I dag skal Sundhedsministeren forsvare endnu en branchelukning

Del

Magnus Heunicke er endnu engang blevet kaldt i samråd, og skal i dag forsvare hvorfor Sundhedsstyrelsen tilbageholdt eller skjulte centrale oplysninger overfor Folketinget under forhandlingerne til den nye Tobakslov. Dansk e-Damper Forening og SMOKE-IT håber, at samrådet som minimum medfører at loven revideres.

I slutningen af februar bragte TV 2 nyheden om, at Sundhedsstyrelsen havde skjult centrale oplysninger overfor Folketinget under forhandlingerne til den nye tobakslov. Antallet af danske rygere var faldet, og selvom Sundhedsstyrelsen var blevet gjort bekendt med disse oplysninger en hel måned før Folketinget indgik aftalen om den såkaldte ”tobakshandleplan”, i december 2019, valgte styrelsen tilsyneladende alligevel at undlade, at informere Folketingets Sundhedsudvalg om de gode nyheder.

Hos e-cigaretforhandlerkæden, SMOKE-IT, er der ingen tvivl om hvad loven kommer til at få af konsekvenser for e-cigaretbranchen, og man undrer sig over, at politikerne ikke har gidet sætte sig mere ind i hvad det reelt er de har vedtaget og ikke mindst hvorfor.

-          ”Det er ikke engang 4 år siden sidste del af loven om e-cigaretter trådte i kraft, og der er altså grænser for hvad branchen kan stå imod. Alene de erhvervsøkonomiske konsekvenser som følger af den nye lov, burde være nok til at få nogle politikere til at gå ind i vores sag, og alligevel er der kun 2 der har gidet at bruge tid på os.”, siger Jeanett Andersen som er kommunikationskonsulent i SMOKE-IT.

Forbuddet mod smag i e-væsker gør, at SMOKE-IT mister 35% af deres omsætning. Oveni skal tillægges 45-50% af omsætningen for udvalgte e-cigaretter og tilbehør, som kæden regner med der ikke længere vil være et marked for, når smagsforbuddet træder endeligt i kraft. Yderligere tillægges 5-6 millioner kr., for hvad kæden vurderer er tabte registreringsomkostninger.
Herudover har kæden investeret i lokaler som forventes at medføre et tab på 6 millioner kr.  

SMOKE-IT har beregnet hvad det vil få af konsekvenser for deres medarbejdere, og ser desværre en fremtid hvor man på sigt er nødsaget til, at afskedige en stor del af kædens ansatte.

-          ”Nu har det jo vist sig, at grundlaget for loven var baseret på forkerte oplysninger. Hensigten med den nye lov var, at børn og unge skulle forhindres i at begynde at ryge, men undersøgelserne viser jo, at den gamle lov tilsyneladende allerede havde den effekt.
Den nye lov medfører at flere voksne begynder at ryge og at e-cigaretbranchen ryger direkte samme vej som minkbranchen, men det virker jo desværre bare som om politikerne er fuldstændig ligeglade.”, siger Jeanett.

I Dansk e-Damper Forening undrer man sig over, at de danske sundhedsmyndigheder forsøger at dække over, at man har vedtaget en lov, som i værste fald ender med at vende den nedadgående kurve, fordi flere danskere igen vil begynde at ryge.

-          ”De største "tabere" i dette spil bliver igen de ganske almindelige danske forbrugere, som er holdt med at ryge ved hjælp af e-cigaretter, og de mange rygere som ikke bliver gjort opmærksom på, at der faktisk findes et effektivt, sikkert og virksomt alternativ, hvis man vil holde med at ryge.
Det korte af det lange er - at den eksisterende lovgivning på området fungerede for både forhandlere, forbrugere, Sikkerhedsstyrelsen m.fl. - og at de her nye tiltag vil smadre en branche, tvinge forbrugere til at blive kriminelle og risikere at forbrugere kommer rigtigt galt af sted, når de begiver sig ud på et ureguleret/ukontrolleret marked. Et sort marked hvor ingen kan stilles til ansvar overfor de forbrugere som risikerer at erhverve produkter, som kan være skadelige for helbredet og i værste fald medføre dødsfald som vi så det i USA for 2 år siden.”, siger Peter Stigaard som er kasserer i Dansk e-Damper Forening, DADAFO.

SMOKE-IT og Dansk e-Damper Forening håber, at udfaldet af samrådet bliver, at den nye lov revideres og laves helt om.

Man kan følge samrådet live i dag kl. 15 fra Folketingets hjemmeside

Nøgleord

Kontakter

Jeanett Andersen, Jeanett@SMOKE-IT.dk

Billeder

Information om SMOKE-IT

SMOKE-IT
Erhvervsparken Klank 3
8464 Galten

https://www.smoke-it.dk/

Følg pressemeddelelser fra SMOKE-IT

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra SMOKE-IT

Brancheforeningen for e-cigaretforhandlere i Danmark har klaget til EU-Kommissionen og SMOKE-IT overvejer nu søgsmål mod staten8.3.2021 13:00:45 CET | Pressemeddelelse

Brancheforeningen for e-cigaretforhandlere i Danmark, BECIG, har indsendt en klage til EU-kommissionen over den nyligt vedtagne tobakshandleplan, herunder Sundhedsstyrelsens ageren under tobakslovsforhandlingerne, og et af foreningens medlemmer, SMOKE-IT, har nu bedt deres advokat om at vurdere, om der ydermere er grundlag for at rejse en sag mod staten.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum