Ingeniører er utrygge ved overvågning på jobbet
Et stort flertal af de offentligt ansatte ingeniører og it-professionelle er utrygge ved, at deres arbejdsgiver indfører overvågningssoftware og andre digitale værktøjer, der kan måle den enkelte medarbejders produktivitet og følge de ansattes online-aktivitet minutiøst.
I en undersøgelse blandt godt 3.700 ingeniører, som Norstat har foretaget for Ingeniørforeningen IDA, svarer 82 procent, at de er utrygge ved teknologier, der eksempelvis registrerer tastetryk eller tager skærmbilleder af medarbejdernes computere. 78 procent er skeptiske ved værktøjer, der registrerer, hvor ofte du interagerer med kolleger eller eksterne samarbejdspartnere.
”Når teknologien anvendes til minutiøst at måle, veje og overvåge hver enkelt medarbejders handlinger, bevæger vi os ud på et skråplan, hvor den tillidsbaserede ledelse erstattes af databaserede beslutninger, som ofte er uigennemskuelige. Det rummer en lang række dataetiske og ansættelsesretlige dilemmaer, som vi skal håndtere”, siger Malene Matthison-Hansen, der er formand for Ansattes Råd i IDA.
I de senere år er der sket en eksplosiv vækst i udbredelsen af it-ledelsesværktøjer, som indsamler et hav af data om de ansattes arbejdsvaner. Nogle softwareløsninger tilbyder endda at aktivere kamera og mikrofon på computeren, tage screenshots af skærmen eller indsamle informationer om medarbejderne fra sociale medier for at kontrollere de ansattes produktivitet og trivsel.
Andre systemer som eksempelvis Microsoft Viva giver et detaljeret indblik i den enkeltes arbejdsmønstre og kommer løbende med anbefalinger til, hvordan man kan få mere fra hånden eller bruge tiden mere effektivt baseret på blandt andet kalender, møder og e-mails.
I undersøgelsen siger næsten hver tredje ingeniør, at de ikke ved, om deres arbejdsplads rent faktisk overvåger deres kommunikation og internetbrug ved hjælp af nye teknologier. På de arbejdspladser, som foretager måling af de ansattes mødeaktivitet via eksempelvis Outlook-kalender, er det 50 procent, der svarer, at de ikke har fået at vide, hvad de indsamlede data bruges til.
”Systemerne går med andre ord ind og overtager store dele af den traditionelle lederrolle. Vi er nødt til at sikre transparens om både brugen af data og formålet med den massive overvågning og dataindsamling, som finder sted på mange arbejdspladser”, siger Malene Matthison-Hansen.
Fra udlandet er der talrige eksempler på, at algoritmisk ledelse fører til øgede produktionskrav, uklare mål og mangel på tillid, som igen kan føre til udbrændthed, mistrivsel og sågar afskedigelser baseret på dataanalyser af medarbejdernes indsats. Skræmmeeksemplerne er Nemlig.com og techvirksomheder som Amazon, som overvåger de ansattes mindste bevægelser, og hvor medarbejderne presses til at arbejde under ekstreme vilkår for at bevare deres job.
”Når alle dine handlinger bliver genstand for en uigennemskuelig datahøst for at optimere virksomhedens produktivitet, kan det nemt føre til stress, mistrivsel og fremmedgørelse. I sidste ende kan der være behov for politisk regulering af området”, mener Malene Matthison-Hansen.
Derfor er IDA gået sammen med HK, Dataetisk Råd og tænketanken Algoritmer, Data og Demokrati (ADD) om at skabe overblik over, hvilke systemer der benyttes i Danmark, og hvordan de anvendes. Målet er at skabe åbenhed om indsamlingen af data, at øge medarbejdernes viden om systemerne, og at medarbejderne informeres og konsulteres, når arbejdsgivere introducerer nye digitale ledelsesværktøjer.
”Vi er nødt til at opbygge en bred samfundsmæssig forståelse af de konsekvenser, som brugen af disse værktøjer har på arbejdspladsen, når den indføres som måleapparat på medarbejdernes præstationer og humør. Alting kan ikke måles og vejes med data”, siger Malene Matthison-Hansen.
Nøgleord
Kontakter
Yderligere information
Presserådgiver Ole Hoff-Lund, telefon 26 83 81 84
Information om Ingeniørforeningen, IDA
Følg pressemeddelelser fra Ingeniørforeningen, IDA
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Ingeniørforeningen, IDA
Massiv interesse for ingeniøruddannelserne5.7.2025 16:56:53 CEST | Pressemeddelelse
Civilingeniøruddannelsen er for andet år i træk den mest søgte
Facebook på kollisionskurs med danske brugere3.7.2025 13:28:59 CEST | Pressemeddelelse
Facebook vil have adgang til brugernes private billeder på telefonen, men otte ud af ti danskere opfatter deres billeder som lige så private som helbredsoplysninger, viser IDA-undersøgelse.
Hver femte arbejder et sted uden stressplan2.7.2025 07:45:02 CEST | Pressemeddelelse
Hvad skal du gøre, hvis du bliver ramt af stress? Det svæver i luften på mange arbejdspladser. Mange erhvervsaktive danskere aner ikke, hvor de skal gå hen, hvis stressen rammer, viser nye tal fra IDA.
Hver anden tager jobbet med på ferie1.7.2025 07:28:11 CEST | Pressemeddelelse
Over halvdelen af danskerne tjekker arbejdsmail og tager opkald i sommerferien – og for mange er det ikke frivilligt. Hver fjerde oplever, at arbejdsgiveren forventer, de står til rådighed. Det viser nye tal fra IDA.
Gratis internet på ferien kan blive dyrt29.6.2025 08:12:00 CEST | Pressemeddelelse
Kun under hver femte dansker holder sig fra åbne wifi, når de er på ferie, hvilket ellers er det smarteste, advarer it-sikkerhedsekspert.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum