Landsbyggefonden.Landsbyggefonden.

Hvordan skal vi bo sammen på tværs af generationer i fremtiden? Deltagere i ny idékonkurrence skal komme med deres bud

Del
Alle fra arkitekter til antropologer får med idékonkurrencen ’Neighbourhoods for Generations’ nu mulighed for at byde ind med perspektiver på, hvordan forskellige generationer kan bo sammen i fremtiden.

Samfund verden over går store udfordringer i møde, når det kommer til faldende fødselsrater og stigninger i antallet af ældre.  På verdensplan forventes aldersgruppen 65 år eller mere at stige frem mod 2050 til 1,5 milliarder.

En aldrende befolkning kommer også til at sætte sit præg på vores boligmarked, og hvordan vi skal bo sammen i fremtiden. Ældre herhjemme bliver mere ressourcestærke, og forskere taler om den nye fjerde alder, og at ældre i dag i højere grad søger boformer med fokus på fællesskab.

Samtidig viser undersøgelser, at der er særligt mange i starten af voksenlivet og igen i seniorlivet, der bor i almene boliger. Det giver ikke blot udfordringer, men også muligheder for at finde nye måder at bo sammen på tværs af generationer, som kan gavne både den enkelte, men også samfundet generelt.

Ny udfordringer kræver nye idéer

I forbindelse med at København i 2023 er udpeget som arkitekturhovedstad af UNESCO, lancerer Landsbyggefonden i dag den internationale idékonkurrence ’Neighbourhoods for Generations’.

Med konkurrencen ser Landsbyggefonden frem til at få nyskabende og inspirerende idéer til gavn for hele den almene boligsektor, fortæller konstitueret driftsdirektør Steen Birkedal fra Landsbyggefonden.

- Vi står både i samfundet generelt, men også i den almene boligsektor over for nogle store og hidtil usete demografiske udfordringer. Det kræver nytænkning på tværs af både faggrupper og sektorer. Det håber vi at kunne bidrage til med ’Neighbourhoods for Generations’. Den almene boligsektor er et vigtig bidrag til gode byer og samfund og kan vise vejen med flere fleksible boliger og fremtidens byer, hvor mennesker mødes og trives.

Caseområder skal give inspiration

I konkurrenceprogrammet opfordres alle fra arkitekter og byplanlæggere til sociologer og antropologer til at komme med deres løsninger, der kan hjælpe til med at skabe mere fællesskab, og som kan være alt fra design af fællesområder til nye kommunikationsplatforme.

Deltagerne skal tage udgangspunkt i både fysiske miljøer og social infrastruktur samt to konkrete områder, Høje Gladsaxe og Axelborg, Horsens. Der er deadline for at indlevere idéerne 17. februar 2023, og til maj næste år udpeges fire vindere.

Til at bedømme idéerne har Landsbyggefonden udpeget en jury bestående af profilerede navne med vidt forskellige baggrunde og fagligheder.

Christian Pagh, der er direktør og chefkurator for Oslo Architecture Triennale, er juryformand, og han glæder sig til at modtage en masse nyskabende løsninger, der understøtter de møder og aktiviteter, som så mange ønsker.

- Vores nabolag betyder meget for vores hverdagsliv, men det er som om, at vi alt for ofte glemmer nabolagets mulighedsrum, både når vi planlægger og organiserer vores byer. I mine øjne er der et enormt uforløst potentiale i nabolagets skala for bedre at kunne leve sammen - ikke bare mere bæredygtigt, men også sjovere og dybere liv. Det handler blandt andet om, at det skal være nemmere at dele hverdagens steder og rutiner.

- Jeg håber på, at det her er startskuddet til udviklingen af fremtidens nabolag, som er mere levende, kreative og fællesskabsorienterede, end det vi ser i dag.

De fire vindere kan se frem til en præmie på op til 500.000 danske kroner hver. Præmiepengene skal bruges til at udvikle projektet, som vinderne får mulighed for at præsentere til den store arkitektkongres UIA, som løber af stablen 2.-6. juli 2023 og konferencen Almene Boligdage 30. september 2023.

Nøgleord

Kontakter

Pressehenvendelser:
Kevin Ahrens
Senior Advisor, Advice Agency
kevin.a@adviceagency.com
Mobil: 25572131

Billeder

Links

Information om Landsbyggefonden.

Landsbyggefonden.
Studiestræde 50
1554 København

http://www.lbf.dk

Jury for ‘Neighbourhoods for Generations’:

  • Christian Pagh (Head of jury) - Director and chief curator of Oslo Architecture Triennale
  • Hanna Harris - Chief Design Officer of Helsinki
  • Gro Sandkjær Hanssen - Senior researcher in welfare, democracy, and governance at OsloMet
  • Mikkel Warming (Høje Gladsaxe) – Udviklingschef, 3B
  • Finn Williams - City Architect of Malmö
  • Steffen Møller Borgbjerg (Axelborg) - Direktør, ALBO
  • Natalie Mossin - Head of Institute, Institute of Architecture and Technology, KADK
  • Jan Gehl - Architect and urban expert

Fakta om Landsbyggefonden:

Landsbyggefonden bidrager til støtten og udviklingen af det almene boligbyggeri og sektorens konkurrenceevne. Det sker gennem forskellige støtteordninger og unik data- og evidensbaseret viden.

Dermed bidrager Landsbyggefonden til løsningen af en grundlæggende opgave i velfærdssamfundet: At fremtidssikre fysisk, økonomisk og socialt bæredygtige boligområder.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye