Integrationen går den rigtige vej for stort set alle aldersgrupper
Ikke-vestlige indvandreres beskæftigelsesfrekvens er højere end i 2008 blandt alle aldersgrupper over 24 år, viser ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Udviklingen er sket i takt med den generelle fremgang på arbejdsmarkedet de senere år.

BESKÆFTIGELSE
Det er ikke bare blandt lønmodtagerne generelt, at den rekordhøje fremgang rammer det danske arbejdsmarked. Også blandt ikke-vestlige indvandrere sætter beskæftigelsen rekord på rekord, og det sker for stort set alle aldersgrupper.
Det viser ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd lavet på baggrund af Danmarks Statistik-data, der går frem til fjerde kvartal 2021.
”Aldrig før har så mange lønmodtagere været i beskæftigelse, og den ekstra gode nyhed er, at ikke-vestlige indvandrere for alvor har taget del i jobfesten. Det er enormt positivt og viser, hvordan gode konjunkturer virkelig kan åbne arbejdsmarkedet for grupper, der normalt kan have svært ved at komme ind,” siger Jon Nielsen, chefanalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
Analysen er delt op i aldersintervaller a fem år. I otte ud af ti aldersintervaller er beskæftigelsesfrekvensen blandt ikke-vestlige indvandrere højere end i 2008. Det vil sige alle aldersgrupper over 24 år.
”Arbejdsmarkedet var i fremgang før coronakrisen og kom buldrende ud af pandemien. Det har været med til at skabe rift om arbejdskraften, der har givet ikke-vestlige indvandrere bedre mulighed for at få arbejde, og det har sat sig på tværs af aldersgrupperne,” siger Jon Nielsen.
Ved udgangen af 2021 var 57,2 procent af de 15-64-årige ikke-vestlige indvandrere i arbejde. Det er 7 procentpoint højere end i starten af 2008, før finanskrisens udbrud.
”Beskæftigelsespolitikken og aktiveringsindsatsen er blevet bedre til at møde ikke-vestlige indvandrere som jobparate. For eksempel har indsatser om målrettet aktiveringsforløb ude i virksomhederne og specialiserede teams i visse kommuner haft en positiv effekt på beskæftigelsen for denne gruppe,” siger Jon Nielsen.
Analysens hovedkonklusioner
- Det danske arbejdsmarked stod stærkt ved indgangen til de senere måneders international tumult. Beskæftigelsesfrekvensen for både ikke-vestlige indvandrere og personer med dansk herkomst var historisk høj, både når man ser på de 15-64-årige under ét, og når man ser bredt på de ikke-vestlige indvandrere.
- For personer med dansk herkomst er beskæftigelsesfrekvensen for de unge aldrig kommet sig oven på finanskrisen. For aldersgrupperne under 40 år er beskæftigelsesfrekvensen fortsat lavere end den hidtidige rekord i 2008. Omvendt er beskæftigelsesfrekvensen for de ældre aldersgrupper over 40 år højere end i 2008.
- For de ikke-vestlige indvandrere er beskæftigelsesfrekvensen højere end i 2008 for alle aldersgrupperne over 24 år. Samtidig er beskæftigelsesfrekvensen for ikke-vestlige indvandrere i løbet af de sidste fem-seks år langsomt men sikkert kommet tættere på danskernes beskæftigelsesfrekvens. Faktisk er beskæftigelsesgabet mellem personer med dansk herkomst og ikke-vestlige indvandrere indsnævret for alle aldersgrupper – dog ikke for de 60-64-årige.
Kontakter
Jon NielsenChefanalytiker
Tlf:40 54 18 80jn@ae.dkJesper KirkbakKommunikationschef
Tlf:50 73 71 34jk@ae.dkBilleder
Links
Information om AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Reventlowsgade 14, 1. sal
1651 København V
3355 7710https://www.ae.dk/
Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er en økonomisk-politisk tænketank og et samfundsøkonomisk analyseinstitut, der arbejder for at fremme den sociale retfærdighed i Danmark. AE’s overordnede formål er at udarbejde og formidle samfunds- og erhvervsøkonomisk viden samt løsningsideer til gavn for lønmodtagerne og for at fremme den sociale retfærdighed.
Følg pressemeddelelser fra AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd
23.000 studenter er ikke i gang med en uddannelse fem år efter gymnasiet26.6.2022 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Antallet af studenter, der hverken har fået eller er i gang med en uddannelse fem år efter endt studentereksamen, har aldrig været højere, viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Alene siden 2014 er antallet steget med 8.000.
CO2-afgift giver ikke råd til selskabsskattelettelser23.6.2022 12:02:51 CEST | Pressemeddelelse
Provenuet fra regeringens grønne skattereform er ikke velegnet som finansiering af en permanent lettelse af selskabsskatten, viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Provenuet forsvinder nemlig i takt med, at Danmark bevæger sig mod at være C02-neutral i 2050.
Enkelte brancher kan blive hårdt ramt af gasmangel22.6.2022 05:05:00 CEST | Pressemeddelelse
Fødevarebranchen har flest udsatte jobs i tilfælde af en gasforsyningskrise, mens glas- og betonindustrien har størst gasforbrug målt i forhold til produktionsværdi, viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
Flyttemønstre bidrager til markant stigning i indkomstforskelle på tværs af landet – se tallet for din kommune15.6.2022 05:05:00 CEST | Pressemeddelelse
Tilflytteres indkomster har bidraget til øget ulighed mellem kommuner og landsdele, viser ny rapport fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Rapporten ”Fordeling & Levevilkår” tager temperaturen på blandt andet uligheden og polariseringen i det danske samfund.
Mangel på lærepladser er størst på Sjælland og i Hovedstaden – se tallet for din region10.6.2022 08:00:08 CEST | Pressemeddelelse
Der er store regionale forskelle, når det kommer til lærepladsmangel, viser analyse fra Arbejdsbevægelsen Erhvervsråd. Manglen på lærepladser er størst i Region Hovedstaden og mindst i Region Midtjylland.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum