Kan dette løse mysteriet om universets udvidelse?
Universet blev skabt ved et kæmpe knald; big bang for 13,8 mia. år siden, og derefter begyndte det at udvide sig. Udvidelsen foregår stadig. Universet bliver stadig strukket ud i alle retninger ligesom en ballon, der bliver pustet op.
Så langt er fysikerne enige, men der er noget, der ikke stemmer. Når man måler universets udvidelseshastighed på forskellige måder, får man nemlig ikke det samme resultat.
Så er der noget galt med måle-metoderne? Eller foregår der noget i universet, som fysikerne endnu ikke har opdaget og derfor ikke tager højde for?
Det kunne meget vel være det sidste, mener flere fysikere, bl.a. Martin S. Sloth, der er professor i kosmologi på SDU.
I en ny videnskabelig artikel foreslår han og SDU-kollegaen, postdoc Florian Niedermannn, eksistensen af en ny type mørk energi i universet. Hvis man tager den med i de forskellige beregninger af universets udvidelse, bliver resultaterne mere ens.
– En ny type mørk energi kan løse problemet med de modstridende beregninger, siger Martin S. Sloth.
Modstridende målinger
Når fysikere regner på universets udvidelseshastighed, bygger de på en antagelse om, at universet består af mørk energi, mørkt stof og almindeligt stof. Indtil for nylig har alle former for observationer passet med sådan en model for universets stofsammensætning, men det gør de ikke længere.
Der opstår modstridende resultater, når man kigger på de nyeste data fra målinger af supernovaer og den kosmiske mikrobølge-baggrundsstråling; de to metoder giver simpelthen forskellige resultater for udvidelseshastigheden.
– I vores model finder vi, at hvis der var en ny type af ekstra mørk energi i det tidlige univers, så vil det kunne forklare både baggrundsstrålingmålingerne og supernovamålingerne samtidigt og uden modstrid, siger Martin S. Sloth.
Fra en fase til en anden
– Vi mener, at i det tidlige univers befandt den mørke energi sig i en anden fase. Man kan sammenligne det lidt med at, når vand køles, så undergår det en fase-overgang til is med lavere massefylde, forklarer han og fortsætter:
– På samme måde undergår mørk energi i vores model en overgang til en ny fase med lavere energitæthed, hvorved den mørke energis effekt på universets udvidelse ændres.
I følge Martin S. Sloth og Florian Niedermanns beregninger kommer resultaterne til at passe, hvis man forestiller sig, at mørk energi altså undergik en faseovergang udløst af universets udvidelse.
En meget voldsom proces
– Det er en faseovergang, hvor der pludseligt opstår mange bobler af den nye fase, og når disse bobler udvider sig og kolliderer, er faseovergangen komplet. Det er på kosmisk skala en meget voldsom kvantemekanisk proces, forklarer Martin S. Sloth.
Vi kender i dag ca. 20 procent af det stof, som universet består af. Det er det stof, som du og jeg, planeter og galakser, består af. Universet består også af mørkt stof, som ingen ved hvad er.
Derudover findes der mørk energi i universet; det er den energi, der får universet til at udvide sig, og det udgør ca. 70 procent af universets energitæthed.
Kontakter
Professor Martin S. Sloth, email sloth@sdu.dk
Kommunikationsmedarbejder Birgitte Svennevig, Det Naturvidenskabelige Fakultet. tlf 27598679. email birs@sdu.dk
Links
Information om Syddansk Universitet
Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Stærk interesse for SDU’s uddannelser5.7.2025 18:27:25 CEST | Pressemeddelelse
Selvom der er nye adgangskrav, oplever SDU en samlet stigning i søgningen. Universitetets uddannelser nyder stor interesse fra danske og internationale ansøgere, og nye udbud som psykologi i Esbjerg tiltrækker rekordmange ansøgere.
Mette Juel Rothmann udnævnt til professor i diabetesomsorg og brugerinvolvering2.7.2025 11:57:28 CEST | Pressemeddelelse
Et professorat med fokus på livet med diabetes: Styrket forskning i psykosociale aspekter af diabetes skal bane vejen for nye patientnære løsninger og bedre egenomsorg
Researchers develop new robot: The future of scaffolding is here2.7.2025 09:35:44 CEST | Press release
Together with the German scaffolding manufacturer PERI and several other European partners, researchers from SDU’s Centre for Large Structure Production (LSP) have developed a robot that can relieve scaffolders. The robot will be tested in real-life conditions over the next years.
SDU-forskere udvikler ny robot: Det bliver fremtiden for stilladsarbejde2.7.2025 09:35:44 CEST | Pressemeddelelse
Sammen med den tyske stilladsproducent PERI og en række europæiske kollegaer har forskere fra SDU’s Center for Large Structure Production (LSP) udviklet en robot, der kan aflaste stilladsarbejdere. I løbet af de næste par år skal robotten testes på byggepladser.
De første læger fra den regionale kandidatuddannelse i medicin i Esbjerg er uddannet26.6.2025 09:33:49 CEST | Pressemeddelelse
De første 21 nyuddannede læger fra den regionale kandidatuddannelse ved Syddansk Universitet på Esbjerg Sygehus – Syddansk Universitetshospital har 25. juni aflagt lægeløftet
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum