Hvorfor bliver nogle mennesker over 100 år? Svaret findes måske i vores tarmbakterier
Jagten på evigt liv er sat ind. Vi faster for at holde os sunde. Og hvert år bruges milliarder af kroner på at behandle kroppe, så vi kan leve endnu flere år. Men nogle mennesker bliver helt naturligt over 100 år. Hvordan kan det egentlig være?
Det har forskere fra Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research ved Københavns Universitet sat sig for at finde ud af.
Ved at undersøge 176 raske japanske borgere på over 100 år har forskerne fundet frem til, at de hundredåriges tarmbakterier og deres bakterie-virus har en helt særlig sammensætning.
”Man prøver altid at finde ud af, hvad der gør, at nogen bliver så gamle. Man har tidligere observeret, at de gamle japaneres tarmbakterier producerer nogle helt nye molekyler, som gør personerne mere resistente mod patogener, altså sygdomsfremkaldende, infektioner. Og hvis deres tarm er bedre beskyttet mod infektioner, så er det nok også en af de elementer, der gør, at de lever så meget længere end andre,” siger Joachim Johansen, der er postdoc og førsteforfatter på det nye studie.
En af de nye opdagelser forskerne har gjort, er at bestemte virus i tarmen kan have en gavnlig effekt på tarmfloraen og vores helbred.
”Det er nemlig sådan, at der findes milliarder virus i vores tarm, der lever af og i bakterierne. De er ligeglade med menneskecellerne, i stedet lever de af at inficere bakterierne. Og da der er hundredvis af forskellige bakteriearter i vores tarmflora, så er der også masser af bakterie-virus”, siger Simon Rasmussen, der er lektor sidsteforfatter på det nye studie.
Joachim Johansen tilføjer, at de ud over vigtige, nye og beskyttende bakterie-virus også fandt, at miljøet i tarmen hos de ældre er spændende.
”Vi så en superhøj biologisk diversitet for både bakterier og bakterie-virus i de her mennesker over 100 år. Høj diversitet blandt mikroorganismerne er normalt forbundet med et sundere tarmmikrobiom. Og når man har det, går vi også ud fra, at man er bedre beskyttet mod sygdom,” siger Joachim Johansen.
Ved at forstå, hvordan tarmfloraen ser ud hos mennesker, der er over 100 år gamle, kan vi også komme nærmere at forstå, hvordan andre mennesker kan leve længere. Med hjælp fra en algoritme, forskerne står bag, er det lykkedes dem at kortlægge tarmbakterierne og bakterie-virus hos personerne, de har data på.
”Vi vil gerne forstå, hvordan tarmfloraen virker. Hvordan er sammenspillet mellem de forskellige arter og de mange virus? Hvad skal vi ændre på for få et mikrobiom der kan hjælpe til at vi bliver sundere? Er der nogle bakterier, vi gerne vil have, og nogle vi ikke vil have? Og med algoritmen kan vi se, hvordan balancen er mellem virus og bakterier,” siger Simon Rasmussen.
Det betyder altså, at hvis forskerne kan forstå sammenhængen mellem virus og bakterier hos de hundredårige japanere, så kan de måske også forstå, hvordan balancen optimalt skal se ud hos mennesker.
Optimering af tarmbakterier
Helt konkret vil den nye viden om tarmbakterier være gavnlig, når vi skal finde ud af, hvordan man kan optimere bakterierne i kroppen, så man bliver beskyttet mod sygdom.
”Hvis en bakterie får en virus på besøg, så opdagede vi, at virussen faktisk kan gøre bakterien stærkere. De virus, vi fandt blandt de raske gamle japanere, havde nemlig nogle ekstra gener med, som kunne fungere som en form for booster for bakterierne. Vi opdagede, at de kunne booste omdannelsen af stoffer i tarmen som kan have en stabiliserende effekt på tarmfloraen og modvirke inflammation,” siger Joachim Johansen og Simon Rasmussen bakker op:
”Hvis man opdager bakterier og virus, som har positive effekter på vores tarmflora, så er det oplagt at finde ud af, om det er i nogle mennesker og ikke andre. Hvis vi kan få disse bakterier og deres virus til at flytte ind hos dem, der ikke har dem, kan flere måske få gavn af de gode egenskaber.”
Selvom der er et stykke vej endnu, er den nye viden vigtig, for tarmbakterier kan man faktisk gøre noget ved.
”Tarmbakterier er allerede i os og er en del af vores naturlige miljø. Det vilde er, at tarmbakterierne er noget, man kan ændre på. Man kan ikke ændre på generne – der er i hvert fald meget lang vej med den teknologi, vi har nu. Men hvis vi forstår, hvad der gør, at virus og tarmbakterier arbejder godt sammen, så bliver det meget nemmere at ændre på noget, der faktisk har betydning for, hvordan vi har det,” siger Simon Rasmussen.
Studiet er udgivet i Nature Microbiology. Læs det her.
Nøgleord
Kontakter
Lektor og gruppeleder Simon Rasmussen
simon.rasmussen@cpr.ku.dk
+45 35 33 21 59
Sascha Kael RasmussenPressemedarbejder
Tlf:93565168sascha.kael.rasmussen@sund.ku.dkBilleder
Information om Københavns Universitet - Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet
Blegdamsvej 3B
2200 København N
+45 35 32 79 00http://email@sund.ku.dk
Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet leverer international anerkendt sundhedsvidenskabelig forskning, uddannelse og innovation.
Vores vision er at flytte grænserne for erkendelse og skabe ny sundhedsvidenskabelig viden og indsigt til gavn for den fortsatte videnskabelige udvikling, for samfundet og for det enkelte individ.
Følg pressemeddelelser fra Københavns Universitet - Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns Universitet - Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet
Nyopdaget mekanisme i cellens energifabrik åbner for ny behandling af muskelsygdomme6.12.2024 10:33:10 CET | Pressemeddelelse
Forskere har opdaget en mekanisme i vores celler, der er afgørende for produktionen af energi i musklerne. Fundet kan lede til ny behandling af sygdomme, der påvirker vores muskler, som diabetes, kræft og hjertekarsygdomme.
Fodbold med vennerne kan være nok til at give dig en sundere alderdom4.12.2024 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Moderat fysisk aktivitet kan have en beskyttende effekt på nervecellerne, og det kan bidrage til sund aldring. Og du behøver ikke dyrke konkurrencesport for at være med, viser forskning fra Københavns Universitet og Bispebjerg Hospital.
Dansk studie viser lovende resultater for KOL-patienter27.11.2024 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Forskere fra Københavns Universitet har i samarbejde med Bispebjerg Hospital fundet, at et B3-lignende vitamin kan mindske betændelse i lungerne hos KOL-patienter. Håbet er, at det kan føre til nye behandlingsmuligheder.
Banebrydende forskning kan føre til ny generation af vægttabsmedicin14.11.2024 05:30:00 CET | Pressemeddelelse
Forskere fra Københavns Universitet har opdaget et nyt mål for medicinsk behandling af overvægt, som ikke medfører kvalme eller tab af muskelmasse. Opdagelsen kan potentielt føre til udvikling af nye lægemidler til gavn for de millioner af mennesker, der lever med overvægt og type 2-diabetes.
Forskere udvikler nanofiberplaster til behandling af psoriasis12.11.2024 13:43:42 CET | Pressemeddelelse
Forskere på Københavns Universitet har udviklet en prototype på et plaster, der kan gøre behandlingen af psoriasis meget nemmere og mere effektiv. Teknologien bag har også potentiale til at kunne behandle andre inflammatoriske hudsygdomme.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum