Kanonstart på boligmarkedet bliver bremset af corona op til højsæson

Del

Mange handler i februar og marts, men tydelig opbremsning i fremvisninger den seneste uge. Coronakrisen rammer et marked i fuld fart, viser tal fra Home og Boligsiden. Hjælpepakker er vigtige for boligmarkedet

Fremvisning hus til salg. Foto: Palle Skov
Fremvisning hus til salg. Foto: Palle Skov

Kommentar fra ejendomsmæglerkæden Home: Boligsiden har her til morgen udsendt handelstal for februar og starten af marts.Tallene bekræfter, at boligmarkedet har en helt ekstraordinær høj hastighed – for alle ejendomstyper.

Der er tale om en tydelig opbremsning den seneste uge, helt naturligt, for danskerne har haft tankerne helt andre steder efter markante forandringer og indskærkninger i vores hverdag.

Fremvisninger bestilt online hos ejendomsmæglerkæden Home er gået tilbage med 37 % i forhold til ugen før.

Der er altså forsat aktivitet, også i disse dage, og nedgangen kommer fra et tårnhøjt niveau. Februar 2020 var den travleste måned for fremvisning (sæsonkorrigeret) siden 2007.

Marts bliver ingen dårlig måned, der er fortsat en del handler, men salget er fladet ud med coronas entré i Danmark. Vi forventer et samlet resultat på niveau med marts 2019, der var en god salgsmåned.

Køberne reagerer dermed forskelligt.

Nogle købere afventer eller skubber planerne nogle måneder. De fremvisninger, vi har nu, er til gengæld med seriøse købere, der har konkrete behov eller helt specifikke ønsker og planer.

Der er også sælgere, der skubber aftalen om en salgsvurdering en måneds tid eller to.

Mange af handlerne i marts er et resultat af ofte flere måneders boligjagt for køberne. Den nye situation vil få flere til at afvente, hvis det er muligt – især dem der køber og sælger mere af ’lyst’ end af konkrete behov.  

De afventende vil med garanti vokse i omfang den kommende tid – og det vil påvirke salget og nyudbuddet af boliger lige op til starten på årets normalt mest travle tid – typisk markeret med startskud i påsken.

Andre købere og sælgere har travlt og får nu enderne til at mødes. Der er handler, der glider på plads, fordi begge parter kan se en interesse i at lukke handlen og få ro på boligsituationen.

Som ejendomsmæglere har vi også tilpasset os. Vi viser fortsat frem og afholder salgsvurderinger hjemme hos kunderne, hvor vi følger myndighedernes anbefalinger, så ingen håndtryk, kun smil og hilsen, håndsprit før og efter og holder afstand, men vi tager også digitale muligheder i brug for at mindske kontakt, eller hvis kunderne ikke har lyst eller mulighed for at mødes personligt i den nuværende situation.

De seneste dage har vi betjent kunder på FaceTime ved salgsvurderinger (kunden har vist boligen for mægleren over FaceTime) og andre møder og vores mæglere afholder og tilbyder online fremvisninger og Åbent Hus.

Boligmarkedet kommer til at gå ned i gear, og priserne vil komme under et vist pres, især nu hvor renterne også er steget. Hvor meget er det umuligt at spå om. De forventede prisstigninger på villaer på 3-4 % i år kommer vi dog ikke til at se, tør vi godt sige.

Boligmarkedet trives med tryghed om jobbet og privatøkonomien – og derfor er det også meget, meget vigtigt, at Folketinget har hastevedtaget store hjælpepakker til at afbøde krisen og holde så mange som muligt i virksomheder i ’business’ og ansatte i job. Kæmpe ros - tryghed om job og løn er helt afgørende.

På længere sigt bliver boligmarkedet påvirket alt af krisens omfang og dybde. Jo mere alvorlig økonomisk krise, jo mere påvirket vil boligmarkedet også blive.

Vi har et solidt boligmarked – mange boligejere har store friværdier og sidder med meget billige lån. Det giver en buffer i privatøkonomien.

Hvis vi slipper med en mere kortvarig opbremsning, vil der opbygges en pukkel af afventende købere og sælgere, der skal i gang på den anden side. I bedste fald allerede i sommermånederne.

Krisen ændrer ikke på, at mange mangler sted at bo eller mere eller mindre plads.

Kontakter

Billeder

Fremvisning hus til salg. Foto: Palle Skov
Fremvisning hus til salg. Foto: Palle Skov
Download

Links

Information om home a/s

home a/s
Søren Frichs Vej 36 F
8230 Åbyhøj

+45 86154300http://home.dk/

home-kæden - kort fortalt

home er ejendomsmæglerkæde for Danske Bank-koncernen og et 100 % ejet datterselskab af Realkredit Danmark.

• home er landets mest kendte ejendomsmæglerkæde*
• home blev stiftet den 1. august 1989
• home omsætter årligt boliger for en værdi af 30-35 mia. kr.
• home har over 900 ansatte
• home er en franchise-kæde
• home har godt 100 franchisetagere, hvoraf de største driver 10-13 butikker
• home har 177 home-butikker fordelt over hele landet**
• homes ambition at være danskernes førstevalg på boligmarkedet.
• home har 4 servicecentre, hvor specialister klarer alt papirarbejdet i handlen.

home samarbejder også med erhvervsmæglerkæden, home Erhverv, som er et landsdækkende netværk af erhvervsmæglere, der arbejder med salg, udlejning, vurdering og rådgivning inden for erhvervsejendomme og erhvervslokaler.

Find nærmeste home-forretning her, eller ring på tlf. 8615 4300.

*  Kilde:Analyseinstituttet YouGov, brandtracking ultimo 2018.
** ultimo 2019.

Følg pressemeddelelser fra home a/s

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra home a/s

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum