Indvandrere koncentreres i bestemte områder, fordi andre ikke vil bo der
Når nogle byområder rummer en høj andel af indvandrere, skyldes det først og fremmest, at den øvrige befolkning fravælger de pågældende områder. Det fremgår af en ny bog, skrevet af adjungeret professor Hans Skifter Andersen fra Statens Byggeforskningsinstitut på Aalborg Universitet København.
”Politikere og medier har haft travlt med at fortælle en historie om, at indvandrere søger sammen og danner parallelsamfund i udvalgte boligområder, men det er at vende tingene på hovedet”, siger Hans Skifter Andersen.
Han forklarer, at jo flere indvandrere der er i et boligområde, des ringere tiltrækningskraft har området over for ikkeindvandrere. Det skyldes, at disse boligområder bliver talt ned i offentligheden, at det har lav status at bo i områder med mange indvandrere, og at nogle har fordomme om etniske minoriteter. Dermed opstår der en selvforstærkende proces, som gør det endnu nemmere for indvandrere at få boliger i de pågældende områder.
Samme årsag overalt i Europa
Hans Skifter Andersens nye bog er en opsamling af den eksisterende viden om årsagerne til den etniske segregation i europæiske byer. I alle lande i Europa bor indvandrere i større eller mindre udstrækning anderledes end majoritetsbefolkningen, og nogle af dem opsamles i bestemte byområder. Der er imidlertid store forskelle på, hvor adskilt indvandrerne bor. Kun nogle få steder er der byområder med et flertal af den samme etniske gruppe. De fleste indvandrerområder består af mange forskellige etniske grupper, såkaldte multietniske områder.
I bogen peges på tre hovedårsager til segregationen: Majoritetsbefolkningens fravalg af byområder med mange indvandrere, hvilke boligmuligheder der er til rådighed for indvandrere, og indvandrernes særlige behov og præferencer.
Forholdende på boligmarkedet har stor betydning for, hvor indvandrere kan finde bolig. De er mest henvist til lejeboliger, og hvis der er få af disse, eller indvandrere har svært ved at få adgang til dem, opsamles de ofte i de dårligste boliger i bestemte områder.
"I nogle tilfælde er der tale om diskrimination, hvor udlejerne søger at undgå indvandrere”, siger Hans Skifter Andersen.
Når de boliger, som indvandrere har adgang til, er koncentreret i bestemte byområder, bliver segregationen høj. Det er især sket i lande med et meget liberalt boligmarked, men også steder hvor socialt boligbyggeri, som i Danmark, er samlet i store boligområder. Generelt er segregationen dog mindre i Danmark end i de fleste andre lande.
Hans Skifter Andersen præsenterer hovedpointerne i sin nye bog ved et arrangement på Aalborg Universitet København onsdag 18. september kl. 16.00. Tilmelding på www.sbi.dk/segregation.
Bogen ’Ethnic Spatial Segregation in European Cities’ er netop udgivet på det engelske forlag Routledge.
Kontakter
Yderligere information ved henvendelse til adjungeret professor Hans Skifter Andersen (hsa@sbi.aau.dk eller tlf. 2445 5432).
Information om Aalborg Universitet
Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Ny forskning: "Vi straffer mere, flere og hårdere"1.7.2025 14:15:10 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra AAU har for første gang kortlagt alle ændringer af den danske straffelov siden 1980. Resultatet viser over 900 lovændringer. De fleste ændringer har fundet sted efter år 2000 og har en skærpende karakter.
Forsker: Bonusklubber og nye regnemodeller kan redde den kollektive trafik1.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Vejdirektoratet vurderer, at det vil koste fire trafikdræbte mere hvert år, når 17-årige i dag får lov til at køre bil uden ledsager. Lektor Laura Bang Lindegaard fra Aalborg Universitet peger på nye økonomimodeller og bonusklubber som tiltag, der kan bringe busser og tog ud af den nedadgående spiral.
Undseelig fisk fra 500 mio. år gammel slægt fundet i stort antal i nordjysk bæk30.6.2025 10:09:54 CEST | Pressemeddelelse
Fisken stammer fra de allerførste hvirveldyr, der kom til verden før dinosaurerne. Navnet er bæklampret, og forskere fra Aalborg Universitet har fundet den lille fisk i stort antal i en nordjysk bæk, hvor den ikke tidligere er fundet.
Ny chatbot hjælper unge med at vælge det rette studie30.6.2025 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Forud for ansøgningsfristen til videregående uddannelser på kvote 1 den 5. juli er mange unge i syv sind over deres uddannelsesvalg. Aalborg Universitet præsenterer nu en ny AI-studievælger, som skal hjælpe unge i deres søgen efter den rette karrierevej.
Ny database fra AAU skal hjælpe myndigheder, virksomheder og andre med klimaberegninger26.6.2025 07:01:46 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt gratis værktøj udviklet af forskere fra bl.a. Aalborg Universitet skal gøre det nemmere for en række organisationer at sikre bæredygtighed i deres arbejde
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum