Aalborg Universitet

Kampen om at forstå mennesket

Del

I en ny bog sætter humanistiske forskere fokus på de menneskebilleder, der er med til at strukturere debatten i Danmark.

Uanset om vi diskuterer flygtninge, køn, sociale medier eller dagpengereformer, ligger der et skjult menneskesyn under overfladen. Det er konklusionen i en ny bog, Kampen om mennesket – forskellige menneskebilleder og deres grænsestrid, som professor mso David Budtz Pedersen, professor Frederik Stjernfelt samt adjungeret professor Finn Collin ved Institut for Kommunikation og Psykologi på Aalborg Universitet København står bag.

Bogen præsenterer samtidig det første hovedresultat af det VELUX-støttede forskningsprojekt ”Mapping the Public Value of Humanities", som løber frem til 2020. Forskerne har i den forbindelse identificeret otte måder at se mennesket på – såkaldte menneskebilleder – der kæmper over for hinanden i det moderne samfund. Det kommer løbende til udtryk i den offentlige debat. Fx i forbindelse med diskussioner om konkurrencestaten, teknologi eller flygtninge:

- Ens holdning til bl.a. flygtninge afhænger af, hvilket menneskebillede man abonnerer på. Ser man flygtninge som universelle retssubjekter med ukrænkelige rettigheder (Homo humanitatis)? Som økonomiske agenter, der kan styres med incitamenter og penge (Homo economicus)? Som små stykker af en fremmed kultur, der ankommer til vores land (Homo socius)? Eller som en del af en global underklasse i marxistisk forstand (Homo faber)?, siger David Budtz Pedersen, og fortsætter:

- Menneskebilleder kan på den måde mobiliseres politisk, og de er ofte med til at strukturere debatten og det politiske liv, selvom vi ikke altid er klar over det.

Fremtiden kalder på humanistisk forskning

Bogen er på den måde med til at sætte fokus på en vigtig fortælling om det moderne menneske og vores samfund. Og den svarer desuden på et spørgsmål, som med jævne mellemrum præger den offentlige debat herhjemme, nemlig hvilken betydning den humanistiske forskning har.

- Humaniora bidrager til samfundet både nu og i fremtiden ved at udvikle, raffinere og analysere menneskeopfattelser. Det er ikke mindst afgørende, at vi ikke glemmer den menneskelige faktor med den stigende digitalisering og udviklingen af ny teknologi som fx kunstig intelligens, understreger David Budtz Pedersen.

Læs mere om forskningsprojektet bag bogen på http://mapping-humanities.dk/

Kontakter

Professor mso David Budtz Pedersen på tlf.: 30 29 29 74 eller e-mail: davidp@hum.aau.dk
Professor Frederik Stjernfelt på tlf.: 31 68 91 88 eller på e-mail: stjernfelt@hum.aau.dk
Pressekontakt på AAU Susanne H. Knudsen på tlf.: 29 60 98 72 eller på shk@hum.aau.dk

Information om Aalborg Universitet

Aalborg Universitet
Aalborg Universitet
Fredrik Bajers Vej 5, Postboks 159
9100 Aalborg

9940 9940http://www.aau.dk/

Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet

Innovativt design af fundamenter til havvindmøller kan næsten halvere prisen11.7.2018 08:00pressemeddelelse

Et sugebøttefundament til en havvindmølle, der kan samles med bolte på havnen, inden det sejles ud til sin placering. Det er resultatet af et projekt mellem Aalborg Universitet, Siemens Gamesa, Universal Foundation A/S og Fred. Olsen Wind Carrier A/S. Et resultat, der kan sænke prisen på fundamentet med op til 40 procent, og som i sidste ende også vil sænke forbrugernes elregning

Demente liver op i interaktion med menneskelignende robotter, men forsker advarer mod ukritisk brug9.7.2018 08:30pressemeddelelse

Et nyt forskningsprojekt viser, at mennesker med svær demens har stor gavn af kontakt til sociale robotter. Det får dem til at live op, og de begynder at tale og blive socialt aktive. Men ifølge forskeren bag projektet, Jens Dinesen Strandbech, er der etiske udfordringer forbundet med teknologien. Der er således risiko for, at robotterne kan blive brugt til at passivisere besværlige demente borgere.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum