Aarhus Universitet: Science and Technology

Ikke-kodende RNA-lasso fanger proteiner i brystkræftceller

Del

Et dansk-tysk forskerhold har vist, at funktionen af lange ikke-kodende RNA’er ikke kun afhænger af, hvor og hvornår de bliver aktiveret men også hvordan. Resultaterne kan have stor betydning for vores forståelse af, hvordan gener reguleres dynamisk i biologiske processer.

Vores celler er opdelt i flere afdelinger med specialiserede funktioner. I cellekernen findes DNA’et, der indeholder vores arvemateriale, og det er her produktionen af gener styres. Kernen kan opdeles i det flydende nukleoplasma og det uopløselige kromatin. Mens messenger RNA (mRNA) bliver oversat til proteiner i cytoplasma, hvor de har deres primære funktion, virker lange ikke-kodende RNA’er mest i cellekernen, hvor de er nødvendige for at styre syntesen af alle vores gener.

Forskerne har fokuseret på lange ikke-kodende RNA’er, der kan øge produktionen af specifikke mRNA’er og dermed protein i brystkræftceller. Resultaterne viser, at lange ikke-kodende RNA’er kan give anledning til et særligt højt niveau af proteiner, der kan have indflydelse på kræft.

Det nye i det netop publicerede studie er ikke kun, hvornår og hvor meget der bliver produceret af lange ikke-kodende RNA’er der er vigtigt, men også hvordan det dynamisk fordeler sig i cellen. Studiet viser, at det ikke-kodende RNA kaldet A-ROD (Activating Regulator Of DKK1 expression) ikke er funktionelt, når det bliver lavet i cellen, men først i det øjeblik det bliver frigivet fra DNA’et og kromatin. Der kan det binde transskriptionsfaktorer – proteiner der styrer syntesen af andre gener –  og få dem til at øge produktionen af specifikke mRNA’er. Efter A-ROD er helt frigivet til nukleoplasma, er det ikke længere aktivt i disse processer. Det fungerer så at sige som en lasso, der kastes fra DNA’et for at indfange proteiner.

Set med en eksperimentel og terapeutisk anvendelse for øje er det særligt interessant, da der er stor forskel på de indgreb, der kan påvirke RNA’et i cytoplasma, nukleoplasma og i kromatin. Forskerne bag studiet mener, at disse forskelle kan benyttes til at optimere strategier til målrettet at ramme RNA-afhængige mekanismer involveret i sygdom, og de satser på at identificere flere sådanne RNA-lassoer for fuldt ud at forstå deres rolle i at styre, hvordan vores gener bliver udtrykt.


Studiet er foretaget af forskere fra Institut for Molekylærbiologi og Genetik ved Aarhus Universitet samt Max Planck Instituttet for Molekylær Genetik i Berlin. Ulf Andersson Vang Ørom, lektor ved Aarhus Universitet, har ledet studiet, der netop er blevet publiceret i det anerkendte internationale tidsskrift Nature Communications.

Long ncRNA A-ROD activates its target gene DKK1 at its release from chromatin. Evgenia Ntini, Annita Louloupi, Julia Liz, Jose Muino, Annalisa Marsico og Ulf Andersson Vang Ørom. doi: 10.1038/s41467-018-04100-3.

Nøgleord

Kontakter

Lektor Ulf Andersson Vang Ørom,
Institut for Molekylærbiologi og Genetik, Aarhus Universitet
Email:ulf.orom@mbg.au.dk
Mobil: 22288766

Links

Information om Aarhus Universitet: Science and Technology

Aarhus Universitet: Science and Technology
Aarhus Universitet: Science and TechnologyFølg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Science and Technology

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Science and Technology

Smag med alle sanser, når Michelin-stjernerne overrækkes i Aarhus12.2.2019 19:23:50Pressemeddelelse

Aarhus kommer til at syde og koge, når de nordiske Michelin-stjerner uddeles i Musikhuset mandag 18. februar. Det er første gang, The MICHELIN Guide Nordic countries Awards finder sted uden for en hovedstad, og gastronomien fejres i flere dage op til uddelingen. Aarhus Universitets Institut for Fødevarer er med assisterende professor Qian Janice Wang i spidsen medarrangør af en række side-events, der bogstaveligt talt er bevidsthedsudvidende, når det gælder måltider og smagsoplevelser.

Nyt forskningsprojekt går på jagt efter antibiotika i Danmarks nationalparker9.2.2019 06:02:00Pressemeddelelse

Om 20-30 år vil bakterieresistens være så stort et problem, at det vil kræve flere menneskeliv end kræft – selv i den vestlige verden. Sådan lyder den dystre profeti fra verdenssundhedsorganisationen WHO, der slår på tromme for, at der derfor gøres en aktiv, målrettet indsats for at finde ny antibiotika. En forsker fra Institut for Ingeniørvidenskab, Aarhus Universitet, har fået en idé, der kan hjælpe med netop dette, kolossale problem.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum