Ingeniørforeningen, IDA

Ingeniørmanglen har bidt sig fast

Del

Arbejdsmarkedet for ingeniører er brandvarmt. Med undtagelse af Bornholm melder alle landets beskæftigelsesregioner om flaskehalse på ingeniørernes arbejdsmarked. Det viser en opgørelse, som Ingeniørforeningen, IDA har lavet.

I 7 ud af landets 8 arbejdsmarkedsregioner er der er mangel på ingeniører. Det viser en gennemgang af de nye tal for 1. halvår 2016 på Arbejdsmarkedsbalancen fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, STAR. Billedet harmonerer med de seneste ledighedstal fra Akademikernes A-kasse, som viser, at den generelle ledighed for ingeniører ligger på 2,2 procent.

Klassiske retninger som bygnings-, elektro- og maskiningeniører er der mangel på i de fleste regioner, men IT- og energiingeniører er også i høj kurs flere steder. Bornholm er den eneste beskæftigelsesregion, hvor der ikke meldes om deciderede flaskehalse. Til gengæld viser Arbejdsmarkedsbalancen, at der også her er gode jobmuligheder for en lang række ingeniørspecialer samt for forskere og undervisere indenfor det tekniske og naturvidenskabelige område.

”Der har efterhånden været mangel på højtuddannede med tekniske og naturvidenskabelige kompetencer i lang tid. Og uagtet at det er positivt for mine medlemmer, så er det skidt nyt for dansk erhvervsliv. Vi risikerer, at det spænder ben for opsvinget og i værste fald sender vækst og arbejdspladser uden om Danmark,” siger Morten Thiessen, formand for Ansattes Råd i Ingeniørforeningen, IDA.

”Sidste år påviste en analyse fra Engineer the Future, at dansk erhvervsliv vil mangle 13.500 ingeniører og naturvidenskabelige kandidater i 2025. Vi uddanner ganske enkelt for få. Derfor kan man undre sig over, at vi ligefrem har råd til at sende superstudenter ud af landet på fodfejl,” siger Morten Thiessen med henvisning til den ingeniørstuderende Marius Youbi fra Cameroun, som blev udvist af Danmark i sidste uge, fordi han i perioder i 2013 og 2014 har arbejdet mere end de 15 tilladte timer om ugen ved siden af studiet.

I det hele taget opfordrer Morten Thiessen virksomhederne til at lukke hullerne med nyuddannede. Det er nemlig dimittenderne, der fylder mest i ledighedsstatistikken.

”Når vi har mangel på højtuddannede med teknisk og naturvidenskabelig indsigt, så er det ærgerligt, at der er dimittender, som må gå ledige i et år eller længere, før de kommer i gang med deres karriere. Der er tale om unge, sultne ingeniører og naturvidenskabelige kandidater med den allernyeste viden, som både kan og vil bidrage. Samtidig skal de nyuddannede også blive bedre til at rejse ud af de store uddannelsesbyer og tage jobbene i SMV’erne ude omkring i landet,” siger Morten Thiessen.

Fakta: Arbejdsmarkedsbalancen bygger på statistik om bl.a. ledighed, beskæftigelse og jobomsætning samt surveys med svar fra ca. 14.000 virksomheder fra alle hjørner af landet. Den aktuelle arbejdsmarkedsbalance er opdateret d. 4. januar og gælder for 1. halvår 2016.

Mangel på arbejdskraft fordelt på beskæftigelsesregioner

Nordjylland:

Bygningsingeniør

Elektroingeniør

IT-ingeniør

Maskiningeniør

Vestjylland:

Bygningsingeniør

Elektroingeniør

IT-ingeniør

Maskiningeniør

Produktionsingeniør

Østjylland:

Bygningsingeniør

Elektroingeniør

Energiingeniør

IT-ingeniør

Maskiningeniør

Sydjylland:

Bygningsingeniør

Elektroingeniør

IT-ingeniør

Maskiningeniør

Fyn:

Bygningsingeniør

Elektroingeniør

IT-ingeniør

Maskiningeniør

Sjælland:

Bygningsingeniør

Elektroingeniør

IT-ingeniør

Maskiningeniør

Produktionsingeniør

Hovedstaden:

Bygningsingeniør

Elektroingeniør

Energiingeniør

IT-ingeniør

Maskiningeniør

Miljøingeniør

Bornholm:

- (ingen)

Kontakter

Søren Lorentzen
Mobil: 5185 1764
E-mail: slr@ida.dk
Web: www.ida.dk

Links

Information om Ingeniørforeningen, IDA

Ingeniørforeningen, IDA
Ingeniørforeningen, IDA
Kalvebod Brygge 31-33
1780 København V

33 18 48 48http://ida.dk/

Følg pressemeddelelser fra Ingeniørforeningen, IDA

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Ingeniørforeningen, IDA

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum