Teknologisk Institut

Indeklimaet udfordres på hjemme-kontoret

Del

Pas på indeklimaet, når hele familien er samlet hele døgnet derhjemme, lyder opfordringer fra indeklimaeksperter på Teknologisk Institut.

Arkivfoto: Unsplash
Arkivfoto: Unsplash

Når boligerne for tiden omdannes til også at være kontor, skole og daginstitution kan det give udfordringer for indeklimaet. De fleste vil i første omgang - med mange beboere hjemme hele døgnet – opleve, at luften indendørs bliver for fugtig. Men samtidig kan den tørre vinterluft udendørs ved udluftning gøre luften indendørs for tør. Derfor opfordrer indeklimaeksperter fra Teknologisk Institut til at man holder nøje øje med indeklimaet.

- Luften skal skiftes ud løbende. Bygningsreglementet siger som udgangspunkt minimum en halv gang i timen, men i mange boliger – særligt de lidt ældre, som ikke har egentlige ventilationsanlæg – sker det i praksis i mindre omfang. Når vi så er hjemme allesammen, bliver det nødvendigt at lufte ud; ofte meget mere, end vi er vant til, siger forretningsleder og ingeniør Kristian Vielwerth, Teknologisk Institut.

To liter vand i døgnet
Derfor er rådet, at man er ekstra opmærksom på luftkvaliteten indendørs, når boligen bruges mere. Sektionsleder Thor Hansen, der til daglig arbejder med indeklima og sunde bygninger, påpeger, at en person afgiver ca. to liter vand i døgnet. Derfor er der risiko for, at luftfugtigheden indendørs vil stige og skabe grobund for vækst af fx skimmelsvampe.

- Det er ikke noget, man skal være bange for. Men vores råd er, at man er mere opmærksom på at lufte ud, bruge emhætten, lukke døren til badeværelset, når man bader, og så videre. De små ting har større betydning nu, hvor vi bruger vores bygninger anderledes, siger Thor Hansen.

Betydning for hygiejnen
Særligt om vinteren, kan udluftning af boligen dog give en anden udfordring; at luften indendørs kan blive for tør. Resultatet kan blive mere statisk elektricitet og udtørring af fx slimhinderne. Den optimale relative luftfugtighed i boligen er mellem 40 og 50 procent – og op til 60 procent i sensommeren.

- Erfaringer fra hospitalsverdenen viser, at den relative luftfugtighed har betydning for hygiejnen og derved for den potentielle smittespredning. Hvis man nyser, så udsender man en sky af dråber, som kan indeholde smitte. Studier viser, at når luftfugtigheden er under 30 procent relativ luftfugtighed vil bakterier og vira fra nys blive i luften og svæve frit rundt i længere tid, siger forretningsleder og ingeniør Kristian Vielwerth.

Han tilråder, at folk bruger en fugtmåler til at holde øje med fugtigheden indendørs. Fugtmålere kan købes både som enkeltstående målere af luftens indhold af fugt og som smarte fugtmålere, som tilføjer målinger af CO2, temperatur mv. og sender målingerne videre til fx en smartphone.

Gode råd til et bedre indeklima fra Teknologisk Institut:

  1. Luft ud. Lav gennemtræk gerne en gang i timen af ca. ti minutters varighed. Man kan også lade emhætten køre på laveste trin hele tiden, eller lade den køre ti minutter hver time
  2. Fang luftforureningen direkte ved kilden. Sørg for at luften så vidt muligt bevæger sig fra stuer og værelser mod køkken, bryggers og bad og derfra ud i det fri via vinduer, udsug eller emhætte.
  3. Hold styr på den relative luftfugtighed indendørs med en fugtmåler. Hvis luften er for tør, kan man fx tage bad med åben dør, tørre tøj indendørs og sørge for at have blomster og andre planter indendørs – og vande dem flittigt.
  4. Pas på ydervæggene og andre kolde overflader. Når en varm og relativt fugtige luft rammer en koldere overflade, kan det give grobund for skimmelsvamp. Hav gerne ti cm. luft mellem møbler og ydervægge samt afstand mellem vinduer og gardiner.

Nøgleord

Kontakter

Sektionsleder Thor Hansen, Teknologisk Institut, mobil 7220 1268, mail: thhn@teknologisk.dk og forretningsleder Kristian Vielwerth, Teknologisk Institut, mobil: 7220 2007, mail: kvh@teknologisk.dk

Billeder

Arkivfoto: Unsplash
Arkivfoto: Unsplash
Download

Information om Teknologisk Institut

Teknologisk Institut
Teknologisk Institut
Gregersensvej
2630 Taastrup

7220 2000http://www.teknologisk.dk/

Teknologisk Institut har siden 1906 arbejdet for at forbedre erhvervslivets konkurrenceevne, samfundets velstand og menneskers liv. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S, Teknologisk Institut AB Sverige og DTI Spain.

Læs mere om Instituttet.

Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen på pressetelefon 7220 1066 – eller kommunikation@teknologisk.dk

Fotos i dette nyhedsrum: ©Teknologisk Institut. Brug af fotos tilladt ved konkret omtale af Teknologisk Institut og med kreditering. I tvivlstilfælde kontakt venligst Kommunikationsafdelingen.

 

Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut

Danmark har gode forudsætninger for en økonomisk transformation efter Corona-krisen16.12.2020 09:30:00 CETPressemeddelelse

Et omstillingsparat arbejdsmarked. Stærke offentlige institutioner med tillid i befolkningen. Og et land, hvor den digitale og energimæssige infrastruktur er i front. Det er nogle af de forudsætninger, som stiller Danmark stærkt til fremtiden efter Corona-pandemien. Til gengæld scorer Danmark lavere indenfor forskning og udvikling i nødvendige nye teknologier. Det viser en ny rapport fra World Economic Forum.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum