Ikke behov for flere lappeløsninger: Nyt forslag skaber uklarhed om fremtidens ejendomsskat
Det er en kendt sag, at det nye system for ejendomsvurderinger også betyder nye regler for den ejendomsskat, mange virksomheder betaler – nemlig den såkaldte dækningsafgift. I et nyt lovforslag forsøger Skatteministeriet at håndtere udfordringen, men det kommer ikke i mål, konkluderer EjendomDanmark:
”Forslaget er, at der her og nu kommer nogen foreløbige vurderinger, som virksomhederne så kan betale skat af. Men det er kun til de nye vurderinger er klar, og de uheldige virksomheder risikerer at blive præsenteret for en voldsom ekstraregning, de ikke kan forberede sig på. Det er uholdbart,” siger adm. direktør i EjendomDanmark, Jannick Nytoft.
EjendomDanmark foreslår i stedet, at politikerne tager hånd om situationen ved at fastfryse dækningsafgiften i kroner og øre, indtil de nye vurderinger er på plads. På den måde får virksomhederne sikkerhed for, at dækningsafgiften ikke pludselig stiger, som forslaget ellers giver plads til.
”Mange virksomheder står allerede nu med en stor regning efter corona, og nu kan mange af dem så også se frem til en ekstra skatteregning i en størrelsesorden, de umuligt kan forudsige,” siger Jannick Nytoft.
Ukendt grundlag
EjendomDanmark peger på tre store udfordringer ved det nye forslag.
For det første skal skatten i de kommende år opkræves, selvom de nye ejendomsvurderinger endnu ikke findes. For det andet indføres der en bundgrænse, hvor der i overgangen til det nye system accepteres udsving, der kommer virksomhederne til skade, men ikke udsving, der kommer virksomhederne til gavn. For det tredje og måske vigtigste vil man sende virksomhederne en opkrævning med tilbagevirkende kraft, når de nye vurderinger foreligger – også selvom de nye vurderinger medfører, at afgiften flerdobles.
”Der er tale om et lovforslag, der slet ikke håndterer den helt åbenlyse udfordring, vi har med overgangen til det nye vurderingssystem. Mange virksomheder ender med en flerdobling af dækningsafgiften. Der er brug for en reel og tryghedsskabende overgangsordning, og det har erhvervslivet ikke fået med den fremlagte løsning,” siger Jannick Nytoft.
Kommuner kan hjælpe
Selvom kommunerne ikke kan løse udspillets mangler, kan de afhjælpe nogle af skaderne ved at nedsætte eller helt fjerne dækningsafgiften. Det er nemlig muligt for byrådene at løse udfordringerne i deres egne kommune, fordi de selv afgør, om de vil opkræve dækningsafgift – og flere undlader allerede nu at gøre det:
”Vi ved, at dækningsafgiften er afgørende for det lokale erhvervsklima, og vi ved, at det nye forslag kun gør sagerne endnu værre. Så opfordringen herfra til politikerne i kommunerne er meget ligetil: Drop dækningsafgiften,” lyder det fra Jannick Nytoft.
Kontakter
Jannick NytoftAdm. direktør
Tlf:27112073jny@ejd.dkCecilie Lund VintherPressekonsulent
Tlf:21404675clv@ejd.dkInformation om EjendomDanmark
EjendomDanmark er erhvervsorganisationen for ejere, udlejere og administratorer af fast ejendom i Danmark. Medlemmerne er blandt andre pensionskasser, ejendomsselskaber, ejendomsadministratorer, grundejerforeninger, forsikringsselskaber og pengeinstitutter, fonde, advokater, ejendomsmæglere samt entreprenører, arkitekter og ingeniører.
Følg pressemeddelelser fra EjendomDanmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra EjendomDanmark
Sommerens Airbnb-udlejning kan koste dig dyrt: Her er, hvad mange glemmer26.6.2025 08:21:40 CEST | Pressemeddelelse
Det kan virke oplagt at udleje boligen i ferien – men glemmer du regler og ansvar, kan det ende med en dyr lærestreg. EjendomDanmark deler fem ting, du skal være opmærksom på.
Private lejeboliger er populære som aldrig før: Storbyer driver rekordlav boligtomgang28.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En ny rapport fra EjendomDanmark viser, at boligtomgangen er nede på 2,3 procent – det laveste niveau nogensinde. Det skyldes især udviklingen i Aarhus og København, hvor lejeboligen i høj grad er et attraktivt alternativ til en ejerbolig.
Huslejenævn: Flertal i Folketinget ønsker opgør med utidige regler om strafgebyr22.5.2025 10:35:52 CEST | Pressemeddelelse
Et flertal i Folketinget har anerkendt, at der er brug for et genbesøg af den uhensigtsmæssige praksis, hvor et strafgebyr fra huslejenævnene stadig skal betales, selvom beslutningen omgøres i retten. EjendomDanmark har arbejdet intenst med emnet og ser frem til, at det nu skal indgå i kommende forhandlinger.
Erfaren brancheprofil skal sikre EjendomDanmarks stærke juridiske fundament2.5.2025 09:00:30 CEST | Pressemeddelelse
EjendomDanmark har ansat Simone Ørum Holmbo som ny leder af det juridiske område i brancheorganisationen. Hun tiltræder den 1. juni.
Fremtidens forandringer i fokus: Ejendomsbranchen sætter fælles kurs mod Folkemødet 202528.4.2025 12:08:31 CEST | Pressemeddelelse
22 aktører fra ejendomsbranchen går sammen om at sætte fremtidens forandringer på dagsordenen til Folkemødet 2025 under initiativet Ejendomsbranchen på Vandkantsscenen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum