Kræftens Bekæmpelse

Ingen forbedring for kræftpatienter på fem år

Del
Mange kræftpatienter bliver ikke behandlet inden for de anbefalede tidsfrister. Det viser nye tal, som afslører, at udviklingen står i stampe. Sidste år kom 23 pct. af alle kræftpakkeforløb for sent i gang. Sådan var det også i 2014.

Når Folketingsvalget er overstået og en ny regering trukket i arbejdstøjet, lander en stor og vigtig akutopgave på sundhedsministerens bord: Tusindvis af kræftpatienter får ikke behandling til tiden, og desværre står udviklingen i stampe. Ifølge nye tal var der sidste år lige så mange kræftpatienter, der ventede for længe, som der var i 2014.

- Det er nedslående og uholdbart. En overskridelse af tidsfristerne kan have fatal betydning for den enkelte patient. Det kan forværre kræftsygdommen og gøre det vanskeligere at behandle den, siger adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse Jesper Fisker.

Sundhedsdatastyrelsen har netop offentliggjort tal for, hvor stor en andel af kræftforløbene, der kom i gang inden for de anbefalede tidsfrister, der er fastsat i kræftpakkerne. Regionernes mål er 90 pct. Sidste år blev 77 pct. af kræftforløbene gennemført til tiden. Sådan var det også i 2014.

Ingen umulig opgave

- Det er ikke nogen umulig opgave at få tallet op på 90 pct. I Kræftens Bekæmpelse har vi undersøgt regionernes hidtidige indsats inden for 12 udvalgte, store pakkeforløb. Alle regioner har på forskellige tidspunkter formået at overholde målet med de 90 pct. – dog undtaget blære- og prostatakræft. Så det kan altså lade sig gøre, fastslår Jesper Fisker og roser i den sammenhæng det store og vigtige arbejde, sundhedspersonalet på hospitalerne udfører.

- Skal vi helt i mål kræver det, at landets kommende sundhedsminister træder i karakter og højprioriterer opgaven. Det skylder vi kræftpatienterne. Tid er en afgørende faktor for dem. Tid kan bogstaveligt talt betyde liv eller død, understreger Jesper Fisker.

Vagthund med svære arbejdsvilkår

Kræftens Bekæmpelse er patienternes vagthund, men beklageligvis får foreningen i år meget svært ved at gøre sit arbejde ordentligt.

Normalt offentliggør Sundhedsdatastyrelsen hvert år og hvert kvartal tal for, hvor mange der kommer i behandling inden for de anbefalede tidsfrister. Men i år har styrelsen sat gang i en implementering af Sundhedsdataprogrammet, og som en konsekvens af det sender styrelsen ingen tal ud før til foråret 2020.

- Det er dybt problematisk. Tallene er et nødvendigt redskab for os i vores arbejde med at sikre alle kræftpatienter hurtig og god behandling, siger Jesper Fisker.

Som eksempel nævner han, at de kvartalsvise tal i november 2018 afslørede, at et stort antal kvinder med brystkræft havde ventet for længe på en operation i Region Sjælland. Det fik regionen til at undskylde over for kvinderne og iværksætte nye tiltag – blandt andet ansætte flere brystkræftkirurger.     

Region Syddanmark klarede sig bedst

I 2018 var Region Syddanmark den region, der klarede sig bedst og gennemførte flest forløb - 82 pct. - til tiden.

Ser man på de forskellige kræftsygdomme, er der variationer. Den store kræftsygdom blandt kvinder, brystkræft, går det den forkerte vej med. Kun 66 pct. af brystkræftforløbene kom i gang til tiden sidste år mod 77 pct. året før.

Anderledes positiv er udviklingen inde for prostatakræft, som rammer mænd. 61 pct. af forløbene blev gennemført til tiden, og det er det højeste tal nogensinde. Tallet er dog stadig langt fra målet om de 90 pct.

Nøgleord

Kontakter

For yderligere information og interviewaftaler, kontakt presserådgiver i Kræftens Bekæmpelse Lise Bondesen, tlf 31 32 63 53, lisbo@cancer.dk

Links

Information om Kræftens Bekæmpelse

Kræftens Bekæmpelse
Kræftens Bekæmpelse
Strandboulevarden 49
2100 Kbh Ø

http://www.cancer.dk

Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye