AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Integrationen går den rigtige vej for stort set alle aldersgrupper

Del

Ikke-vestlige indvandreres beskæftigelsesfrekvens er højere end i 2008 blandt alle aldersgrupper over 24 år, viser ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Udviklingen er sket i takt med den generelle fremgang på arbejdsmarkedet de senere år.

BESKÆFTIGELSE

Det er ikke bare blandt lønmodtagerne generelt, at den rekordhøje fremgang rammer det danske arbejdsmarked. Også blandt ikke-vestlige indvandrere sætter beskæftigelsen rekord på rekord, og det sker for stort set alle aldersgrupper.

Det viser ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd lavet på baggrund af Danmarks Statistik-data, der går frem til fjerde kvartal 2021.

”Aldrig før har så mange lønmodtagere været i beskæftigelse, og den ekstra gode nyhed er, at ikke-vestlige indvandrere for alvor har taget del i jobfesten. Det er enormt positivt og viser, hvordan gode konjunkturer virkelig kan åbne arbejdsmarkedet for grupper, der normalt kan have svært ved at komme ind,” siger Jon Nielsen, chefanalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Analysen er delt op i aldersintervaller a fem år. I otte ud af ti aldersintervaller er beskæftigelsesfrekvensen blandt ikke-vestlige indvandrere højere end i 2008. Det vil sige alle aldersgrupper over 24 år.

”Arbejdsmarkedet var i fremgang før coronakrisen og kom buldrende ud af pandemien. Det har været med til at skabe rift om arbejdskraften, der har givet ikke-vestlige indvandrere bedre mulighed for at få arbejde, og det har sat sig på tværs af aldersgrupperne,” siger Jon Nielsen.

Ved udgangen af 2021 var 57,2 procent af de 15-64-årige ikke-vestlige indvandrere i arbejde. Det er 7 procentpoint højere end i starten af 2008, før finanskrisens udbrud.

”Beskæftigelsespolitikken og aktiveringsindsatsen er blevet bedre til at møde ikke-vestlige indvandrere som jobparate. For eksempel har indsatser om målrettet aktiveringsforløb ude i virksomhederne og specialiserede teams i visse kommuner haft en positiv effekt på beskæftigelsen for denne gruppe,” siger Jon Nielsen.

Læs analysen her

Analysens hovedkonklusioner

  • Det danske arbejdsmarked stod stærkt ved indgangen til de senere måneders international tumult. Beskæftigelsesfrekvensen for både ikke-vestlige indvandrere og personer med dansk herkomst var historisk høj, både når man ser på de 15-64-årige under ét, og når man ser bredt på de ikke-vestlige indvandrere.
  • For personer med dansk herkomst er beskæftigelsesfrekvensen for de unge aldrig kommet sig oven på finanskrisen. For aldersgrupperne under 40 år er beskæftigelsesfrekvensen fortsat lavere end den hidtidige rekord i 2008. Omvendt er beskæftigelsesfrekvensen for de ældre aldersgrupper over 40 år højere end i 2008.
  • For de ikke-vestlige indvandrere er beskæftigelsesfrekvensen højere end i 2008 for alle aldersgrupperne over 24 år. Samtidig er beskæftigelsesfrekvensen for ikke-vestlige indvandrere i løbet af de sidste fem-seks år langsomt men sikkert kommet tættere på danskernes beskæftigelsesfrekvens. Faktisk er beskæftigelsesgabet mellem personer med dansk herkomst og ikke-vestlige indvandrere indsnævret for alle aldersgrupper – dog ikke for de 60-64-årige.

Læs analysen her

Kontakter

Billeder

Links

Information om AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd
AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd
Reventlowsgade 14, 1. sal
1651 København V

3355 7710https://www.ae.dk/

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er en økonomisk-politisk tænketank og et samfundsøkonomisk analyseinstitut, der arbejder for at fremme den sociale retfærdighed i Danmark. AE’s overordnede formål er at udarbejde og formidle samfunds- og erhvervsøkonomisk viden samt løsningsideer til gavn for lønmodtagerne og for at fremme den sociale retfærdighed.

Følg pressemeddelelser fra AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum