vi skal gøre alt, hvad vi kan for at inddæmme smitten og følge de tiltag, der kommer fra regeringen og sundhedsmyndighederne. Det er vigtigt, at vi hurtigst muligt får rammerne på plads, så vi ved, hvordan vi kan og skal agere,” lyder det fra KL-formanden. 

Nøgleord

Kontakter

Information om KL

KL
KL
Weidekampsgade 10
2300 København

+45 3370 3370http://www.kl.dk

KL er interesseorganisation for de 98 kommunalbestyrelser og arbejder for, at kommunerne har de bedst mulige rammer til at prioritere velfærd og økonomi og til at udvikle kommunen lokalt. KL bidrager til – sammen med kommunerne – at videreudvikle det danske kommunestyre og lokaldemokrati. KL er samtidig arbejdsgiverorganisation og forhandler overenskomster for kommunernes ca. 500.000 ledere og medarbejdere.

Følg pressemeddelelser fra KL

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra KL

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum