Ingeniører og læger går sammen: Kunstig intelligens skal forbedre sundhedsvæsenet

Del

Danmark får nu sit første center for klinisk kunstig intelligens. OUH og det Tekniske Fakultet på Syddansk Universitet lancerer i dag CAI-X, hvor læger, ingeniører og virksomheder sammen skal udvikle smarte løsninger på sundhedsvæsenets udfordringer.

Bjarne Dahler-Eriksen OUH (tv) med Henrik Bindslev fra SDU. I dag lancerer de - sammen med andre gode kræfter - Danmarks første center for klinisk kunstig intelligens.
Bjarne Dahler-Eriksen OUH (tv) med Henrik Bindslev fra SDU. I dag lancerer de - sammen med andre gode kræfter - Danmarks første center for klinisk kunstig intelligens.

Af Jane Thoning Callesen        


Forestil dig en blid robot, der scanner hænderne på gigtpatienter og analyserer sygdomsaktiviteten i leddene. Eller en intelligent kamerapille, der sluges af patienten og fotograferer sin vej gennem tarmen og tjekker for polypper. Begge projekter er eksempler på, hvordan kunstig intelligens kan løfte sundhedsvæsenet.

Fremover skal projekter som disse gennemføres i regi af et nyt dansk forskningscenter, CAI-X, der i dag søsættes med erfarne kræfter fra OUH og SDU ombord.

- Vi står i en situation, hvor efterspørgslen på sundhedsydelser stiger, mens der er mangel på kvalificeret personale. AI-løsninger vil bidrage til at vi kan undersøge flere patienter hurtigere og samtidig sikre den højest mulige kvalitet i behandlingen, fastslår Bjarne Dahler-Eriksen, lægelig direktør på OUH.

Fokus på konkrete behov

Omkring 20 forskningsprojekter er allerede klar til at blive lagt ind under det nye center, der fremover vil fungere som samlet indgang for alle på OUH og SDU med interesse i at udvikle AI-løsninger til sundhedsvæsenet. Ambitionen er at centeret skal være et af verdens førende inden for klinisk kunstig intelligens.

- Vi skal være helt i front med AI i det danske sundhedsvæsen, og vi skal blande os på højt niveau i det internationale selskab. Det ruster vi os til med CAI-X, lyder det fra Bjarne Dahler-Eriksen.

Centeret får en daglig leder på OUH, og to forskningsledere forankret på SDU. Projekterne skal udspringe af de behov og udfordringer, som sundhedspersonalet møder i det daglige.

- CAI-X er et anvendelsesorienteret forskningscenter, som fokuserer på de løsninger, sundhedsvæsenet har brug for, forklarer dekan Henrik Bindslev fra det Tekniske Fakultet.

- Som ingeniører skal vi træde ind på sundhedspersonalets banehalvdel, forstå deres udfordringer og måde at arbejde på, og så udvikle løsninger i samarbejde med klinikerne på OUH og de eksterne virksomheder, der måtte have interesse i at deltage.


AI giver patienter tryghed

Det nye center møder opbakning fra Niels Jørgen Langkilde, formand for Patientforeningen.

- CAI-X har vores fulde støtte. Det er et særdeles vigtigt tværfagligt center, som vil bidrage til at sikre patienterne den bedst mulige behandling i en tid, hvor ressourcerne er under pres. Det giver patienterne ro og tryghed at vide, at AI og anden ny teknologi anvendes. Vi tror på, at brugen af kunstig intelligens kan være med til at sikre ensartethed i behandlingen, blandt andet når det kommer til scanninger og andre prøvesvar, siger han.

Forskningscenteret skal dække alle kliniske områder på OUH og skal foruden private virksomheder samarbejde med kommuner og andre forskningscentre og hospitaler. Det indvies ved en virtuel lancering mandag 11. januar med 120 deltagere fra både Danmark og udlandet.

Læs mere på www.cai-x.com. Tessa Lind Gjødesen, Innovationschef på OUH, kan kontaktes for nærmere information på telefon 29160324 og tlg@rsyd.dk.

Nøgleord

Kontakter

Tessa Lind Gjødesen, Innovationschef på OUH, kan kontaktes for nærmere information om CAI-X på telefon 29160324 og tlg@rsyd.dk.

Ved pressehenvendelser og ønsker om interviews kontakt venligst Jane Callesen, kommunikationsansvarlig, på 93507540 eller jtca@mmmi.sdu.dk

Billeder

Bjarne Dahler-Eriksen OUH (tv) med Henrik Bindslev fra SDU. I dag lancerer de - sammen med andre gode kræfter - Danmarks første center for klinisk kunstig intelligens.
Bjarne Dahler-Eriksen OUH (tv) med Henrik Bindslev fra SDU. I dag lancerer de - sammen med andre gode kræfter - Danmarks første center for klinisk kunstig intelligens.
Download

Links

Information om Syddansk Universitet

Syddansk Universitet
Campusvej 55
5230 Odense M

https://www.sdu.dk/

Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet

ShipWeldFlow: Digital twins in ship production12.1.2021 07:00:00 CETPress release

Researchers from the Maersk Mc-Kinney Moller Institute of the University of Southern Denmark (SDU) plan to revolutionize the way ships are designed, planned, and produced. This will happen through a new Grand Solution project supported by Innovation Fund Denmark. Together with Odense Maritime Technology A/S (OMT) and Inrotech A/S, SDU aims to bring experiences from the Danish robot adventure back to the maritime sector, focusing on digital twins and artificial intelligence.

Tilbage hvor det begyndte: Skibsproduktion får digitale tvillinger12.1.2021 07:00:00 CETPressemeddelelse

Forskere fra Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet på SDU vil sammen med virksomhederne Odense Maritime Technology A/S og Inrotech revolutionere måden, hvorpå skibe designes, planlægges og produceres. Det sker i et nyt Grand Solution-projekt støttet af Innovationsfonden. Omdrejningspunktet er digitale tvillinger og kunstig intelligens, som skal bringe erfaringerne fra det danske roboteventyr tilbage til den maritime sektor.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum