Læger uden Grænser (MSF)

I Burkina Faso finder du verdens hurtigst voksende humanitære krise

Del

Flere end en million mennesker er på flugt i Burkina Faso i Sahel. Det skyldes, at kampe mellem bevæbnede grupper er eskaleret over de seneste to år. Ifølge Læger uden Grænser er der akut brug for langt mere humanitær hjælp.

Burkina Faso er kastet ud i en ”hidtil uset humanitær krise”.

Sådan beskriver Tommaso Santo, der er ansvarlig for Læger uden Grænsers arbejde i landet, den situation, der har udspillet sig de seneste to år.

Både i den nordlige og østlige del af Burkina Faso er kampe mellem bevæbnede grupper eskaleret. Flere end en million mennesker har været tvunget til at forlade deres hjem. Næsten halvdelen af dem er flygtet siden begyndelsen af 2020.

De fleste bor under kummerlige forhold – med begrænset adgang til vand, mad, ordentligt tag over hovedet og lægehjælp. Og i konstant frygt for, at der opstår nye kampe. Sygdomme sniger sig ind på dem, særligt i regnsæsonen, hvor blandt andet tilfælde af malaria og underernæring stiger. Verdens hurtigst voksende humanitære krise udspiller sig lige der.

I dag holder den danske regering sammen med Tysklands regering, EU og FN et stort event med det centrale Sahel – Burkina Faso, Niger og Mali – som emne for at se på problemer og løsninger.

Og det er afgørende, at der bliver handlet nu, lyder det fra Læger uden Grænser.

”Drab, kidnapninger og plyndringer sker nu systematisk i den nordlige og østlige del af landet,” siger Tommaso Santo og fortsætter:

”Behovene er enorme, fordi den humanitære hjælp ikke er blevet skruet op sideløbende med konflikterne. Det, der er behov for, er en akut forøgelse af den humanitære bistand, så man kan nå ud til de mest sårbare i Burkina Faso. Men hjælpen skal være adskilt fra både sikkerheds- og stabilitetsindsatser.”

I Burkina Faso arbejder Læger uden Grænser blandt andet med mental sundhed. Det er én af de store udfordringer, for selv om det ikke er synligt på samme måde som vold og konflikter, så er det mindst lige så ødelæggende.

”Folk, som har været vidner til et voldeligt angreb, er ofte traumatiserede. Først spørger de sig selv: ’Hvorfor sker det her for mig?’. Så føler de sig ofte skyldige, fordi de har overlevet eller ikke var i stand til at redde andre. Deres lidelser bliver endnu værre, når de bliver tvunget til at flygte fra deres hjem,” fortæller Issaka Dahila, én af Læger uden Grænsers psykologer i landet.

Ifølge ham reagerer mennesker forskelligt, når de har oplevet vold, ødelæggelse og flugt – og håndterer det også forskelligt. Nogle holder sig oven vande med hjælp fra familie og lokalsamfundet. Andre prøver at undertrykke følelserne eller holde dem tilbage. Og nogle få kan slet ikke se en fremtid og har lyst til at gøre en ende på deres liv. Derfor er det afgørende med psykologisk hjælp.

Læger uden Grænser har siden slutningen af 2019 ydet psykologisk hjælp i Burkina Fasos østlige region. Fra juli til september har hold fra Læger uden Grænser haft 128 patienter igennem individuelle konsultationer og gennemført 4.391 gruppesessioner.

Kontakter

Information om Læger uden Grænser (MSF)

Læger uden Grænser (MSF)
Læger uden Grænser (MSF)
Strandlodsvej 44
2300 København S

+45 39 77 56 00http://msf.dk/

Læger uden Grænser er verdens største medicinske, humanitære nødhjælpsorganisation. Flere end 35.000 medarbejdere redder hvert år millioner af liv verden over. Vi hjælper ofre for krige, konflikter og katastrofer, men kæmper også for adgang til livsvigtig medicin og behandling

Følg pressemeddelelser fra Læger uden Grænser (MSF)

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Læger uden Grænser (MSF)

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum