Region Sjælland

Kan du se fremtiden?

Del

Vil fysisk træning kunne være med til at bevare synet hos mennesker med øjensygdommen AMD, også kendt som alderspletter? Det skal et dansk-svensk forskningssamarbejde med Sjællands Universitetshospital i spidsen nu undersøge med støtte på 8,1 millioner kroner fra Regionalfonden Interreg ØKS.

Øjenafdelingen på Sjællands Universitetshospital skal undersøge, om motion kan redde synet hos borgere med den sene tørre form for øjensygdommen AMD, aldersbetinget makula degeneration, som rammer cirka 20 procent af alle borgere over 60 år. Sygdommen kan ikke kureres, så man bliver i sidste ende så medtaget, at man ikke kan læse og genkende ansigter.

- Jeg håber meget, at motion kan have en positiv effekt på AMD og bremse udviklingen af sygdommen. Hvis det er rigtigt, vil det have stor indflydelse på livet for de mange, der lider af sygdommen, siger Torben Lykke Sørensen, professor på Øjenafdelingen på Sjællands Universitetshospital.

Deltagerne i projektet skal motionere i hold tre gange om ugen i et år. Det er det første projekt, som forsøger at behandle sygdommen med en tilgang, der ikke kun ser på øjet, men som inddrager hele kroppen samt de ældres psykiske velvære i jagten på en behandling.

- Det er banebrydende, hvis motion kan forsinke eller helt stoppe synsnedsættelsen. Danmark og Sverige vil blive foregangslande i behandlingen af denne meget udbredte øjensygdom, hvis det lykkes, siger Egon Bo, regionsrådsmedlem i Region Sjælland og medlem af styringsudvalget i Interreg ØKS.

Fysisk aktivitet og forskningsmuskler

Projektet vil også undersøge, hvilken betydning fysisk aktivitet har for deltagernes sundhed, livskvalitet og sociale fællesskab. Det vil man gøre ved at have stort fokus på brugerinddragelse og ved interviews med borgerne for at finde ud af, hvad det betyder for dem at leve med AMD, og hvilken forskel fysisk aktivitet gør.

- Den her bevilling på 8,1 millioner kroner understreger den store viden og forskningstradition, der er inden for AMD på Sjællands Universitetshospital, og håbet er, at projektet vil positionere os endnu stærkere både nationalt og internationalt, siger Niels Würgler Hansen, direktør på Sjællands Universitetshospital.

Projektet ”Kan du se fremtiden?” er et samarbejde mellem Øjenafdelingen og Forskningsprojekter og Klinisk optimering på Sjællands Universitetshospital, Institut for Sportsmedicin på Københavns Universitet, Hälsa och samhälle på Malmö Universitet og Högskolan i Halmstad.

FAKTA

Projektet har modtaget 8,1 millioner kroner fra Interreg ØKS og løber fra januar 2021 til oktober 2022.

EU’s Interreg program for Øresund-Kattegat-Skagerrak giver støtte til projekter mellem danskere, svenskere og nordmænd, som samarbejder om at løse fælles problemstillinger.

Kontakter

Torben Lykke Sørensen, professor på Øjenafdelingen på Sjællands Universitetshospital, 26 62 01 22
Egon Bo, regionsrådsmedlem i Region Sjælland og medlem af styringsudvalget i Interreg ØKS, 21 56 25 81
Niels Würgler Hansen, direktør på Sjællands Universitetshospital, 25 27 56 41

Information om Region Sjælland

Region Sjælland
Region Sjælland
Alleen 15
4180 Sorø

https://www.regionsjaelland.dk

Følg pressemeddelelser fra Region Sjælland

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Region Sjælland

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum