Kæmpe succes: Forældre trygge ved HPV-vaccination
Langt de fleste forældre vil sige ja til, at deres børn vaccineres mod HPV. Det viser nye tal fra Epinion. Information og dialog har igen givet forældre tillid til HPV-vaccination efter et stort fald i tilslutningen.

Tilliden til HPV-vaccination er tårnhøj. Ni ud af ti forældre til piger er sikre på, at deres datter skal vaccineres mod HPV. Det samme gælder otte ud af ti drengeforældre. Det viser en ny rundspørge fra Epinion for Kræftens Bekæmpelse.
- Det er rigtig vigtigt, at forældre igen føler sig trygge ved at deres børn bliver HPV-vaccineret og føler, at de har den viden de har brug for, for at kunne træffe beslutningen, fortæller Janne Bigaard, overlæge i Kræftens Bekæmpelse.
For seks år siden var kun knap halvdelen af forældre til piger sikre på, at deres datter skulle vaccineres.
HPV-vaccination tilbydes gratis til drenge og piger, når de fylder 12 år og beskytter mod livmoderhalskræft, analkræft, kræft i skeden og kvinders ydre kønsorganer samt kønsvorter.
Tårnhøj tilslutning
Siden 2017 har Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse og Lægeforeningen arbejdet for at udbrede viden om HPV-vaccination og øge tilslutningen. Informationsindsatsen ’Stop HPV – bliv vaccineret’ blev lanceret i kølvandet på en del kritisk omtale og ukorrekt information om alvorlige bivirkninger af vaccinen.
Arbejdet med at give viden til forældre har været en kæmpe succes. Inden informationsindsatsen blev kun omkring 30 pct. af piger færdigvaccineret. I dag er det 80 pct.
- Den høje tillid afspejler sig heldigvis i, hvor mange der får vaccineret deres børn. Indsatsens målsætning er nået, og det betyder, at rigtig mange i fremtiden vil undgå at udvikle en alvorlig kræftsygdom, fortæller Janne Bigaard.
Blandt drengene er tilslutningen også høj. De første drenge, der fik tilbuddet om gratis HPV-vaccination er nu fyldt 13 år, og 89 pct. af dem har fået første stik.
På baggrund af den høje tilslutning udfases informationsindsatsen ’Stop HPV – bliv vaccineret’. Spørgsmål om HPV-vaccination kan fortsat rettes til HPV-linjen på telefon 80 40 10 00.
Om Epinion-undersøgelsen
Repræsentativ undersøgelse blandt 1.400 forældre til børn i alderen 10-14 år - 700 forældre til piger og 700 forældre til drenge. Fortaget af Epinion for Kræftens Bekæmpelse den 3.-21. januar 2022
Vaccinationstilslutningstal: Statens Serum Institut
Faktaboks
- HPV-vaccination tilbydes gratis til drenge og piger, når de fylder 12 år, som en del af børnevaccinationsprogrammet
- Vaccinen beskytter mod livmoderhalskræft, analkræft, kræft i skeden og kvinders ydre kønsorganer samt kønsvorter
- Hver dag rammes to danskere af kræft, der skyldes HPV
- Man kan forhindre størstedelen af HPV-relateret kræfttilfælde, hvis både piger og drenge bliver vaccineret mod HPV
- HPV er en virus, der smitter ved seksuel kontakt
Læs mere på www.cancer.dk/hpv
Nøgleord
Kontakter
Janne Villemoes BigaardProjetkchef
projetkchef for screening & vaccination
35 25 75 30
Billeder

Information om Kræftens Bekæmpelse
Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse
Nye tal: I 2021 ventede næsten halvdelen af brystkræftpatienter for længe på operation26.5.2022 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nye tal på kræftområdet viser, at kun 54 pct. af brystkræftpatienterne i Region Hovedstaden blev opereret til tiden. Kræftens Bekæmpelse ser med bekymring på tallene, men er i god dialog med regionen.
Nye tal: Næsten alle patienter med hoved-halskræft opereret til tiden i Region Syddanmark26.5.2022 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Der er ros fra Kræftens Bekæmpelse i Region Syddanmark på baggrund af nye tal, som viser, at 99 pct. af alle hoved-halskræftpatienter bliver opereret til tiden. Men der er stadig udfordringer på flere kræftområder med at overholde forløbstiden.
Nye tal: Ni ud af 10 brystkræftpatienter i Region Nordjylland bliver opereret til tiden26.5.2022 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Næsten alle brystkræftpatienter i Region Nordjylland bliver opereret til tiden. Kræftens Bekæmpelse roser det flotte resultat og den positive udvikling i regionen. Der er dog plads til forbedringer på lungekræftområdet, viser nye tal.
Nye tal: Fine kræftresultater i Region Midtjylland26.5.2022 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Region Midtjylland ligger over landsgennemsnittet, når det handler om at behandle kræftpatienter til tiden. Især kræft i bugspytkirtlen og livmoderhalskræft behandles rettidigt. Der er dog stadig udfordringer på flere kræftområder med at overholde forløbstiderne.
Kræftens Bekæmpelse støtter kræftforskning med 94 millioner kr.25.5.2022 13:55:38 CEST | Pressemeddelelse
Kræftens Bekæmpelses videnskabelige udvalg har uddelt i alt 94,2 mio. kr. til 47 forskningsprojekter landet over. Pengene går blandt andet til afprøvning af kunstig intelligens til overvågning af risiko for komplikationer efter kræftkirurgi – og forskning i sammenhængen mellem menneskers tarmbakterier og kræft.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum