Ingen lægehjælp til forflyttede flygtninge på øde ø i Bangladesh
Bangladesh er ved at flytte rohingya-flygtninge fra verdens største flygtningelejr ud på en øde ø. Det bekymrer Læger uden Grænser, for flygtningene får langt sværere ved i tide at få den lægehjælp, de har behov for, fordi øen ligger tre timer fra fastlandet. Løsningen er uholdbar, lyder det.
En ubeboet ø bliver hjem for en del af de flygtninge, der i dag bor i flygtningelejren Cox’s Bazar i Bangladesh. Myndighederne planlægger nemlig at flytte omkring 100.000 rohingyaer, der er på flugt fra voldelig forfølgelse i Myanmar, ud på øen Bhasan Char i den Bengalske Bugt.
Det er bekymrende, lyder det fra Læger uden Grænser, for øen ligger flere timer fra fastlandet, og der er ingen plan for, hvordan flygtningene skal kunne få lægehjælp.
”Som læger er vi bekymrede. Det, vi hører, er, at der på øen kun er meget basal lægehjælp, som en lokal NGO står for. Vi ved ikke, hvordan patienter, der skal have akut hjælp, vil blive transporteret væk fra øen, der alligevel ligger tre timer i båd fra fastlandet. Vi prøver lige nu at stable et netværk på benene, så vi kan få lægehjælp frem til de af vores patienter, der lider af kroniske sygdomme, og som har brug for medicin,” siger Bernard Wiseman, leder af Læger uden Grænsers arbejde i Cox’s Bazar.
Siden december sidste år er omkring 14.000 af de 860.000 rohingyaer fra Cox’s Bazar blevet flyttet derud. Og langt flere forventes at følge efter. Men ifølge Læger uden Grænser er det ikke en langsigtet løsning på den flygtningekrise, der har varet over tre år.
Selvom boligforholdene på øen er bedre end i Cox’s Bazar, kan rohingyaerne blive mere sårbare og mere afhængige af humanitære organisationer, hvis de hverken kan få lægehjælp, arbejde eller uddannelse på øen. Samtidig bliver det sværere for humanitære organisationer at komme frem.
”Flytningen til Bhasan Char er en konsekvens af, at det internationale samfund ikke har fundet en løsning på en efterhånden langtrukken flygtningekrise. Og indtil en permanent løsning er blevet fundet, så vil vi fortsat se den her slags politik, hvor man forsøger at inddæmme flygtninge. Det forlænger kun den i forvejen uholdbare situation, som rohingyaerne står i,” siger Bernard Wiseman.
Samtidig er situationen i Cox’s Bazar, som er verdens største flygtningelejr, spidset til. Lejren er overbefolket, ofte oversvømmet og lavet af bambus og mudder. Og det er kun blevet værre over det sidste år. Med COVID-19 og restriktioner er hjælpen i lejren barberet ned til et minimum, og nogle organisationer er holdt helt op med at arbejde i lejren.
”Forholdene i Cox’s Bazar er blevet voldsomt forværrede over de seneste 12 måneder. Der er mere politi og militær i lejren. Der er blevet opsat pigtråd. Bevæbnede grupper er rykket ind i lejren, og vi hører derfor om flere kidnapninger, mere vold og mere afpresning,” fortæller Bernard Wiseman.
Frem for at sende flygtninge ud på en øde ø bør det internationale samfund handle og finde holdbare løsninger for rohingyaerne.
Nøgleord
Kontakter
Pressetelefon, Læger uden Grænser
Tlf:29702979Information om Læger uden Grænser (MSF)
Læger uden Grænser er verdens største medicinske, humanitære nødhjælpsorganisation. Flere end 35.000 medarbejdere redder hvert år millioner af liv verden over. Vi hjælper ofre for krige, konflikter og katastrofer, men kæmper også for adgang til livsvigtig medicin og behandling
Følg pressemeddelelser fra Læger uden Grænser (MSF)
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Læger uden Grænser (MSF)
Insulin-studie kan redde sukkersygepatienters liv i udviklingslande16.4.2021 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En ny undersøgelse gør det nemmere at være diabetikere i fattigere lande. Den viser nemlig, at man kan opbevare insulin i helt op til 37 graders varme. Det giver mulighed for, at patienter uden køleskab kan opbevare medicinen hjemme frem for dagligt at rejse til en sundhedsklinik for at få den.
Læger uden Grænser: Kvinder og børn mister livet i Al Hol25.3.2021 09:14:54 CET | Pressemeddelelse
Sikkerhedssituationen i Al Hol-lejren i Syrien er så slem, at der alene i år er over 50 mennesker, der har mistet livet. Læger uden Grænser, som er til stede i lejren, opfordrer det internationale samfund og lande med statsborgere i lejren til at finde en holdbar løsning for at stoppe mareridtet for beboerne.
Læger uden Grænser har fået ny direktør14.1.2021 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Valget af ny direktør i MSF Danmark er faldet på Malin Palmér, som siden oktober 2020 har været konstitueret direktør.
Flere producenter skal have mulighed for at producere coronavacciner8.1.2021 11:05:25 CET | Pressemeddelelse
Det går for langsomt med at producere vacciner mod COVID-19. Derfor opfordrer Læger uden Grænser til, at vaccineproducenterne deler deres opskrifter, så flere kan være med til at øge verdens vaccinebeholdning.
Her er de mest oversete kriser i 202029.12.2020 08:05:16 CET | Pressemeddelelse
Både sygdomme og konflikter er i top-5 over de kriser, som en stor del af danskerne har overset eller helt glemt i 2020. Det viser en undersøgelse, som Læger uden Grænser har fået lavet i befolkningen.
Kvinder og børn er ofre for angreb i krigshærgede Yemen15.12.2020 14:53:45 CET | Pressemeddelelse
Et stigende antal civile i det vestlige Yemen bliver sårede eller mister livet i angreb. På Læger uden Grænsers traumecenter er den største gruppe, der har brug for akutte operationer, kvinder og børn. ”Der er ingenting, der kan retfærdiggøre det,” lyder det fra lederen af Læger uden Grænsers arbejde.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum