Aarhus Universitet

Iværksætteri fra Aarhus Universitet skaber millardomsætning og tusinder af danske jobs

Del

Ny undersøgelse sætter fokus på Aarhus Universitets bidrag til samfundet gennem entreprenante forskere og studerende. Den viser, at iværksættervirksomheder fra universitetet skaber milliarder i omsætning, tusinder af arbejdspladser og vokser hurtigere end resten af landets iværksættere.

For at lette vejen fra viden og idé til virksomhed har Aarhus Universitet de seneste år satset på at skabe stærke entreprenante miljøer spredt ud over sine campusområder. Foto: AU
For at lette vejen fra viden og idé til virksomhed har Aarhus Universitet de seneste år satset på at skabe stærke entreprenante miljøer spredt ud over sine campusområder. Foto: AU

Iværksætterånden stortrives på gangene ved Aarhus Universitet.

Det er budskabet i en ny undersøgelse fra analysevirksomheden IRIS Group, der har kortlagt iværksætteri blandt universitetets studerende, dimittender og forskere.

Her har iværksættere fra Aarhus Universitet skabt næsten 2000 virksomheder i perioden fra 2008 til 2019. Derudover ansætter de entreprenante akademikere flere medarbejdere og skaber en højere omsætning over tid end landets øvrige iværksættere, fastslår undersøgelsen.

De nye tal kommer i en tid, hvor Aarhus Universitet har et stærkt fokus på at skubbe til iværksætterilysten blandt sine forskere og studerende. Udgangspunktet er en ambition om, at universitetetets forskning og uddannelser også skal komme samfundet til gavn gennem vækst og arbejdspladser. Dét forklarer Lone Ryg Olsen, erhvervsdirektør ved Aarhus Universitet.

”Tidligere bestod universitetets bidrag til samfundet hovedsageligt af ny viden og højtkvalificeret arbejdskraft. Nu har engagementet med erhvervslivet og iværksætteriet fået en central rolle for Aarhus Universitet. Ikke mindst fordi nye virksomheder er en meget effektiv kanal til at omsætte akademisk viden til samfundsværdi,” siger erhvervsdirektøren.

Alene i 2019 beskæftigede forskere, studerende og dimittender fra universitetet knap 2.800 årsværk og havde en samlet omsætning på 3,8 mia. kr. Knap en tredjedel havde desuden en samlet eksport på ca. 1 mia. kr.

For at lette vejen fra viden og idé til virksomhed har Aarhus Universitet de seneste år satset på at skabe stærke entreprenante miljøer spredt ud over sine campusområder. I fysiske iværksætterhuse arbejder universitetet ufortrødent på at udbygge en sand smeltedigel af viden og entreprenørskab. Det sker bl.a. i samspil med ansatte forretningsudviklere, der hjælper med at modne forretningsidéerne hos forskere og studerende.

Resultaterne fra den nye undersøgelse tyder på, at universitetet har knækket koden til at få sine forskere og studerende til at gå fremtiden i møde med et ønske om at skabe forretningsmæssige succeser og nye løsninger på samfundets udfordringer.

F.eks. havde AU-virksomheder etableret mellem 2008-11 en jobvækst på 246 pct. ti år efter etablering. Til sammenligning havde resten af Danmarks iværksættere en jobvækst på kun 27 pct. i samme periode.  

Samtidig vokser iværksættervirksomhederne væsentligt hurtigere end andre virksomheder, hvilket bliver særlig tydeligt, når AU-virksomheder etableret i 2012-15 øgede sin omsætning fra 646 mio. kr. til 1.147 mio. kr. i perioden 2015-19. Her kunne sammenlignelige iværksættere mønstre en øget omsætning på knap 200 mio. kr. i samme periode.


Fakta om iværksætteriundersøgelsen:

 • Undersøgelsen er udført af IRIS Group for Aarhus Universitet og tager udgangspunkt i nye, reelle virksomheder med udspring fra AU i perioden 2008-19.
 • I perioden er der skabt 1902 nye virksomheder af forskere, studerende og nyuddannede fra AU.
 • Andelen af kvindelige AU-iværksættere er 31 pct. For kvindelige iværksættere i samfundet generelt er det 26 pct.
 • Det er især nyuddannede, der har bidraget til væksten i antallet af AU-baserede iværksættere det seneste årti.
 • Når det gælder studenteriværksættere, er langt størstedelen af virksomhederne startet af studerende fra de samfundsvidenskabelige og humanistiske fakulteter.
 • Fra 2012-15 øgede AU-iværksættere deres omsætning fra 646 mio. kr. til 1.147 mio. kr.
 • I 2019 beskæftigede virksomhederne mere end 2.800 årsværk og havde en samlet omsætning på 3,8 mia. kr. Knap en tredjedel havde en eksport på ca. 1 mia. kr.
 • Virksomheder etableret mellem 2008-11 havde en jobvækst på 246 pct. ti år efter etablering. Resten af landets iværksættere havde 27. pct i samme periode.

Eksempler på succesfulde startups fra Aarhus Universitet:

 • Muna Therapeutics hentede 430 mio. kr. i investeringer til at bremse udviklingen af demenssygdomme.
 • Everfuel. Stiftet af brint-pioneren og AU-alumnen Jacob Krogsgaard. Har en børsværdi på over halvanden milliard kr.
 • Fieldsense fik et tocifret millionløb til udvikle sin banebrydende vejrteknologi til landbrugssektoren og er i fuld sving med at bryde ind på nye markeder.
 • Emplate fik millioninvestering fra Anders Holch Poulsens investeringsselskab Heartland til at digitalisere shoppingcentre verden over.
 • Manigrip udvikler unikke dagligdagsløsninger til gigtramte. Det har medført investeringer fra en række af landets investorer.

Se flere eksempler her.

To view this video from www.youtube.com, please give your consent at the top of this page.Iværksætteri skal både komme samfundet til gavn og være en god forretning. Det mener, AU-alumne Marco Tinggaard, som driver Pesitho, der skaber solcelleløsninger til verdens flygtningelejre.Videokanal

Nøgleord

Kontakter

Lone Ryg Olsen, erhvervsdirektør ved Aarhus Universitet
Tlf: 20767679
Mail: lro@au.dk

Rasmus Eriksen, presserådgiver ved Aarhus Universitet
Tlf: 93522583
Mail: eriksen@au.dk

Billeder

For at lette vejen fra viden og idé til virksomhed har Aarhus Universitet de seneste år satset på at skabe stærke entreprenante miljøer spredt ud over sine campusområder. Foto: AU
For at lette vejen fra viden og idé til virksomhed har Aarhus Universitet de seneste år satset på at skabe stærke entreprenante miljøer spredt ud over sine campusområder. Foto: AU
Download

Links

Information om Aarhus Universitet

Aarhus Universitet
Aarhus Universitet
Nordre Ringgade 1
8000 Aarhus

8715 0000http://www.au.dk/

Kort om iværksætteri på Aarhus Universitet

De seneste år har Aarhus Universitet haft et stærkt fokus på iværksætteri, som er blevet en væsentlig del af organisationens erhvervsstrategi, hvor formålet er at skabe flere levedygtige virksomheder, der har deres udspring fra forskningsbaseret viden og uddannelser. 

Som en del af indsatsen åbnede universitetet i 2020 iværksætterhuset The Kitchen i en tidligere hospitalsbygning, der siden er blevet et hotspot for iværksætteri hos både studerende og forskere. 

Tiltaget skal styrke kompetencerne og netværket hos de uprøvede iværksættere og sætte dem i forbindelse med offentlige erhvervsinitiativer, relevante virksomheder og det lokale økosystem af iværksættere.

Se mere her.

Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum