Teknologisk Institut

Intelligent sous vide-udstyr giver mere sikre fødevarer

Del

Ny automatisk sikkerhedsberegner til sous vide-tilberedning giver bedre fødevaresikkerhed og mindre madspild i industri- og restaurantkøkkener

BIPA Gastro har i samarbejde med Teknologisk Institut udviklet nyt software, der automatisk beregner om sous vide-processen giver sikre produkter ved tilberedning af mange forskellige typer fødevarer. Sikkerhedsberegneren er implementeret i sous vide-kar og Teknologisk Institut har valideret den med tilfredsstillende resultat. Denne intelligente funktion gør arbejdet med dokumentation af fødevaresikkerhed lettere for brugerne af sous vide-karret.

Projektet er medfinansieret af Innovationsfonden under Innobooster-ordningen. Her støtter Innovationsfonden udviklingsprocesser, drevet af små og mellemstore virksomheder.

Nøje temperaturstyring
Sous vide-tilberedning er en teknik, hvor fødevarer tilberedes i vakuumposer, nedsænket i vand. Ofte tilberedes fødevarerne ved lavere temperaturer end man kender fra almindelig ovnstegning, og derfor kræver det særlig overvågning af tilberedningen når fødevaresikkerheden skal dokumenteres.

- Den nøje temperaturstyring under sous vide-processen sikrer perfekt tilberedning af fødevarer som fx bøffer og andet kød, der kan blive mere mørt og samtidig beholde saftigheden. Men fordi fødevaren i mange tilfælde ikke opvarmes til 75°C, hvor de fleste bakterier dør hurtigt, er det vigtigt, at man ved hvor lang tilberedningstiden skal være for at sikre, at bakterier uskadeliggøres – noget personalet normalt ikke er uddannet til, siger seniorprojektleder Annemarie Gunvig, Teknologisk Institut.

Logger oplysninger i realtid
BIPA Gastro har implementeret den ny sikkerhedsberegner og udviklet et intelligent sous vide-kar, der optimerer sous vide-processen. Karret er udstyret med sensorer, som automatisk og i realtid logger oplysninger fra processen i en datasky. Processen bliver dermed løbende overvåget og tilpasset under produktionen af fødevarerne, så man sikre, at produktionen opnår højest mulige niveau af fødevaresikkerhed. Ud over at beregne og dokumentere fødevaresikkerheden, afleverer systemet en batchrapport der indeholder relevante informationer omkring fx opvarmning- og nedkølingstid. Man risikerer dermed ikke at få et produkt, som efterfølgende skal kasseres. Derved undgås også madspild.

Ønsker du mere viden om hvordan dine idéer kan blive ført ud i livet i samarbejde med Teknologisk Institut kan du kontakte seniorprojektleder i fødevaresikkerhed Annemarie Gunvig, mail: agg@teknologisk.dk eller seniorprojektleder i kødteknologi Mari Ann Tørngren, mail: matn@teknologisk.dk

For yderligere oplysninger vedr. det intelligente sous vide-kar: https://bipagastro.dk eller BIPA Gastro, mail: info@bipagastro.dk

Nøgleord

Billeder

Information om Teknologisk Institut

Teknologisk Institut
Gregersensvej
2630 Taastrup

7220 2000http://www.teknologisk.dk/

Teknologisk Institut har siden 1906 arbejdet for at forbedre erhvervslivets konkurrenceevne, samfundets velstand og menneskers liv. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S, Teknologisk Institut AB Sverige og DTI Spain.

Læs mere om Instituttet.

Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen på pressetelefon 7220 1066 – eller kommunikation@teknologisk.dk

Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum