Investorerne søger sikkerhed i danske obligationsfonde
Selvom der er faldet mere ro over markederne efter et turbulent 2022, trækker investorerne sig fortsat ud af de mere risikable udenlandske obligationsfonde og søger i stedet sikker havn i korte og lange danske obligationsfonde. Det viser nye tal fra Finans Danmark.
De danske detailfonde er kommet pænt fra start i 2023 med et gennemsnitligt afkast på 3,6 pct. i årets første fire måneder. Samtlige fondskategorier har leveret positive afkast år-til-dato på nær Aktier Kina og Aktier Fjernøsten. Det står i skarp kontrast til 2022, hvor samtlige fondskategorier leverede negative afkast mellem -6,2 og -33,4 pct.
Investorernes adfærd viser, at det fald i risikovilligheden, som man så i 2022, fortsætter. Det ses især ved, at investorerne har trukket sig fra de mest risikofyldte udenlandske obligationsfonde i kategorierne Obligationer Non-Investment Grade og Obligationer Emerging Markets. Kategorierne har oplevet et nettosalg på henholdsvis -1,3 og -1,6 mia. kr. år-til-dato. Til gengæld er investorernes appetit på danske korte og lange obligationsfonde fortsat høj. Disse fonde har tilsammen haft et nettokøb på 2,6 mia. kr. i år.
”Efter et udfordrende 2022, hvor vi så store kursfald på obligationsfondene, ser vi nu den anden side af mønten i form af højere renter. Det er derfor naturligt, at investorerne i stigende grad er opmærksomme på de attraktive afkastmuligheder, som sikre danske obligationer giver lige nu. At investorerne fortsat spiller sikkert i lyset af de mere usikre geopolitiske forhold, kommer til udtryk ved, at de tillige er blevet påpasselige med at investere i de mere risikofyldte udenlandske obligationsfonde,” siger Birgitte Søgaard Holm, direktør for Investering & Opsparing i Finans Danmark.
Blandt de store fondskategorier, der ellers har fanget investorernes interesse i 2023, er det især kategorierne Aktier Globale og Aktier Emerging Markets, der har set positive nettokøb.
Selvom investorerne endnu ikke har lagt forsigtigheden fra 2022 på hylden, så er der spæde tegn på, at der breder sig lidt optimisme i fondsmarkedet. Investorerne har således købt fondsbeviser for 8,5 mia. kr. siden årets begyndelse, hvilket er mere end en fordobling af det samlede nettokøb på 4 mia. kr. i 2022. Trods de mere gunstige aktuelle markedsforhold er formuen i de danske detailfonde som følge af kursudviklingen i 2022 dog stadig næsten 15 pct. lavere end ved udgangen af 2021.
Læs hele nyheden her
Finans Danmark
Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark.
Følg pressemeddelelser fra Finans Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Finans Danmark
Høringssvar: Udkast til notat om reaktionsmønster ved brud på kapital- og NEP-krav for pengeinstitutter26.5.2023 14:15:25 CEST | Nyhed
Finans Danmark har afgivet høringssvar på Finanstilsynets udkast til notat om reaktionsmønster ved brud på kapital- og NEP-krav for pengeinstitutter.
Høringssvar om forhøjet forskud på erstatning til minkavlere26.5.2023 10:22:53 CEST | Nyhed
Finans Danmark har afgivet høringssvar til Fødevareministeriets høring om regler om forhøjelse af forskud på erstatning og kompensation til minkvirksomheder.
Danskernes interesse for boligkøb er halveret på et år15.5.2023 07:00:14 CEST | Pressemeddelelse
I april blev der givet halvt så mange lånetilbud til boligkøb som på samme tidspunkt sidste år. Dermed er interessen for boligkøb fortsat på et lavt niveau sammenlignet med de seneste år. Det viser de nyeste tal fra Finans Danmark.
Høringssvar om guidelines til positionsberegninger på Trade Repositories11.5.2023 10:18:54 CEST | Nyhed
Finans Danmark har afgivet høringssvar til ESMA om tilføjelse til guidelines vedr. positionsberegninger på Trade Repositories (TR).
”Fyr dit fyr”-ordning er åben10.5.2023 07:59:19 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen og bankerne åbner nu for, at boligejere, der vil skifte deres olie- og gasfyr ud med et grønnere alternativ, kan slippe for både tinglysningsafgift og oprettelsesgebyr.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum