Kræftens Bekæmpelse

Juniorforskerpris til to talentfulde kræftforskere

Del

To yngre kræftforskere har i dag - søndag den 22. maj - fået overrakt Kræftens Bekæmpelses Juniorforskerpris for deres arbejde, som kan føre til bedre kræftbehandlinger. Den ene pris gik til lektor og forsker Janine Erler, som forsker i de metoder, kræftceller bruger for at sprede sig i kroppen. Den anden gik til lektor og forsker Simon Bekker-Jensen for hans arbejde i, hvordan kræftceller forsvarer sig mod behandlinger som eksempelvis kemoterapi.

36-årige Simon Bekker-Jensen forsker i, hvordan celler reparerer deres DNA. Den viden kan føre til, at behandlinger som kemoterapi og stråleterapi bliver mere effektive og giver færre bivirkninger.

Begge behandlinger virker ved at beskadige kræftcellernes DNA, hvilket slår dem ihjel. Men fordi kræftcellerne samtidig er i stand til at reparere en del af skaderne, overlever nogle af dem behandlingerne. Det kan både betyde, at kræften vender tilbage, og det kan betyde, at man må sætte doserne af stråler og kemo op for at få has på så mange kræftceller som muligt – og det kan give bivirkninger for patienterne.

Simon Bekker-Jensen har vist, hvordan kræftcellerne opdager, at der er fejl på deres DNA. Hvis man kan udvikle medicin, der kan hindre det, bliver skaderne ikke repareret, og så vil kemoterapi og strålebehandling have langt større virkning selv ved lavere doser. Der findes i dag enkelte typer medicin med den effekt, men takket være viden, som den Simon Bekker-Jensen bidrager med, bliver det forhåbentlig muligt at udvikle ny og mere effektiv medicin mod flere typer kræft.

Simon Bekker-Jensen er nyudnævnt gruppeleder ved Københavns Universitets Center for Sund Aldring.

Kræftcellers sendebud forbereder kroppen på kræftspredning

Den anden prismodtager er lektor og forsker Janine Erler. 38-årige Janine Erler har forsket i kræft gennem de seneste 16 år – de seneste fire som gruppeleder hos forskningscentret BRIC, som hører under Københavns Universitet. Janine Erler studerer en af de allerfarligste egenskaber ved kræftceller, nemlig deres evne til at sprede sig i kroppen, og her har hun vist at enzymet LOX spiller en vigtig rolle.

Kræftcellerne frigiver både LOX-enzymet i det område, hvor de er opstået, og ændrer dermed deres nære miljø, så de får nemmere ved at sprede sig. Samtidig sender kræftcellerne LOX ud i kroppen, så det når steder, som endnu er kræftfri. Der ændrer LOX opbygningen af de raske organer, så kræften får lettere ved at slå sig ned der.

Ved at måle niveauet af LOX-enzymet hos kræftpatienter har Janine Erler vist, at man kan forudsige, hvordan sygdommen vil forløbe hos patienter med hoved-halskræft, og på baggrund af hendes forskning er der udviklet medicin, som blokerer den proces, som LOX starter. Medicinen er ved at blive testet på patienter.

Om Juniorforskerprisen

Kræftens Bekæmpelse uddeler hvert år op til to Juniorforskerpriser til unge lovende forskere, der har ydet en fremragende indsats inden for dansk kræftforskning. Prisen er på kr. 75.000 og blev overrakt på Kræftens Bekæmpelses repræsentantskabsmøde.

Kontakter

Janine Erler
Mobil: 20 34 11 06, email: janine.erler@bric.ku.dk

Simon Bekker-Jensen
Mobil: 20 20 49 93, email: sbj@sund.ku.dk

Mette Weber
Kommunikationsrådgiver,
Kræftens Bekæmpelse
Mobil: 28 95 28 28, email: mvw@cancer.dk

Billeder

Janine Erler
Janine Erler
Download
Simon Bekker-Jensen
Simon Bekker-Jensen
Download

Information om Kræftens Bekæmpelse

Kræftens Bekæmpelse
Kræftens Bekæmpelse
Strandboulevarden 49
2100 Kbh Ø

http://www.cancer.dk

Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

Ny undersøgelse: Patienter med kræft i bugspytkirtlen får uensartet behandling12.11.2018 07:11pressemeddelelse

I en undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse er fire danske hospitalers behandling af patienter med bugspytkirtelkræft sat under lup. Undersøgelsen indikerer, at de sygehuse, der oftere opererer patienter med kræftsygdommen, har bedre resultater end sygehuse, som kun sjældent udfører operationerne. Adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse Jesper Fisker opfordrer Sundhedsstyrelsen til at reagere.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum