Ingeniørforeningen, IDA

IDAs privacy-eksperter dumper regeringens logningsforslag

Del
Der er på ingen måde opbakning til regeringens nye udkast til revision af loven om telelogning, når man spørger medlemmerne af Ingeniørforeningen, IDAs Privacypanel

Regeringens udspil om logning er for vidtrækkende på en lang række områder, og borgernes grundlæggende rettigheder er igen tilsidesat. Sådan lyder vurderingerne fra et stort flertal af medlemmerne i IDAs ekspertpanel på privacy-området. 

Blandt andet giver svarene en klar vurdering af, at det er muligt at bekæmpe terror og grov kriminalitet uden at skulle udsætte samtlige danskere for generel og vilkårlig logning af tele- og lokationsdata. 

En betragtning, som IDAs it-sikkerhedsekspert Jørn Guldberg er meget enig i. 

”I et demokratisk samfund skal man ikke overvåge alle borgere. Det kender vi alt for godt fra andre samfund, som vi normalt ikke vil sammenligne os med, og derfor er lovforslaget et fejlskud. Hvis man vil efterforske kriminelle grupperinger eller mulige terrorceller, må man logge disse målrettet. Alt andet er ude af proportioner,” siger han. 

Hele det politiske spil omkring telelogning har i længere tid blandt andet været præget af en argumentation om, at overvågningen giver mere frihed. Men det er ikke en tanke, der deles af medlemmerne i IDAs Privacypanel. 

”Den tankegang falder til jorden med et brag, når man spørger eksperterne på området. Tværtimod mener langt de fleste i panelet, at tele- og lokationslogning er en overskridelse af grænsen for danske borgeres privatliv,” siger IDAs it-sikkerhedsekspert. 

Jørn Guldberg mener derfor, at regeringen nye lovforslag mest af alt ligner et klodset juridisk krumspring. 

”Den revision, der skulle foretages på baggrund af EU-domstolen, er jo endt med, at telelogningen fortsætter ufortrødent, og endda udvides på flere punkter. Det er ikke klædeligt,” siger han. 

Jørn Guldberg understreger, at EU-dommene gælder masseovervågning. Derfor er der ikke noget i vejen for, at myndighederne kan lave målrettet logning, hvis man finder det nødvendigt. 

”Derfor kan politiet fortsat overvåge mistænkelige grupperinger, hvis de sikrer sig en retskendelse først. Det kan jeg ikke forestille mig, at de vil have svært ved at få, hvis der foreligger en begrundet mistanke. Og med målrettet logning skal selvfølgelig forstås, at det ikke er op mod tre millioner borgere, som regeringen lægger op til,” siger han. 

Helt uenig

Uenig

Hverken/ eller

Enig  

Helt enig 

Ved ikke

Ifølge vores Justitsminister er mere overvågning vejen til mere frihed. Hvad mener du om det? - Overvågning er vejen til mere frihed

73 %

7 %

13 %

0 %

0 %

7 %

Hvad er din holdning til Justitsministeriets lovforslag?  Tele- og lokationslogning er en overtrædelse af grænsen for danske borgeres privatliv

0 %

0 %

20 %

20 %

53 %

7 %

Hvad er din holdning til Justitsministeriets lovforslag? - Det er muligt at bekæmpe terror og grov kriminalitet uden at skulle udsætte samtlige danskere for generel og vilkårlig logning af tele- og lokationsdata. 

0 %

7 %

7 %

26 %

60 %

0 %

Kilde: IDAs privacypanel består af 20 eksperter på privacyområdet. 15 af eksperterne har svaret på denne undersøgelse.

Kontakter

Ulrik Frandsen 23 65 09 69

Billeder

Links

Information om Ingeniørforeningen, IDA

Ingeniørforeningen, IDA
Ingeniørforeningen, IDA
Kalvebod Brygge 31-33
1780 København V

33 18 48 48http://ida.dk/
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye