Internationalt udsyn er en stor gevinst for borgerne i Guldborgsund Kommune

Gennem de sidste to år har over 1000 elever været igennem forskellige udvekslingsforløb, og der er lavet projekter for lærlinge og jobsøgende samt inden for transport, turisme, naturbeskyttelse, erhvervsudvikling og kultur og meget mere, der har fokus på at danne, uddanne og at skabe jobs.
Gennem de sidste to år er der gennemført 12 udvekslingsprojekter med i alt 978 børn og 150 voksne fra Sophieskolen, Sydfalster Skole, Nysted Skole og Møllebakkeskolen i samarbejde med netværket ”Exchanges for All”, der dækker 18 skoler i Østersøområdet. En tredjedel af disse blev gennemført under corona-nedlukningen som onlineudvekslinger. Derudover har omkring 60 elever fra 8. klasse på Møllebakkeskolen, Nordbyskolen og Sophieskolen været på udvekslinger med skoler i Rostock-området, som blev støttet af projektet Interconnect.
”Vi er præget af vores beliggenhed som Danmarks og Skandinaviens sydligste kommune og placering ud til Østersøen. Det gør det internationale samarbejde oplagt, og ikke mindst samarbejdet med vores nærmeste storby, Rostock, som vi blev venskabsby med i 2014” fortæller borgmester John Brædder, der sammen med hele byrådet har prioriteret det internationale arbejde som ét af i alt 12 tværpolitiske mål.
Kommunen har EU projekter inden for transport, turisme, naturbeskyttelse, erhvervsudvikling og kultur. Et stort kulturprojekt koordineres af det Danske Kulturinstitut i Riga og udvikler kulturaktiviteter til borgerdialog for byplanlægning i Lindholm og Ydre Østrebro i Nykøbing. Kunstnere, musikere og kulturaktører har engageret mere end 600 børn og unge i kunstneriske og medskabende projekter.
Turisme projektet TOUR-BO har samarbejde med føde-varenetværket MULD for at støtte jobskabelse, og har indsatser på Bøtø for at tiltrække flere turister. Bio-tek projektet BIOCAS støtter jobskabelse gennem nye anvendelser af landbrugsprodukter og ressourcer, som tang, skaldyr og fisk.
Der er også en særlig indsats for lærlinge, uddannelsessøgende og jobsøgende, som får hjælp til at søge praktikpladser, uddannelser og jobs på den anden side af den dansk-tyske grænse. Jobcentre, erhvervssammenslutninger og uddannelsesinstitutioner, på begge sider af grænsen, samarbejder for at etablere et fælles uddannelses- og arbejdsmarked.
”Vi er brandgode til det internationale samarbejde, og det betyder eksempelvis, at Udenrigsministeriet har betroet os det store og vigtige arbejde, at være med til at hjælpe Ukraine med at udvikle nogle velfungerende kommuner. Det er en stor glæde at kunne hjælpe de nye demokratier i Østeuropa” siger borgmester John Brædder.
Samarbejdet med Ukraine skal vare i 3 år og finansieres udelukkende af Udenrigsministeriet. Kommunes egne afdelinger og medarbejdere vil blive inddraget inden for brede temaer som ledelse og organisering, sundhed, skole og forsyning samt erhvervsudvikling.
”På trods af omstændighederne med COVID-19 har kommunen haft et omfattende internationalt samarbejde gennem de to år. Men det er klart vi glæder os til vi igen kan arbejde henover grænserne og se hinanden fysisk.” afslutter borgmesteren.
Foto: Elever fra 8. klasse og lærere fra Møllebakkeskolen venter på færgen i Gedser Færgehavn. De skal besøge deres venskabsskole Ecolea Schule i Rostock. Billedet er fra juni 2019.
Kontakter
International koordinator Frede Danborg på tlf.: 2518 0317
John BrædderBorgmester
Tlf:25180390Billeder
Information om Guldborgsund Kommune
Følg pressemeddelelser fra Guldborgsund Kommune
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Guldborgsund Kommune
Tæt samarbejde med boligselskaber skal bidrage til endnu mere udvikling i Guldborgsund30.6.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Guldborgsund Kommune og de almennyttige boligselskaber har netop underskrevet en ny fireårig samarbejds- og rammeaftale. Aftalen understreger det gode samarbejde og sikrer et fortsat tæt fællesskab om udviklingen af kommunen som helhed.
Ny strategisk plan for handicapområdet30.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Den hidtidige handicappolitik i Guldborgsund Kommune fra 2013 erstattes nu af en strategisk plan for handicapområdet.
Udvalg vedtager navneændring: Fra plejecenter til plejehjem26.6.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Navneændring på ældreområdet betyder, at plejehjem erstatter plejecenter. Ældre og Omsorgsudvalget har besluttet, at der er behov for en navneændring, der har fokus på hjemlighed.
Slagterigrunden bliver en grøn indgang til havnen26.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Det tidligere slagteri på den sydlige del af havnen i Nykøbing Falster er nu revet ned. Enkelte mindre bygningsdele er bevaret, og får nyt liv som orangeri og cykelparkering. Hele området omdannes til en grøn og indbydende indgang til hele havneområdet.
Sakskøbing får nyt liv gennem fem nye byprojekter25.6.2025 10:42:47 CEST | Pressemeddelelse
Guldborgsund Kommune er nu klar med en investering på over 4,4 millioner kroner i fem konkrete projekter, der skal gøre Sakskøbing grønnere, mere indbydende og trygt. Alt sammen baseret på borgernes egne ønsker og idéer. Projekterne sker som en del af kommunens områdefornyelse Sakskøbing Byrum.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum