Ikke længere krav om sprogprøve for sygeplejersker fra lande udenfor EU/EØS
Sygeplejersker fra og/eller uddannet i lande udenfor EU/EØS skal ikke længere bestå en danskprøve for at opnå autorisation i Danmark. Ændringen af prøvekravet træder i kraft i dag, d. 19. juni 2023, og gælder for både kommende og allerede modtagne ansøgninger.
Hvis du ønsker at opnå autorisation som sygeplejerske og er statsborger og/eller uddannet i et land udenfor EU/EØS, skal du ikke længere bestå en danskprøve. Når din uddannelse er vurderet egnet til afprøvning af os, skal du gennemføre en evalueringsansættelse på seks måneder, og herefter kan du opnå dansk autorisation.
Hvis du allerede har sendt os din ansøgning, men den ikke er færdigbehandlet, gælder det ændrede prøvekrav også for dig. Hvis du tidligere har fået afslag på autorisation, fordi du ikke har bestået den krævede sprogprøve, har du mulighed for at søge igen.
Læs mere om autorisationsprocessen for sygeplejersker fra lande udenfor EU/EØS her.
Arbejdsgivers ansvar at sikre tilstrækkelige sproglige kompetencer
Det er arbejdsgivers ansvar at sikre, at en ansat sundhedsperson har danskkundskaber på et tilstrækkeligt niveau. Dette gælder også ved en evalueringsansættelse. Derfor vil danskkundskaber fortsat være nødvendige for at kunne opnå autorisation og arbejde som sygeplejerske i det danske sundhedsvæsen, selvom der ikke længere er krav om at bestå en sprogprøve.
Læs mere om ansættelse af udenlandske sundhedspersoner i pjecen her.
Baggrund for ændring
Ændringen af kravet om sprogprøve følger af aftale af 23. februar 2023 om akutplan for sygehusvæsenet, som regeringen, Danske Regioner og KL har indgået. Læs mere om akutplanen på sum.dk
Følg pressemeddelelser fra Styrelsen for Patientsikkerhed
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Styrelsen for Patientsikkerhed
Samarbejde mellem læger og plejepersonale kan nedbringe forbruget af antipsykotisk medicin til patienter med demens5.3.2025 07:15:00 CET | Pressemeddelelse
Erfaringer fra tilsyn med brug af antipsykotisk medicin til patienter med demens på plejehjem viser, at et tæt samarbejde mellem læger og plejepersonale kan være med til at bringe forbruget ned.
Erfaringsopsamling om tilsyn med behandling med insulin3.3.2025 07:15:00 CET | Pressemeddelelse
I 2023 og 2024 gennemførte Styrelsen for Patientsikkerhed i alt 245 sundhedsfaglige tilsyn med behandlingssteder i plejesektoren og på bosteder, hvor personalet håndterer insulin for borgere med diabetes. Resultater og observationer fra tilsynene er nu samlet i en erfaringsopsamling.
Bliv klædt på til fravalg af genoplivningsforsøg for borgere over 60 år15.1.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Fra i dag kan alle habile borgere over 60 år fravælge genoplivningsforsøg ved hjertestop på sundhed.dk. Styrelsen for Patientsikkerhed har derfor lanceret en kampagne med information til sundhedspersoner om det nye fravalg.
Tilsyn stiller skarpt på psykiatrisk behandling af børn og unge27.11.2024 07:52:57 CET | Pressemeddelelse
I 2025 vil Styrelsen for Patientsikkerhed føre organisatorisk tilsyn med offentlige og private sygehusafdelinger og speciallægepraksis, der udfører ambulant psykiatrisk behandling af børn og unge.
Ny kampagne til sundhedspersoner: Om fravalg af genoplivningsforsøg14.11.2024 07:56:15 CET | Pressemeddelelse
Styrelsen for Patientsikkerhed lancerer i dag en kampagne målrettet sundhedspersoner. Kampagnen skal forberede sundhedspersoner på at håndtere de nye regler for fravalg af genoplivningsforsøg, der træder i kraft d. 15. januar 2025. Kampagnen indledes med en række gratis og offentligt tilgængelige webinarer, der er målrettet det præhospitale personale, praktiserende læger, personalet i plejesektoren og personalet på hospitaler.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum