Gymnasieskolernes Lærerforening

Karakterkrav til gymnasier rammer kommunerne skævt

Del

Ny undersøgelse fra Gymnasieskolernes Lærerforening viser, at især kommuner som Lolland, Halsnæs og Kalundborg vil blive ramt hårdt, hvis regeringens forslag til karakterkrav på fire bliver en realitet. I Høje Tåstrup vil hver femte ung ikke få adgang til det almene gymnasium eller hf.

Gymnasieskolen.dk skriver:

Gymnasieskolernes Lærerforening (GL) præsenterer nu en ny analyse, der endnu en gang slår fast, at det er yderområderne – det statsminister Lars Løkke Rasmussen kalder "Produktionsdanmark" – der bliver hårdest ramt, hvis de nuværende forhandlinger om en ny gymnasiereform ender med et karakterkrav på fire i dansk og matematik.

Analysen viser, at hvis karakterkravet var blevet indført i 2014, så ville de 10 kommuner, hvor flest elever ville blive afskåret fra gymnasiet, bestå af fire kommuner fra Københavns vestegn og seks kommuner fra Udkantsdanmark.
I samtlige 10 kommuner ville mellem 15 og 20 procent af eleverne ikke have fået adgang til gymnasiet.

"Fuldkommen forkert retning"
Michael Levy Bruus er rektor på Maribo Gymnasium på Lolland - Et af de gymnasier, hvor karakterkravet kommer til at gøre ondt.

"Det største problem med karakterkravet er, at der er tale om prøvekarakterer. Det betyder, at de ordblinde, de talblinde, elever med anden etnisk baggrund end dansk, elever fra gymnasiefremmede hjem og elever med eksamensangst kommer i klemme," siger han, og uddyber:

"Der kan sagtens være en dygtig elev, der misforstår en tekst under danskeksamen og går galt i byen. Når der er tale om prøvekarakterer, så skal der meget lidt til. Jeg ved godt, at der så er mulighed for optagelsessamtaler, men hvis man allerede har eksamensangst, nytter det jo ikke," lyder det fra rektoren.

I Michael Levy Bruus' øjne vil et karakterkrav på fire betyde, at der bliver længere mellem mønsterbryderne.

"Der vil være færre, der bryder den sociale arv. Hos os er der mange af eleverne, der er den første i familien til at tage en studentereksamen, og senere også den første til at tage en professionsbachelor, når de bliver lærer, sygeplejerske eller socialrådgiver. Der vil være nogle af dem, der ikke får opfyldt deres drømme på grund af en dårlig prøvedag."

Hans dom er kontant:

"Det er en fuldkommen forkert retning at gå for vores samfund. Vi kommer til at tabe meget talent på gulvet."

Det er Annette Nordstrøm Hansen, formand for Gymnasieskolernes Lærerforening, helt enig i.

"Det er uforståeligt, at kommuner, som i årevis har udført et stort stykke arbejde med at bryde den sociale arv, vil skulle rykke tilbage til start. Karakterkravet er et uddannelsespolitisk fejlskud. Eleverne skal være dygtige for at tage en gymnasieuddannelse, men karakterer er en for snæver tilgang," siger hun til gymnasieskolen.dk. 

"Køb en safarihjelm"
Lolland Kommunes borgmester, Holger Schou Rasmussen (S) er heller ikke fan af karakterkravet.

"Det udelukker nogle fra at kæmpe sig ind i kampen. Jeg er bekymret for, om vi overhovedet kommer til at have ungdomsuddannelser i yderområderne. Hvis de unge får endnu længere til skole end i dag, så bliver det endnu sværere at sikre, at de får en uddannelse," siger han.

Borgmesteren fremhæver, at gymnasierne i udkantsområderne generelt er truet.

"Med taxameterordningen, besparelser og karakterkrav kan jeg godt være rigtigt bekymret for alt, der er udenfor de store byer. Det er en giftig cocktail."

Det er en uholdbar udvikling, mener Holger Schou Rasmussen.

"Hvis vi vil have et land, der hænger ordentligt sammen, så koster det altså mere i de områder, hvor der er tyndt befolket. Ellers kan vi jo flytte hele landet ind til København. Så kan vi købe en safarihjelm og en riffel, så vi kan køre rundt i jeep hernede og se på de farlige udkantsområder."

Onsdag har Udvalget for Landdistrikter og Øer kaldt undervisningsministeren Ellen Trane Nørby (V) i samråd om konsekvenser af karakterkrav til gymnasierne.
Udvalget har blandt andet anmodet ministeren om at redegøre for regionale forskelle i forhold til, hvor mange der udelukkes fra de gymnasiale uddannelser med regeringens forslag om karakterkrav på 4 i dansk og matematik.

Læs mere her: http://www.gl.org/uddannelse/udd.politik/Sider/Karakterkrav-rammer-kommunerne-skaevt.aspx

Find Gymnasieskolen.dk her: http://gymnasieskolen.dk/ny-analyse-udkantskommuner-rammes-h%C3%A5rdt-af-karakterkrav

Nøgleord

Kontakter

Yderligere information hos
formand for Gymnasieskolernes Lærerforening
Annette Nordstrøm Hansen
tlf. 26 24 71 04
anh@gl.org

Links

Information om Gymnasieskolernes Lærerforening

Gymnasieskolernes Lærerforening
Vesterbrogade 16
1620 København V

http://www.gl.org

Gymnasielærernes faglige organisation

Følg pressemeddelelser fra Gymnasieskolernes Lærerforening

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Gymnasieskolernes Lærerforening

Regeringen må stoppe omprioriteringsbidraget på både erhvervsuddannelser og gymnasieuddannelser13.9.2018 12:12pressemeddelelse

“Jeg ønsker erhvervsskolerne tillykke med en økonomisk saltvandsindsprøjtning. Men det er uklart at se, hvor stor den reelt bliver, når omprioriteringsbidraget fastholdes. Det eneste rigtige ville være at sløjfe omprioriteringsbidraget på både erhvervsuddannelserne og gymnasierne. Unge skal have uddannelser med kvalitet. Det får de ikke ved at fortsætte omprioriteringsbidraget," fastslår Annette Nordstrøm Hansen, formand for Gymnasieskolernes Lærerforening.

Undervisningsministeriet har afsat bestyrelsen på VUC Syd11.9.2018 10:20pressemeddelelse

”Det er en drastisk og beklagelig udvikling,” mener formand for Gymnasieskolernes Lærerforening, Annette Nordstrøm Hansen, og fortsætter: ”Ministeriet har bemyndigelsen til at gøre, som de gør. Og når det er ministeriets vurdering, at den nuværende bestyrelse ikke kan løfte opgaven, er det vigtigt, at der gøres noget, så man forhåbentlig man sikre et fundament for fortsat at have et uddannelsestilbud i området. VUC Syd har jo undervisning i det meste af Sønderjylland, og det vil være dybt problematisk, hvis ministeriet skulle vælge at lukke VUC Syd,” mener GL-formanden.

Lærere betaler prisen for ledelsessvigt på VUC Syd1.9.2018 09:30pressemeddelelse

VUC Syd har effektueret en række afskedigelser af lærere. Det er uacceptabelt, at lærere afskediges og dermed skal betale prisen for ledelsessvigt på VUC Syd,” mener formand for Gymnasieskolernes Lærerforening, Annette Nordstrøm Hansen. Når en skole ansætter lærere uden pædagogikum, er skolen forpligtet til at give lærerne pædagogikumuddannelsen. En række af lærerne afskediges med den begrundelse, at de ikke har pædagogikum, hvilket ledelsen på VUC Syd skulle have sikret. ”Det er en yderst principiel sag for os, og vi vil forfølge den retsligt,” siger GL-formanden og fortsætter: ”Skolen er forpligtet til at give lærerne pædagogikum, men skolen har ikke levet op til sin forpligtelse til at give lærerne pædagogikum, og nu fyres en del af lærerne, fordi de ikke har pædagogikum. GL er enig i, at lærere, der underviser på gymnasialt niveau, skal opfylde de faglige og pædagogiske krav. Men det er ikke lærerne, der skal betale prisen for ledelsessvigt. Det er det blevet på VUC Syd.” Formanden

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum