Dansk Byggeri

Import af natursten til blandt andet gulve er fordoblet på få år

Del

Marmor, granit og andre former for natursten er populære, når boligejere og virksomheder skal vælge gulvbelægning, fliser, bordplader og vindueskarme. Importen af natursten er steget markant de seneste år. Og i Kastrup Lufthavn ser man beviset på, at det kan betale sig at ofre lidt ekstra.

Den Spanske Trappe i Rom, Taj Mahal i Inden og Marmorkirken i København er stenfaste eksempler på, at marmor i århundreder har udtrykt både elegance og holdbarhed. Og i dag bygger vi stadig med den kolde, blanke sten. Tal fra Danmarks Statistik viser, at importen af natursten er fordoblet siden 2012. En udvikling, der glæder Stenhuggerlauget i Dansk Byggeri.

- Natursten som marmor er et rigtig godt valg, hvis man vil gøre op med brug-og-smid-væk kulturen. Vælger man marmor, får man et gulv eller en bordplade, der holder i mindst hundrede år, hvis man passer på det, siger oldermand i Stenhuggerlauget Ole Grage.

Men begejstringen for marmor har ikke altid været lige stor. På trods af de mange gode egenskaber, kan natursten nemlig være et forholdsvist dyrt valg, hvis man ser det på kort sigt.

- Men det opvejes i mange tilfælde af, at natursten er utrolig holdbare og bevarer den smukke overflade, siger Ole Grage, der selv har oplevet, hvordan en snart 40 år gammel fordom, er blevet gjort til skamme i dag.  

Tilbagevendende debat om pris og kvalitet
I 1980’erne, da Ole Grages far Knud Grage var stenhugger, var der en heftig debat om udbygningen af den nye Finger B, i Kastrup Lufthavn, der ligger ved Terminal 2 i dag.

Daværende folketingsmedlem fra Radikale Venstre Jens Bilgrav Nielsen mente, at det var en alt for dyr løsning at lægge et marmorgulv i lufthavnen. Men i et debatindlæg i Jyllandsposten argumenterede Knud Grage for, at marmor var den rigtige løsning.

”Er det til skade for lufthavnen og landets renommé, at et af de mest trafikerede ind- og udrejsesteder fremtræder smukt og indbydende?”, skrev stenhuggeren blandt andet. Og udklippet fra avisen har hængt hjemme på familien Grages køleskab lige siden.

Far fik ret
Og far fik ret, kan en stolt søn, oldermand Ole Grage fortælle.

- Efter mere end tre årtier er marmorgulvet stadig lige så flot som dengang. Og under udbygningen af Finger C for et par år siden valgte Kastrup Lufthavn igen at lægge et marmorgulv. Så en helt dum ide var det alligevel ikke, siger Stenhuggerlaugets oldermand Ole Grage.

Kontakter

Oldermand i Stenhuggerlauget Ole Grage, og@e-nielsen.dk, 40 14 16 00
Pressechef Helen Jensen, hje@danskbyggeri.dk, 21 24 47 02

Billeder

Marmorgulvet i Kastrup Lufthavns Finger B. Foto: Tilde Jensen
Marmorgulvet i Kastrup Lufthavns Finger B. Foto: Tilde Jensen
Download
Marmorgulvet i Kastrup Lufthavns Finger B. Foto: Tilde Jensen
Marmorgulvet i Kastrup Lufthavns Finger B. Foto: Tilde Jensen
Download

Vedhæftede filer

Information om Dansk Byggeri

Dansk Byggeri
Dansk Byggeri
Nørre Voldgade 106
1358 København K

72 16 00 00https://www.danskbyggeri.dk/

Dansk Byggeri er erhvervs- og arbejdsgiverorganisation inden for byggeri, anlæg og byggeindustri. Med omkring 5.700 medlemmer spænder organisationen bredt geografisk og fagligt, og dækker alle led i byggeprocessen.

Dansk Byggeris hovedopgaver er at opnå erhvervspolitisk indflydelse, deltage i den offentlige debat, yde rådgivning og sikre overenskomster, så medlemmerne kan udvikle deres virksomheder bedst muligt til gavn for beskæftigelsen og konkurrenceevnen.

Følg pressemeddelelser fra Dansk Byggeri

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Dansk Byggeri

Dansk Byggeri Midt- og Vestjylland glæder sig til efterårets borgmestermøder20.8.2019 11:19:41 CESTPressemeddelelse

Dansk Byggeris seneste undersøgelse af de danske kommuners erhvervsvenlighed viste, at de midt- og vestjyske kommuner er blandt de mest erhvervsvenlige i hele landet. Men servicen og forholdene for de lokale virksomheder kan blive endnu bedre. Og Dansk Byggeri Midt- og Vestjylland ser frem til at mødes med borgmestre, kommunaldirektører mv. i den kommende tid for at drøfte, hvad der helt konkret skal til.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum