Haderslev Kommune

I socialpsykiatrien staver man KRAM med S

Del

Det handler om meget mere end kost, rygning, alkohol og motion, når sundhed er på programmet i socialpsykiatrien. Sundhed og livskvalitet er nemlig i lige så høj grad et spørgsmål om at have det godt med hinanden - om socialt samvær.

Under overskriften "KRAMS i socialpsykiatrien" har Haderslev Kommune siden 2013 arbejdet målrettet med at fremme sundheden blandt kommunens mest sårbare borgere. Det betyder, at Haderslev Kommune i dag kan tilbyde en lang række aktiviteter med fokus på sunde vaner og socialt samvær.

Fælles for disse aktiviteter er, at de giver borgerne mulighed for at indgå i sociale relationer og meningsfulde aktiviteter med ligesindede. "Livsstilshold" og "Vild med dans" er gode eksempler på sådanne tilbud, der henvender sig til psykisk sårbare borgere, og som oplever stadigt stigende interesse og tilslutning.

Seneste skud på stammen er den såkaldte "Livsstilscafe," som i efteråret 2015 er startet som et pilotprojekt på værestedet Kolibrien. Livsstilscafe er en metode udviklet og afprøvet af Region Midt og fungerer som et gruppeforløb for psykisk sårbare med henblik på ændring af livsstil.

Haderslev Kommune har fokus på at sikre sammenhæng mellem sine indsatser. Således også mellem Handicap og Psykiatri og Sundhed og Forebyggelse. Derfor er der medarbejdere fra begge afdelinger tilknyttet de forskellige aktiviteter.

Aktiviteterne under "KRAMS i socialpsykiatrien" planlægges og koordineres af en styregruppe bestående af både borgere og kommunale medarbejdere. Det er en konstellation, der glæder formanden for Udvalget for Sundhed og Forebyggelse, Preben Holmberg:

"I Udvalget for Sundhed og Forebyggelse synes vi, at samarbejdet om "KRAMS i socialpsykiatrien" er forbilledligt. Det bygger på et tæt samarbejde mellem kommunens afdelinger, men også på direkte inddragelse af borgerne. Borgerne er eksperter i deres eget liv, og det er derfor helt naturligt, at vi tilrettelægger aktiviteterne SAMMEN med og ikke FOR borgerne".

Foruden konkrete, målrettede aktiviteter er kompetenceudvikling af de kommunale medarbejdere en integreret del af "KRAMS i socialpsykiatrien." Målet er at udbrede viden om sundhed til såvel borgere som medarbejdere. Eksempelvis har borgerne udtrykt et særligt ønske om mere viden om seksualitet og seksuel sundhed. På den baggrund er en medarbejder i socialpsykiatrien blevet uddannet seksualvejleder.

Fakta

Udvalget for Sundhed og Forebyggelse har siden 2013 prioriteret 200.000 kr. årligt til sundhedsfremmende indsatser for borgere med tilknytning til socialpsykiatrien. Disse indsatser understøtter Region Syddanmarks "Strategi for forebyggelse og behandling af livsstilssygdomme hos mennesker med en sindslidelse i Region Syddanmark."

KRAM er en forkortelse for de faktorer, der vurderes at have den største betydning for vores helbred: kost, rygning, alkohol og motion. I de seneste år er KRAM blevet til KRAMS, idet stress er blevet anerkendt som en væsentlig livsstilsfaktor. S'et i KRAMS kan dog også symbolisere andre faktorer, som har betydning for vores sundhed: seksualitet, sol, søvn, stoffer, sociale relationer osv.Kontaktinformation:

Sundhed og Forebyggelse, Janni Mikkelsen Fovsing, jamf@haderslev.dk , tlf. 74 34 03 09

Formand for Udvalget for Sundhed og Forebyggelse, Preben Holmberg, prho@haderslev.dk , tlf. 24 44 40 55

Information om Haderslev Kommune

Haderslev Kommune
Haderslev Kommune
Gåskærgade 26
6100 Haderslev

http://www.haderslev.dk/

Følg pressemeddelelser fra Haderslev Kommune

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Haderslev Kommune

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum