TUBA

I TUBA Brøndby er der lige nu ledige pladser og gratis hjælp at hente, hvis du er vokset op i en misbrugsramt familie

Del
Børn og unge, der er vokset op i familier med misbrugsproblemer, kæmper typisk med problemer afledt af forældres misbrug langt op i livet. Men der er hjælp at hente. Hvis du er mellem 14 og 35 år og bosat i Brøndby Kommune, har du lige nu mulighed for at få hjælp i TUBAs afdeling i kommunen.

På Vestre Gade nummer 6 finder du TUBAs afdeling i Brøndby. Her har børn og unge bosat i kommunen mulighed for at få terapeutisk hjælp og støtte, hvis de er vokset op i en familie ramt af misbrugsproblemer. Lige nu er der ingen venteliste.

”Det ville være fantastisk, hvis flere, der har brug for vores hjælp, finder vej til os i Brøndby, særligt lige nu hvor vi har ledige pladser til nye forløb i TUBA. Det er ret ekstraordinært, at vi ingen venteliste har. Det skyldes formentlig ikke, at der ikke er brug for TUBAs tilstedeværelse som tilbud i kommunen, men måske nærmere, at det kan være svært at række ud efter hjælp. Mange børn af alkohol- eller stofmisbrugere har ofte brug for hjælp til få hjælp,” siger Ditte Vind Abrahamsen, der er regionsleder for Sjælland og Bornholm i TUBA Danmark.

Børn og unge fra familier med misbrugsproblemer går længe uden at fortælle om deres udfordringer

Når de unge henvender sig til TUBA første gang, melder 48%, at de aldrig har talt med nogen om deres problemer i familien før.

”Det kan enten være i loyalitet til forældrene og for ikke at komme til at afsløre familiens hemmelighed. Mange børn og unge har øvet sig i at spille en bestemt rolle, som for eksempel hjælper dem med at holde afstand til de mange følelser og tanker, der er inden i. Det giver dem ofte en lang liste af udfordringer og problemer senere i livet – og som sommetider følger dem langt op i voksenlivet,” siger Ditte Vind Abrahamsen.

Over halvdelen af de unge, der søger hjælp i TUBA, har allerede symptomer på PTSD.

”Der sidder måske unge i Brøndby, som kunne have brug for vores hjælp, men som ikke ved at hjælpen findes. Dem håber vi at nå ud til, men vi har også brug for hjælp fra fagpersoner, lærere og andre, der er tæt på de unge,” siger Ditte Vind Abrahamsen.

Mange børn og unge fra familier med misbrugsproblemer fortæller, at deres redning blev en voksen uden for familien, som så dem og viste dem en anden vej.

”Det er supervigtigt, at de unge får hjælp så tidligt som muligt, så vi har mulighed for at forebygge, at de for eksempel selv havner i et misbrug. Risikoen for, at mønstret gentager sig er stort,” fortæller Ditte Vind Abrahamsen.

Cirka en tredje del af de børn og unge, der vokser op i en familie med misbrugsproblemer udvikler selv et misbrug som voksen.

Sådan hjælper du børn og unge i familier med misbrug

Som fagperson er det vigtigt at reagere på det, man ser og mærker. Ofte er det kun lige toppen af isbjerget, der er synligt hos den unge. Her kommer fem gode råd:

- Giv tid – Det er ikke sikkert, at vedkommende, du har kontakt med, er klar til at tale om familiens problemer. Den unge føler sig måske illoyal overfor sine forældre. Derfor er tid og tålmodighed vigtigt.

- Giv styrke – Forsøg at styrke den unges selvværd ved at vise tillid og anerkendelse. Fortæl den unge hvor stærkt det er, at han eller hun klarer sig på trods af de udfordringer vedkommende står med. Fortæl den unge, at han eller hun ikke er alene, at der er andre unge i samme situation – og at der er hjælp at hente, når den unge er klar.

- Giv forklaring – Fortæl den unge, at han eller hun på ingen måde er ansvarlig for familiens problemer. Også selvom det sommetider føles sådan. Fortæl den unge, at det ikke er hans eller hendes skyld, at det aldrig kan være den unges skyld.

- Giv frirum – Samværet og samtalen med dig skal være et frirum – en tiltrængt pause, hvor den unge kan lukke frustrationer, sorg og vrede ud, hvis vedkommende har brug for det. Forsøg derfor at skabe en tryg atmosfære med få forventninger, hvor den unge har lov til at være, som vedkommende er med det, der fylder lige nu.

- Oplys dem om deres muligheder for at få hjælp og støtte.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Links

Information om TUBA

TUBA
TUBA
Vesterbrogade 69, 1. tv
1620 København V

http://www.tuba.dk

TUBA tilbyder hjælp, rådgivning og terapi til unge mellem 14 og 35 år, der er vokset op i hjem med alkohol- eller stofmisbrug. Hjælpen er gratis, og alle ansatte og frivillige har tavshedspligt og er her for at hjælpe børn og unge.

TUBAs arbejde hviler på en solid faglig viden om, hvordan det kan være at vokse op i en familie med misbrugsproblemer, samt hvordan man får det bedre, hvis man har det svært.

TUBA har afdelinger landet over, hvor vi blandt andet tilbyder individuel terapi og gruppeterapi samt mange aftenarrangementer med undervisning eller socialt indhold.

Desuden har TUBA onlinerådgivning og kurser og foredrag til fagpersoner og skoleklasser.

TUBA er en selvstændig organisation ejet af Blå Kors Danmark.

 

Om finansieringen og samarbejdet mellem TUBA Brøndby, Den Sociale Investeringsfond og Brøndby Kommune

Den Sociale Investeringsfond (DSI) har investeret 3,2 millioner kroner i børn og unge, der er vokset op med misbrug i familien i Brøndby Kommune. I et forløb over tre år vil kommunen tilbyde 120 unge et gratis behandlingsforløb. Kommunen har allieret sig med nonprofitorganisationen TUBA, der over de seneste 25 år har specialiseret sig i at behandle børn og unge mellem 14-35 år for senfølger. Brøndby Kommune betaler kun, hvis de aftalte resultater om trivsel og tilknytning til uddannelse eller arbejdsmarked for de børn og unge, der modtager tilbuddet, opnås. Målet er at få 120 unge mellem 14 og 35 år igennem et forløb i TUBA over en periode på tre år. Foruden hjælp til børn og unge i Brøndby vil erfaringerne fra projektet også indgå i en undersøgelse, der skal dokumentere, hvilken samfundsmæssig værdi TUBAs indsats over for de unge kan have på lang sigt. 

Følg pressemeddelelser fra TUBA

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra TUBA

March mod Ensomhed går Danmark rundt for at bryde tabuet om ensomhed og en opvækst i en familie med misbrug1.8.2024 06:00:00 CEST | Nyhed

Der er emner, der er svære at tale om. Ensomhed og en opvækst med forældre, der drikker, er to af dem. Det vil Patrick Cakirli og Martin Lærke Sørensen ændre på. Fra august til oktober går de gennem Danmark for at sætte fokus på ensomhed og samle ind til Ensomhed Danmarks Landsindsamling. I år støtter indsamlingen organisationen TUBA, der tilbyder terapi og rådgivning til børn og unge opvokset i familier med alkohol- og stofmisbrug.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye