Inflation får patienter i Region Sjælland til at droppe tandlægen

Afbud og et nej tak til tandbehandling er blevet hverdag på landets tandklinikker. Det viser en ny rundspørge blandt over 600 tandlæger, som Tandlægeforeningen har lavet.
Her svarer 73 procent af tandlægerne i Region Sjælland, at de oplever en stigning i antallet af patienter, der melder afbud eller udskyder en behandling sammenlignet med bare et år siden, hvor antallet af patienter allerede lå lavere på grund af pandemien. Af dem mener 77 procent, at forklaringen skal findes i den stigende inflation.
”Jeg synes, det er foruroligende, at så mange patienter her i Region Sjælland fravælger tandlægen i denne tid. Det er vigtigt at gå regelmæssigt til tandlæge, så vi kan forebygge sygdomme i tænder og mund. Vi ved også, at dårlig tandsundhed kan gå ud over den generelle sundhed og livskvaliteten. Økonomi bør ikke være afgørende for, om man siger ja til behandling, fastslår Henrik Harmsen, der er formand for Tandlægeforeningen i Region Sjælland.
Henrik Harmsen genkender tendensen på sin egen klinik i Slagelse. Det er især én bestemt gruppe patienter, der fravælger tandlægen:
”Det er desværre de af mine patienter, der har mest behov for tandpleje, og som har dårligst råd, der typisk melder afbud. Og det er jo enormt ærgerligt, for de risikerer at ende i en ond spiral, hvor de har behov for en stor, dyr behandling. Forebyggelse betaler sig, og jo før forebyggelsen sætter ind, jo billigere er det. Det er altid nemmest at slukke en ildebrand i begyndelsen,” understreger Henrik Harmsen.
Dårlige tænder stigmatiserer
Henrik Harmsen bakkes op af Esben Boeskov Øzhayat, lektor på Odontologisk Institut ved Københavns Universitet. Han er dog ikke overrasket over tallene, fordi det i forvejen kun er 35 procent af dem, der jævnligt har svært ved at betale deres regninger, der går regelmæssigt til tandlægen, men han er bekymret for konsekvenserne på sigt.
”Det kan næsten ikke undgås, at inflationen sætter fart i opdelingen i et a- og b-hold i tandsundhed. Og konsekvenserne for den enkelte kan være store. Vi ved, at de mennesker, der har problemer med tænderne, og som ikke har råd til at få gjort noget ved det, kan ende med at føle sig stigmatiserede, og at tænderne derfor bliver en barriere for at få et job eller en kæreste,” fortæller Esben Boeskov Øzhayat og fortsætter:
”Jeg frygter, hvad der sker, hvis der pludselig også sker et fald i beskæftigelsen. Så går det først galt. Arbejdsløse går også mindre til tandlæge og har generelt set dårligere tænder”, understreger han.
Ifølge Henrik Harmsen bør man sætte den høje brugerbetaling i tandplejen ned:
“Siden 1980 har skiftende regeringer valgt at reducere det offentlige tilskud fra omkring 50 procent, så vi i dag har en brugerbetaling på svimlende 85 procent. Mange patienter har derfor i forvejen svært ved at betale deres tandlægeregning, og det er klart, at inflationen forstærker den udvikling. Inflationen slår altså hårdest igennem på tandsundheden hos dem, der har færrest penge at gøre godt med, og selvom en inflation på 10 procent er meget, så er det vand i forhold til den 35 procent nedsættelse af tilskuddet som skiftende regeringer har gennemført,” pointerer Henrik Harmsen.
3 gode råd til god mundhygiejne
1. Børst tænderne med tandpasta med fluorid to gange om dagen i to minutter hver gang.
2. Spis og drik sundt og undgå sukker i mellemmåltider og drikke.
3. Gå regelmæssigt til tandlæge for at få efterset tænderne. Visse sygdomme og mange former for medicin kan medføre mundtørhed, hvilket øger risikoen for huller i tænderne.
Nøgleord
Kontakter
Louise Stougaard SundellKommunikationskonsulent
Tlf:27246909lss@tdl.dkCharlotte HolstKommunikationskonsulent
Tlf:26 82 18 24chh@tdl.dkGitte AlmerKommunikationschef
Tlf:61 33 86 46gan@tdl.dkBilleder
Information om Tandlægeforeningen
Følg pressemeddelelser fra Tandlægeforeningen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Tandlægeforeningen
Ny overenskomstaftale mellem Tandlægeforeningen og Danske Tandplejere28.3.2023 12:33:15 CEST | Pressemeddelelse
Tandlægeforeningen og Danske Tandplejere er med hjælp fra Forligsmanden blevet enige om en ny overenskomstaftale for landets tandplejere. Aftalen sikrer tandplejerne lønstigninger og højere pension i tråd med det øvrige private arbejdsmarked.
Overenskomstforhandlinger mellem Tandlægeforeningen og Danske Tandplejere er brudt sammen24.3.2023 13:40:33 CET | Pressemeddelelse
Forhandlingerne mellem Tandlægeforeningen og Danske Tandplejere om en ny overenskomstaftale for landets tandplejere er brudt sammen.
Syge patienter med tandproblemer lades i stikken12.3.2023 11:42:34 CET | Pressemeddelelse
Mange patienter får tandproblemer på grund af sygdom eller medicin, men kan ikke få tilskud til tandlægeregningen. Den nuværende tilskudsordning er utidssvarende og bør opdateres ud fra den viden, vi har i dag, lyder det fra Tandlægeforeningen.
OK23: Ny overenskomst med HK Privat sikrer mere fleksibilitet for klinikejere12.3.2023 10:40:28 CET | Pressemeddelelse
Forhandlingsdelegationen i Tandlægeforeningens klinikejerudvalg har netop landet en ny overenskomstaftale for klinikassistenter med HK Privat. Aftalen giver bl.a. klinikejerne markant øget fleksibilitet, understreger forhandlingsleder Signe Rasmussen.
Akutpakke: Flere udenlandske tandlæger skal afhjælpe udbredt tandlægemangel23.2.2023 11:22:46 CET | Pressemeddelelse
Den lange sagsbehandlingstid for udenlandske tandlæger, der søger om autorisation i Danmark, skal forkortes. Det har regeringen og Danske Regioner besluttet som led i akutpakken. Tandlægeforeningen håber, at det kan afhjælpe den udbredte mangel på tandlæger.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum