BASF A/S

Inviter dræbersneglene til deres sidste frokost

Del

Lige nu vokser de sig store og fede, mens de guffer køkkenhavens små lækre spirer og saftige salatblade i sig. Inden længe er de for stor en mundfuld for de fleste af deres naturlige fjender. En af undtagelserne er nematoderne – en mikroskopisk rundorm.

Af Helle Bak Klausman

De har ikke mange fans – de voksne dræbersnegle. Haveejere kan blive helt tomme i blikket ved tanken om endnu en sæson med dræbersnegle i haven. Dræbersneglens naturlige fjender gider ikke sætte hverken næb eller tænder i de store slimede krabater, men foretrækker sneglens æg og de små snegle. Det hjælper heller ikke på populariteten, at en voksen snegl kan lægge op til 500 æg, inden den dør.
”Der er stor forskel fra år til år på antallet af dræbersnegle, men med et fugtigt forår som i år, har sneglen haft de bedste betingelser, så 2016 bliver et rigtig snegleår”, spår Steen Borregaard fra Borregaard BioPlant.

Der findes mange gode råd og metoder til at komme dræbersneglene til livs. Man kan fjerne sneglens æg om efteråret, gå på jagt efter de små i det tidlige forår - og de store senere på året - indsamle dem og slå dem ihjel. Her kan nematoderne være en effektiv hjælp i kampen mod de udklækkede snegle.

Biologisk kædereaktion
Nematoder er små gennemsigtige rundorme på ca. ½ mm, der er naturligt forekommende i jorden. De er værtsspecifikke, hvilket betyder, at arten phasmarhabditis hermaphrodita kun angriber snegle uden hus, mens andrekun kan lide øresnudebillens larver. Nematoderne er derfor helt uskadelige for alle andre dyr i haven – også hvis de spise en inficeret snegl. De små rundorme invaderer sneglen via et åndehul bag på udposningen ovenpå sneglen kaldet kappen. Efter 10-15 dage dør sneglen og efter ca. 3 uger forlader et stort antal nye nematoder den udtømte snegl for lede efter nye snegle at inficere. Det er vigtigt ikke at indsamle de døde snegle, da dræbersnegle æder sine døde artsfæller og dermed bliver smittet og der opstår en kædereaktion.

Når forekomsten af nematoder i jorden ikke er tilstrækkelig til at få bugt med alle havens dræbersnegle, kan man vande sneglens opholdssteder med Nemaslug®, der indeholder levende nematoder samt lidt ler og vand. Produktet kan også bruges i økologiske haver. Udover at vande området kan man aktivt ramme de store voksne snegle, som opholder sig på jordoverfladen, ved at servere Nemaslug-blandingen direkte for dem ved hjælp af inficeret salat og agurker.

Fælles front mod dræbersneglen
Det kan være en god ide at aftale fælles vanding i fx en grundejer- eller haveforening, så angrebet bliver så effektivt som muligt. En lille pakke Nemaslug® er nok til at dække et areal på 40 m², hvilket vil være rigeligt i langt de fleste private haver. Da blandingen består af levende organismer skal den anvendes forholdsvis hurtigt efter modtagelsen og hele pakken skal bruges på én gang. Jorden skal være mellem 5 og 30 grader varm og behandlingen kan med fordel foregå i let regnvejr.
”Behandlingen med Nemaslug er ganske effektiv, men da sneglene hele tiden flytter sig, og vandrer omkring, kan det være nødvendigt at supplere bekæmpelsen med skovlen og andre mekaniske metoder - især som i år med mange snegle”, siger Steen Borregaard.

Nemaslug® kan bestilles gennem www.nyttedyr.dk eller hos adskillige planteskoler, hvorefter det sendes til ens adresse.

Kontaktperson:

Anders Fjendbo
Mobile: +45 20622241
Email: anders.fjendbo@basf.com

Billeder

Information om BASF A/S

BASF A/S
BASF A/S
Ved Stadsgraven 15, Postboks 4042
2300 København S

Følg pressemeddelelser fra BASF A/S

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.