Aalborg UniversitetAalborg UniversitetAalborg Universitet

Hypnose skal hjælpe flere i arbejde efter en hjerneskade

Del

Aalborg Universitet og Jobkompagniet Silkeborg har netop modtaget knap en mio. kr. fra Tryg Fonden til et forskningsprojekt, der skal undersøge, om flere ved hjælp af hypnose kan vende tilbage til arbejdsmarkedet efter en hjerneskade.

I Silkeborg Kommune modtager 120 borgere med hjerneskade om kort tid et tilbud om at deltage i et nyt hypnoseprojekt. Målet er i den forbindelse at hjælpe borgerne tilbage i arbejde og til at få et bedre liv. Det sker som led i et nyt forskningsprojekt, som Tryg Fonden har støttet med knap en mio. kroner, og som bygger videre på et forsøg, der netop er publiceret i det anerkendte tidsskrift Brain. Det viser, at hypnose forbedrer hukommelse og koncentration hos personer med erhvervet hjerneskade, og de resultater er bl.a. opsigtsvækkende, fordi interventionen er meget omkostningseffektiv, og fordi de antyder, at der kan være et stort potentiale i den skadede hjerne.

- Vi forventer at se en forbedring i arbejdsevne og hverdagsfunktionsevne, hvilket vil øge livskvaliteten hos borgerne og de pårørende. De potentielle samfundsmæssige implikationer er store, da erhvervet hjerneskade udgør den anden- og tredjestørste sundhedsrelaterede udgift på verdensplan, og vores hypnoseintervention lader til at være særdeles omkostningseffektiv. Hvis resultaterne er positive, inviterer de derudover til at genoverveje nogle fundamentale antagelser i neuropsykologien, siger Jonas Lindeløv, adjunkt i kognitiv neurovidenskab og neuropsykologi på Institut for Kommunikation på Aalborg Universitet.

Projektet er et samarbejde mellem Institut for Kommunikation på Aalborg Universitet og Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet og udføres på Jobkompagniet Silkeborg. Ved at undersøge interventionen hos Jobkompagniet og ikke kun i et rent forskningsmiljø bliver undersøgelsen mere repræsentativ for effekten i den virkelige verden. Derudover oparbejdes der praktiske erfaringer og ekspertise hos Jobkompagniet, som er værdifulde, når metoden skal implementeres og udbredes til lignende tilbud andre steder i landet.

- Vi er glade for at indgå i dette samarbejde, som bringer os på forkant med den nyeste forskning. Når vi indgår i et forskningsprojekt, giver det os mulighed for at få en grundigere evaluering af effekten, end det ellers ville være muligt. Vi forventer derfor, at hypnose fremover bliver en værdifuld del af vores arbejdsrettede tilbud, understreger Jens Laurids Jensen, centerchef for Jobkompagniet i Silkeborg Kommune.

Fakta

- Tryg Fonden har støttet projektet med 999.521 kr.
- Projektet omfatter 60 borgere med hjerneskade og 60 borgere med hjernepåvirkning, som er i et jobrettet tilbud hos Jobkompagniet Silkeborg eller tidligere har været det.
- AAU-forsker Jonas Lindeløv og AU-forskere Rikke Overgaard og professor Morten Overgaard står bag artiklen i Brain, som er et af verdens førende tidsskrifter i hjerneforskning.

Læs mere om Jobkompagniet Silkeborg
Læs mere om Jonas Lindeløv

Læs artiklen i Brain

Kontakter

Jonas Lindeløv, jonas@hum.aau.dk, tlf. 40 33 10 97
Jens Laurids Jensen, jlj@silkeborg.dk, 40 51 17 96

Information om Aalborg Universitet

Aalborg Universitet
Aalborg Universitet
Fredrik Bajers Vej 5, Postboks 159
9100 Aalborg

9940 9940http://www.aau.dk/

Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum