Kræftens Bekæmpelse

Kæmpe svigt af unge generationer hvis tobaks- og alkoholforslag skydes til hjørne

Del

Kræftens Bekæmpelse reagerer skarpt på nye udmeldinger fra Christiansborg, hvor en snarlig aftale om en sundhedsreform ikke kommer til at indeholde forebyggelsestiltag på tobaks- og alkoholområdet. - Vi holder skarpt øje med, at ambitionsniveauet bliver fastholdt, siger adm. direktør Jesper Fisker.

Jesper Fisker, adm. direktør, Kræftens Bekæmpelse
Jesper Fisker, adm. direktør, Kræftens Bekæmpelse

Det er dårligt nyt, hvis politikerne på Christiansborg forpasser en historisk chance for at beskytte børn og unge mod sundhedsskadelig røg og druk. En sundhedsreform uden en styrket forebyggelsesindsats kan kun ses som en stor skuffelse.

- Sagt uden omsvøb: Det er for vattet, hvis sundhedspolitikerne ikke kan nå til enighed og gribe muligheden. De kan skrive sundhedspolitisk Danmarkshistorie med tiltag, der vil højne folkesundheden markant og redde liv.

Sådan lyder det fra Jesper Fisker, adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse, på dagen, hvor det står klart, at regeringens ambitiøse udspil om at forebygge rygning og alkoholindtag blandt unge, ryger ud af en kommende sundhedsreform.

Aftalen om en reform er angiveligt på trapperne. Men regeringens forslag om forebyggelse med begrænsning på salget af alkohol og tobaks- og nikotinprodukter er pillet ud. I stedet skal forebyggelsestiltagene forhandles i et separat spor, mens den brede sundhedsreform kører i sit eget spor.

- Regeringen har foreslået en gradvis udfasning af nikotinprodukter for generation 2010. Regeringen ønsker også at hæve aldersgrænsen til 18 år for salg af al alkohol. Rygning er som bekendt den store kræftdræber, ligesom alkohol er årsag til kræft og en række andre alvorlige sygdomme. Så ud fra et folkesundhedsperspektiv giver forslagene rigtig god mening, siger Jesper Fisker.

Regeringen bør fastholde de høje ambitionerne 
En række andre mulige tiltag har været fremme under de politiske forhandlinger. Man kunne hæve aldersgrænsen for salg af tobak til eksempelvis 25 år, eller man kunne begrænse salget af tobak, så det ikke længere kan sælges i dagligvarebutikker. Man kunne også give prisen på tobak et mærkbart nøk opad.

- Kræftens Bekæmpelse støtter sådan set alle forslag, og det samme gør vælgerne, ved vi fra en repræsentativ meningsmåling. Jeg noterer mig, at regeringen fastholder sine forslag til forebyggelse med udgangspunkt i forslaget om en aldersgrænse på 18 år samt en gradvis udfasning af nikotinprodukter for generation 2010, og vi holder skarpt øje med, at ambitionsniveauet bliver fastholdt og omsat til konkrete tiltag - selvom det desværre bliver i et selvstændigt forhandlingsforløb, siger Jesper Fisker.

- Rygning er den helt store dræber med 13.600 dødsfald på samvittigheden om året herhjemme. Med visionen om en nikotinfri generation var der endelig udsigt til, at den triste udvikling kunne vende. Og forslaget om et stop for salg af alkohol kan føre til en markant ændring af danske unges voldsomme og sundhedsskadelige drukkultur. Jeg håber inderligt, at politikerne vil fortsætte de vigtige forhandlinger i et nyt, konstruktivt spor, fastslår han.

Kontakter

Billeder

Jesper Fisker, adm. direktør, Kræftens Bekæmpelse
Jesper Fisker, adm. direktør, Kræftens Bekæmpelse
Download

Information om Kræftens Bekæmpelse

Kræftens Bekæmpelse
Kræftens Bekæmpelse
Strandboulevarden 49
2100 Kbh Ø

http://www.cancer.dk

Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum