Udenrigsministeriet

Jeppe Kofod til atomvåbenkonference: Vi fordømmer Putins atomtrusler og insisterer på nedrustning

Del

Jeppe Kofod deltager 1. og 2. august i NPT RevCon i New York, der er verdens største konference for nedrustning og ikke-spredning af atomvåben. Konferencen skal gennemgå Traktaten om ikke-spredning af atomvåben (NPT).

NPT er hjørnestenen i nuklear nedrustning og ikke-spredning, og næsten alle verdens lande er medlemmer. Det overordnede mål for NPT er en verden fri for atomvåben, og NPT indeholder tre søjler, der skal understøtte det mål: Nedrustning, ikke-spredning og fredelig udnyttelse.

Udenrigsminister Jeppe Kofod afgiver under konferencen et indlæg på vegne af alle de nordiske ministre. Her vil han først og fremmest fordømme Ruslands invasion af Ukraine og landets trusler om at bruge atomvåben.

Derudover vil Jeppe Kofod fremhæve det såkaldte Stockholm-initiativ, der giver konkrete idéer til, hvordan der skabes fremdrift på nedrustningsområdet.

Udenrigsminister Jeppe Kofod udtaler­:

”Mit overordnende mål er selvfølgelig, at vi skal arbejde for en tryggere verden, der er fri for atomvåben. Men når Rusland agerer så hensynsløst, som vi har set med deres uprovokerede angrebskrig i Ukraine, så har det desværre lange udsigter. Netop derfor er det helt centralt, at vi fortsat insisterer på at drøfte nedrustning. Mit hovedbudskab vil være, at vi skal arbejde for at afspænde situationen og minimere risici gennem mere åbenhed og kommunikation.”

Konferencen foregår i FNs hovedkvarter, og alle anerkendte atommagter er blandt de deltagende. De anerkendte atommagter er USA, Frankrig, Storbritannien, Kina og Rusland. Desuden deltager blandt andre også Ukraine, Iran og Japan.

Konferencen varer fra 1. til 26. august, og det er den tiende gennemgangskonference for NPT. Den afholdes hvert femte år og skulle oprindeligt været afholdt i 2020, hvor 50-året for traktaten om ikke-spredning af atomvåben skulle fejres. Det blev dog udskudt grundet coronapandemien.

Udenrigsminister Jeppe Kofod vil ud over sin deltagelse i konferencen deltage i et møde med den amerikanske udenrigsminister Antony Blinken og en mindre kreds af lande, der støtter op om Stockholm-initiativet. Han vil også mødes med udvalgte personer fra FN, blandt andre FNs nedrustningschef Izumi Nakamitsu.

For mere information kontakt pressevagten@um.dk

Information om Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriet
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
1448 København K

33 92 00 00http://um.dk/

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum