JA TAK til 5-årigt stop for nye aflastningsområder

Regeringens planer om et 5-årigt stop for flere og større butikker i de såkaldte aflastningsområder uden for byerne er præcis den medicin, som landets købstæder har brug for netop nu, hvor butikslivet i bymidterne er truet af stigende e-handel og megabutikkerne ved indfaldsvejene.
Det mener De Samvirkende Købmænd, DSK, brancheorganisationen for over 1500 købmænd i bl.a. REMA 1000, MENY og SPAR.
”Det er både nødvendigt og klogt, at man fra statens side nu griber ind over for den tiltagende konkurrence mellem kommunerne om at tillade nybyggeri af store detailhandelsbutikker uden for byerne med det resultat, at butikslivet i bymidterne sygner hen”, siger DSK’s adm. direktør, John Wagner, som er medlem af det partnerskab for levende bymidter, som netop er kommet med en række forslag til regeringen.
John Wagner henviser til en frisk evaluering af planlovens detailhandelsbestemmelser – gennemført af Indenrigs- og Boligministeriet – som viser, at der i de forløbne knap fire år er udlagt mere end 630.000 kvadratmeter detailhandelsareal alene i aflastningsområderne uden for bymidterne. Hertil kommer så alle de planlagte butikker i bymidter, bydelscenter, lokalcentre og som enkeltstående butikker i en situation, hvor vi i forvejen sidste år så det hidtil højeste antal ledige butikskvadratmeter de seneste 15 år.
”Det siger sig selv, at en sådan udvikling er dybt problematisk, hvis man vil fastholde købstædernes bymidter som centrum for butiksliv, restaurationsliv, kulturliv og mødepunkt. Det kan og bør ikke fortsætte. Nu får alle en nødvendig tænkepause, hvor man bl.a. kan analysere konsekvenserne af de seneste års mange nyetableringer og den stærkt stigende e-handel i perioden med covid-19”, siger DSK’s adm. direktør.
DSK har sammen med bl.a. Landdistrikternes Fællesråd gennem flere år gjort opmærksom på de udfordringer, som de mange og store nye udvalgsvarebutikker uden for bymidterne har skabt for byernes eksisterende handelsliv. Det er derfor med ekstra stor glæde, at DSK modtager både dette – men også de mange andre gode forslag, der skal styrke fremtidens detailhandel og bymidter med alt lige fra byfornyelse og forsøgsordning med fribyer til hjælp til etablering og drift af borgerdrevne butikker.
Nøgleord
Kontakter
John WagnerAdm. direktør
Tlf:+45 2023 2616jw@dsk.dkBilleder

Information om DSK - De Samvirkende Købmænd
Vi passer godt på de danske købmænd.
Med De Samvirkende Købmænd har danske købmænd en slagkraftig brancheorganisation, der sætter mange "fingeraftryk" i dansk erhvervslovgivning.
Medlemskredsen omfatter ca. 1.500 supermarkeder, discountbutikker, nærbutikker og convenience. DSK har også samtidig et tæt samarbejde med de to grossister i den frie sektor: Dagrofa og REMA Distribution.
I daglig tale siger vi, at DSK’s formål er at passe godt på den danske købmand. Mere formelt formuleret, så er DSK’s erklærede formål at skabe de bedst mulige vilkår for selvstændige forretningsdrivende i dansk dagligvarehandel.
Følg pressemeddelelser fra DSK - De Samvirkende Købmænd
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DSK - De Samvirkende Købmænd
Aftale om Dankort er et vigtigt skridt for billige betalinger i Danmark26.6.2025 14:20:09 CEST | Pressemeddelelse
De Samvirkende Købmænd (DSK) glæder sig over den politiske aftale om Dankortets fremtid, som netop er blevet indgået mellem regeringen og en bred kreds af Folketingets partier.
Milliardhandel over grænsen dræner dansk økonomi20.6.2025 12:40:52 CEST | Pressemeddelelse
Danskernes grænsehandel med dagligvarer når nye højder. Ifølge De Samvirkende Købmænds (DSK) seneste analyser beløb grænsehandlen med dagligvarer sig i 2024 til mere end 9 mia. kroner. Det svarer til et omfattende økonomisk tab for Danmark – både i mistede skatteindtægter og tabte arbejdspladser.
Grænsehandlen buldrer frem: Danskernes indkøb i udlandet vokser markant11.6.2025 07:23:31 CEST | Pressemeddelelse
En ny undersøgelse fra Norstat viser, at næsten to ud af tre danskere (64 pct.) har købt dagligvarer i Tyskland det seneste år, mens mere end hver tredje (36 pct.) har lagt vejen forbi Sverige for at fylde bagagerummet. Det er en markant stigning i forhold til 2024 – og det lægger pres på både danske butikker og statens skatteindtægter.
Bureaukrati koster dagligvarebutikker over 1,3 milliarder kroner årligt2.6.2025 09:53:45 CEST | Pressemeddelelse
En ny analyse viser, at dagligvarehandlen i Danmark hvert år bruger mere end 1,3 milliarder kroner på bureaukrati. Nogle af de penge kunne være brugt på udvikling, bedre kundeoplevelser og lavere priser.
Formandsskifte hos De Samvirkende Købmænd23.4.2025 07:31:00 CEST | Pressemeddelelse
Max Skov Hansen fra REMA 1000 i Holbæk bliver ny formand for De Samvirkende Købmænd (DSK) og deres godt 1.500 medlemmer. Han afløser Torben Christensen fra MENY, som har siddet på posten de seneste fire år.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum