Naturvidenskabernes Hus

I dag bliver 1.400 piger inspireret til en fremtid med teknik og naturvidenskab

Del
Hvordan designer man flydele? Hvordan virker radarsystemer? Er det svært at indstille et rumteleskop? Hvordan virker pumper, robotter og termostater? Og hvor vigtig er lugtesansen egentligt på en kaffefabrik?
Pigerne kigger nærmere på naturvidenskaben til Girls' Day in Science. Foto: Hempel.
Pigerne kigger nærmere på naturvidenskaben til Girls' Day in Science. Foto: Hempel.

Det er bare nogle få af de spørgsmål, som omkring 1.400 piger fra grundskoler og gymnasier fra hele landet vil få et svar på ved Girls’ Day in Science, der løber af stablen i dag.

Det er skole-virksomhedssamarbejdet Jet-Net.dk, der står bag den store begivenhed. Dagen sætter fokus på, at rigtig mange piger fravælger en teknisk og naturvidenskabelig uddannelse og karriere. Det er en skam, for virksomhederne har brug for dem, og der er masser af spændende muligheder for pigerne, pointerer direktør i Naturvidenskabernes Hus, der står bag Jet-Net.dk, Nanna Seidelin:

”Om det så handler om klima, bæredygtig energi, rent vand til alle, fremtidens fødevarer, smarte IT-løsninger eller noget helt andet, ja så kan pigerne med en naturvidenskabelig eller teknologisk uddannelse virkelig komme ud og gøre en forskel i forhold til de globale udfordringer, vi står over for. Ved at få pigerne med får vi endnu bedre produkter og løsninger, så vi kan sikre en bæredygtig samfundsudvikling, baseret på nye teknologier,” siger hun.

Piger prøver pumper og møder robotter og rollemodeller
I alt 30 arrangører over hele landet åbner i dag dørene for pigerne. To af stederne er ved Grundfos og hos science centeret Naturvidenskabernes Hus, begge i Bjerringbro. På Grundfos skal 30 piger fra Aalborghus Gymnasium løse opgaver tæt knyttet til nogle af Grundfos’ kerneopgaver, vandrensning og udvikling af fremtidens pumper.  Kvindelige medarbejdere vil arbejde tæt sammen med pigerne i en workshop, hvor de afprøver metoder til at rense vand og bruger simulationsprogrammer til at arbejde med optimering af pumpers funktion.

Louise Holland Heide, Senior HR Consultant i Grundfos, siger, at hun håber Girls’ Day in Science kan åbne pigernes øjne for den forskel, de kan gøre for andre mennesker:

”Vi glæder os til at vise pigerne, at de kan gøre en reel forskel med teknisk viden. Hos Grundfos kan de eksempelvis være med til at skaffe rent vand til alle de mange mennesker rundt om i verden, der ikke har det i dag. Vi har brug for pigerne, så Girls’ Day in Science er en vigtig dag for os her i Grundfos,” siger hun.

I Naturvidenskabernes Hus møder 120 piger fra lokale grundskoler både robotter og kvindelige rollemodeller. Pigerne blokprogrammerer både de menneskelignende NAO-robotter og LEGO Mindstorm guidet af kvindelige studerende fra Erhvervsskolerne Aars. De skal designe en kastearm, hvor mekanikken er sammensat af LittleBits, som er elektroniske komponenter monteret på små printplader, der kan sættes sammen på mange måder.

Pigerne skal også besøge Grundfos, hvor de møder en kvindelig medarbejder, der arbejder med at indkøbe og tilpasse industrirobotter til produktionen af pumper. Hun sørger også for at sikkerheden er i orden, når mennesker og robotter skal samarbejde.

Ti piger udvalgt til verdensomspændende mentorprogram
For én af pigerne hos Naturvidenskabernes Hus bliver dagen i dag noget særligt. Hun, og ni andre piger der er til Girls’ Day in Science andre steder i landet, får nemlig at vide, at de er udvalgt til at deltage i The New York Academy Of Sciences internationale mentorprogram, ”1000 Girls, 1000 Futures.”

Udviklingschef i Naturvidenskabernes Maiken Lykke Lolck vi overrække beviset for deltagelsen i mentorprogrammet til den heldige pige.

Efter den 30.8 fortæller Naturvidenskabernes Hus, hvem alle deltagerne i mentorprogrammet er.

Ud over arrangementer hos Grundfos og Naturvidenskabernes Hus åbner blandt andre Microsoft, Haldor Topsøe, Hempel, Danish Crown, Orbicon samt Kamstrup dørene for pigerne i dag.

Se her for en fuld liste over alle arrangementer til Girls’ Day In Science.

Læs evt. mere i pressemeddelelsen fra 25.8.

Hent topbilledet i stor version.
Evt. billedtekst. Pigerne kigger nærmere på naturvidenskaben til Girls' Day in Science. Foto: Hempel.

Yderligere oplysninger og kommentarer:

Direktør Nanna Seidelin, Naturvidenskabernes Hus, ns@nvhus.dk / 2941 1133.
Kommunikationschef Bjørn Kock Lærkedahl, Naturvidenskabernes Hus, bkl@nvhus.dk / 5119 4944.

FAKTA:

Om Girls’ Day in Science
Girls' Day in Science er en landsdækkende kampagnedag, hvor virksomheder, science centre og tekniske gymnasier over hele landet inviterer grundskole- og gymnasiepiger indenfor til at arbejde med praktiske og virksomhedsrelaterede opgaver.Desuden møder pigerne vidt forskellige kvindelige medarbejdere og studerende, der fortæller om deres valg af og karrieremuligheder med en naturvidenskabelig/teknisk uddannelse. 20 virksomheder, syv science centre og tre uddannelsesinstitutioner skaber rammerne om årets begivenhed.

Om Jet-Net.dk
Jet-Net.dk er et landsdækkende skole-virksomhedsnetværk, som gennem spændende samarbejdskoncepter søger at inspirere flere unge til at vælge en teknisk eller naturvidenskabelig uddannelse. Foruden de seks kernevirksomheder Danfoss, Grundfos, Novozymes, Coloplast, Microsoft og Haldor Topsøe tæller netværket mere end 75 virksomheder samt grundskoler og gymnasier. Jet-Net.dk drives af non-profit organisationen Naturvidenskabernes Hus. Jet-Net-dk er støttet af Novo Nordisk Fonden og Fremstillingsindustrien.

Om programmet ”1000 Girls, 1000 Futures”
Programmet giver pigerne en kvindelig mentor fra udlandet, som enten har afsluttet sit studie, sidder i en forskerstilling eller på anden vis arbejder inden for det naturvidenskabelige eller teknologiske felt. Dermed opstår et fællesskab, som byder på ideudveksling, nye perspektiver og udbygger pigernes netværk i et forløb, der ofte rækker ud over programmets étårige varighed. Foruden den løbende sparring får pigerne træning i kommunikation, networking, ledelse samt nogle tværkulturelle kompetencer, som giver dem et fundament for en senere karriere.

The New York Academy of Sciences er ansvarlig for programmet. Akademiet har med mere end 20.000 medlemmer i 100 lande skabt et globalt community inden for naturvidenskab. Hovedformålet er at udbrede viden og, gennem uddannelse af en ny generation af innovatorer inden for STEM-fagene, positivt at påvirke de globale udfordringer, verden står over for, som fx klimaforandringer, vandmangel og epidemier. I alt 71 piger har deltaget i programmet. Samarbejdet med Jet-Net.dk og The New York Academy of Sciences blev etableret i forbindelse med præsentationen af det danske Girls’ Day in Science program i FN i 2016, hvor direktør for Naturvidenskabernes Hus, Nanna Seidelin, var inviteret af daværende undervisnings- og ligestillingsminister Ellen Trane Nørby. 

Læs mere om programmet her.

Om Naturvidenskabernes Hus
Naturvidenskabernes Hus er et non-profit udviklings- og besøgscenter. Vi bygger bro mellem skoler og erhvervsliv og understøtter lærere i at udvikle og gennemføre inspirerende og virkelighedsnær undervisning. Det er vores mål, at mange flere unge vælger en uddannelse inden for naturvidenskab og teknologi til gavn for erhvervslivet, samfundet og en bæredygtig fremtid. www.nvhus.dk

Billeder

Pigerne kigger nærmere på naturvidenskaben til Girls' Day in Science. Foto: Hempel.
Pigerne kigger nærmere på naturvidenskaben til Girls' Day in Science. Foto: Hempel.
Download

Information om Naturvidenskabernes Hus

Naturvidenskabernes Hus
Naturvidenskabernes Hus
P. E. Eriksens Vej 1
8850 Bjerringbro

40584064http://www.nvhus.dk

Naturvidenskabernes Hus er et nationalt non-profit videnscenter. Vi bygger bro mellem skoler og virksomheder, udvikler praksisnær undervisningsmateriale og hjælper lærere med at udvikle inspirerende og anvendelsesorienteret undervisning.
Det er vores mål, at mange flere unge vælger en uddannelse inden for IT, teknologi, naturvidenskab og håndværk til gavn for erhvervslivet, samfundet og en bæredygtig fremtid.

Naturvidenskabernes Hus står bl.a. bag Naturfagsmaraton, Science Day, Kloge Hænder og Tektanken. Tektanken er Danmarks største netværk for skole-virksomhedssamarbejde, hvor skoler og virksomheder skaber praksisorienteret og inspirerende hands-on undervisning, som åbner elevernes øjne for den forskel, de kan gøre med viden om teknologi og naturvidenskab.


Følg pressemeddelelser fra Naturvidenskabernes Hus

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Naturvidenskabernes Hus

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye