Fonden for EntreprenørskabFonden for Entreprenørskab

Iværksætteri som valgfag i skolen styrker udsatte unge

Del

Unge med større tro på egne evner og styrkede kompetencer i at tænke kreativt og håndtere usikkerhed – det er resultaterne af projektet Iværksætterunge, der gennem to år har kørt i Aarhus Kommune. I projektet har seks skoler i samarbejde med lokale boligsociale indsatser tilbudt elever i 7.-9. klasse valgfaget Iværksætterunge, og en forsker har fulgt med på sidelinjen. Resultatet er, at iværksætteri som valgfag i skolen styrker udsatte unge og gør en positiv forskel i lokalområdet.

Boligsocial medarbejder Mette Jørgensen (TV) og lærer Maja Sandgren Birk står i tunnellen som elever fra Iværksætterunge-valgfaget har været med til at gendesigne. 
Foto: Gorm Olesen
Boligsocial medarbejder Mette Jørgensen (TV) og lærer Maja Sandgren Birk står i tunnellen som elever fra Iværksætterunge-valgfaget har været med til at gendesigne. Foto: Gorm Olesen

Gennem konkret erfaring med iværksætteri og entreprenørskab er 176 unge i udsatte boligområder i Aarhus blevet bedre til at tænke kreativt, håndtere usikkerhed, planlægge og præsentere foran andre. Samtidig føler de unge, at de har stor gavn af de kompetencer, som de har udviklet i forløbet, og at de vil kunne bruge dem i andre skolefag. Det viser den forskning og evaluering, som har fulgt det innovative udviklingsprojekt tæt.

- Når undervisning giver elever lyst til at lære mere og samtidig skaber et stærkt fællesskab, styrker det skoleglæden. Det har Iværksætterunge gjort. Den anderledes tilgang til skolearbejdet har haft en positiv virkning på eleverne, og de har været med til at skabe synlige forbedringer i deres lokalområder. På sigt håber vi også, at den tidlige introduktion til iværksætteri vil smitte positivt af og sikre større diversitet blandt dem, der kommer til at skabe fremtidens arbejdspladser, siger Christian Vintergaard, adm. direktør i Fonden for Entreprenørskab.

En mærkbar forskel i lokalområdet

Et af de steder, som har mærket effekten af Iværksætterunge, er i Trige lige udenfor Aarhus. Her har elever fra 7.- 9. klasse på Bakkegårdsskolen gennem de seneste par år haft Iværksætterunge som valgfag, og det er der kommet mærkbare forandringer i lokalområdet ud af. Bl.a. er en utryg, mørk og beskidt tunnel under en trafikeret vej forvandlet til et inspirerende kunstværk.

I samarbejde mellem fællesråd, kirke, skole og den boligsociale helhedsplan var eleverne med til at gendesigne tunnellen for at gøre den tryg, flot og en oplevelse at færdes i. Mette Jørgensen fra den boligsociale helhedsplan var en del af undervisningen:

- Børnene var vildt tændt på, at tunnelen skulle vise mangfoldigheden i Trige, så de besluttede, der skulle males flag for alle nationaliteter, der bor i byen.

Derudover arrangerede eleverne i Iværksætterunge en indsamling til projektet, de stod for logistikken omkring, at hver klasse fra Bakkegårdsskolen skulle male et flag dernede, og til sidst var det også dem, der delte pølser ud til indvielsen.

Lærer på valgfaget, Maja Sandgren Birk, er meget begejstret for samarbejdet med lokalsamfundet, og så kan et anderledes valgfag som Iværksætterunge noget andet end de traditionelle fag, mener hun.

- Det er et super superfedt valgfag, for vi får mulighed for at undervise på en anden måde omkring for eksempel idéprocesser og udvikling. Jeg bruger elementer fra valgfaget ind i min anden undervisning, da det kan være med til at forny de fag.

Iværksætterunge kan gøre en forskel for endnu flere udsatte unge

Iværksætterunge har siden 2017 kørt som pilotprojekt i Aarhus. Målet har været at give elever i 7.-9. klasse iværksætterkompetencer og -erfaringer samt et sted, hvor de kunne omsætte teori til praksis. På den måde skulle de unge være med til at skabe en iværksætterkultur i de områder, hvor de bor. Forløbet har i 2020 været udfordret af hjemsendelse af eleverne som følge af corona-restriktionerne, og den skarpe prioritering af hvilken undervisning der blev afholdt.

Alle erfaringerne fra iværksætterunge er nu samlet og klar til at blive brugt i hele landet. Derfor er der udviklet et undervisningsmateriale og en håndbog til opstart af valgfaget, som gør det let at komme i gang med for andre skoler og boligområder. Iværksætterunge er siden blevet taget op af Kokkedal Skole, som lige nu er i gang med forløbet, der afsluttes først i april måned 2021.

Iværksætterunge er gennemført i et samarbejde mellem Det Boligsociale Fællessekretariat og Fonden for Entreprenørskab, og projektet blev støttet økonomisk af Den A. P. Møllerske Støttefond. Projektet er blevet evalueret af Danmarks Evalueringsinstitut (EVA).

Nøgleord

Kontakter

Christian Vintergaard, adm. direktør i Fonden for Entreprenørskab
28 75 41 91, christian@ffefonden.dk

Thomas Højmark Fegar, sekretariatsleder ved Det Boligsociale Fællessekretariat
22 28 19 22, thomas@fs-aarhus.dk

Maja Sandgren Birk, lærer på Bakkegårdsskolen i Trige
26 33 80 58

Mette Jørgensen, boligsocial medarbejder i Trige
28 89 43 89, mettetrigeparken@gmail.com

Billeder

Boligsocial medarbejder Mette Jørgensen (TV) og lærer Maja Sandgren Birk står i tunnellen som elever fra Iværksætterunge-valgfaget har været med til at gendesigne. 
Foto: Gorm Olesen
Boligsocial medarbejder Mette Jørgensen (TV) og lærer Maja Sandgren Birk står i tunnellen som elever fra Iværksætterunge-valgfaget har været med til at gendesigne. Foto: Gorm Olesen
Download
Lærer Maja Sandgren Birk (TH) udtaler: “Jeg bliver helt stolt af eleverne, de får nogle virkelig gode idéer.”
Foto: Gorm Olesen
Lærer Maja Sandgren Birk (TH) udtaler: “Jeg bliver helt stolt af eleverne, de får nogle virkelig gode idéer.” Foto: Gorm Olesen
Download
Foto: Gorm Olesen
Foto: Gorm Olesen
Download
Foto: Gorm Olesen
Foto: Gorm Olesen
Download

Links

Information om Fonden for Entreprenørskab

Fonden for Entreprenørskab
Fonden for Entreprenørskab
Ejlskovsgade 3D
5000 Odense C

https://www.ffe-ye.dk

Entreprenørskab skal være for alle, for det giver børn og unge evner til at skabe, forandre og gøre en forskel i verden. Det er Fonden for Entreprenørskabs vision, og det vi er drevet af i vores arbejde på skoler og uddannelser.

Det gør Fonden ved at hjælpe skoler og uddannelser med at fremme entreprenante og innovative evner hos elever og studerende. Målet er, at entreprenørskab skal være en naturlig del af undervisningen på alle uddannelsesniveauer i Danmark.

Helt konkret arbejder Fonden for at sikre, at alle elever og studerende færdiggør skole og uddannelse med evner til at tænke nyt, se muligheder og omsætte ideer til værdi som både talentfulde iværksættere og værdifulde medarbejdere til gavn for Danmark. Vi kalder det entreprenant dannelse.

Fonden for Entreprenørskab er desuden det centrale nationale videncenter og omdrejningspunkt for udvikling af entreprenørskab i undervisningen på alle uddannelsesniveauer i Danmark.

Følg pressemeddelelser fra Fonden for Entreprenørskab

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Fonden for Entreprenørskab

Ny undersøgelse skal kaste lys over iværksætteri på erhvervsuddannelserne5.3.2021 05:50:00 CET | Pressemeddelelse

Hver tredje iværksætter er faglært, og derfor er emner som regnskab, moms og markedsføring vigtige på erhvervsuddannelserne. Men hvor meget arbejder erhvervsuddannelserne egentlig med iværksætteri og forretningsudvikling? Og kan der gøres endnu mere? Det skal et nyt analyseprojekt, som Fonden for Entreprenørskab, Tænketanken DEA og Industriens Fond står bag, kaste lys over.

Kæmpe festival skal inspirere tusindvis af unge til iværksætteri2.3.2021 06:59:00 CET | Pressemeddelelse

Danish Entrepreneurship Festival er uddannelsernes entreprenørskabsuge, hvor elever og studerende fra hele landet kan være med. Festivalen afvikles online i hele uge 47 og vil være fyldt med inspirerende talks, interviews med spændende iværksættere og erhvervsfolk, workshops og massevis af ide- og opfinderkonkurrencer for spirende iværksættere. Målet er at give tusindvis af elever og studerende erfaring med og lyst til iværksætteri.

Nordjyske unge er suveræne og vinder tre hovedpriser ved stor iværksætterkonkurrence11.2.2021 16:48:12 CET | Pressemeddelelse

Ikke bare et eller to, men hele tre hold af nordjyske unge klarede sig exceptionelt godt, da knap 500 unge fra hele landet dystede på gode ideer til National Entreprenørskabsmesse torsdag den 11. februar. Her fik iværksætterdrømmene frit løb, da deltagerne pitchede deres ideer online for en række dommere fra erhvervslivet. Holdet WO-drones fra Morsø Handelsgymnasium - EUC Nordvest slog dog alle de andre og løb med førstepladsen og den store præmiecheck.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum