Hvor meget må chefen bestemme over din påklædning i varmen?

Del

Shorts, stropbluse eller sok i sandalen. Vejrudsigten lover temperaturer op mod 30 grader de kommende dage, og så melder spørgsmålet sig igen: Hvor meget kan chefen egentlig bestemme over, om fx shorts er ok i sommervarmen?

Det er fristende at hoppe i et par shorts, den luftige nederdel eller stropblusen på arbejde, når temperaturen nærmer sig 30 grader de næste dage. Det er dog ikke altid til chefens udelte begejstring, men hvor meget kan han eller hun rent faktisk bestemme over medarbejdernes påklædning?

Ifølge faglig chef i HK/Privat, Kim Jung Olsen, kan chefen faktisk diktere en del, når det kommer til virksomhedens dresscode. Men det kræver, at der er en saglig begrundelse, som ikke er i strid med forskelsbehandlingsloven og ligebehandlingsloven.

”Du skal som udgangspunkt gå med det tøj eller den uniform, din chef beder dig om. Det vil ofte blive oplyst ved ansættelsen, men chefen har også lov til at indføre en ny dresscode,” siger Kim Jung Olsen, der understreger, at der skal være klare retningslinjer:

”En dresscode skal til gengæld også være ens for alle. Chefen kan ikke ’bare’ bestemme sig for, at nu er shorts eller sandaler med tilhørende sok ikke i orden, hvis han møder en medarbejder på gangen og ikke bryder sig om synet. Der skal være en klar politik om dresscode,” siger Kim Jung Olsen.

Shorts og sandaler til mænd
Netop shorts og mænds sandaler giver ofte anledning til diskussion om påklædningsreglerne i sommermånederne. For når solen brager ned, må de mandlige kolleger ofte kigge misundeligt efter alternativer til deres kvindelige kollegers nederdele og kjoler eller åbne sandaler. 

”Kvinder og mænd har som udgangspunkt ret til samme dresscode. Men der kan være gråzoner. Du kan have et arbejde, som stiller krav om, at medarbejderne har en ’professionel fremtoning’, eller at der af sikkerhedsmæssige årsager skal bæres lange benklæder. Og ’professionel fremtoning’ kan godt dække over åbne sandaler for kvinder og lukkede sko for mænd,” siger Kim Jung Olsen med ærgrelse i stemmen.

Trumfer varmen dresscoden?
Virksomhedens dresscode gælder også under en hedebølge, selv om Arbejdstilsynet anbefaler at arbejde i let og løstsiddende tøj ved høje temperaturer, slår Kim Jung Olsen fast. Men derfor kan man godt forsøge at tage en snak med ledelsen om eventuelle undtagelser fra dresscoden på grund af varmen:

”Det kunne jo være, at man kunne aftale en slags shorts-klausul i tilfælde af ekstreme temperaturer med chefen. Generelt kan folk jo godt vurdere, hvordan de bør klæde sig for at kunne optræde professionelt i forskellige sammenhænge,” siger Kim Jung Olsen.Kontakter

Kontaktinfo:

Kim Jung Olsen, faglig chef i HK/Privat

29479340

Kim.Jung.olsen@hk.dk

Information om HK Danmark

HK Danmark
Weidekampsgade 8
0900 København C

3330 4343http://www.hk.dk/

Følg pressemeddelelser fra HK Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra HK Danmark

Aftale mellem IBM Danmark og HK løser sag om overenskomst1.10.2019 10:00:00 CESTPressemeddelelse

HK Privat og IBM Danmark bekræfter, at de har indgået en aftale, der fastlægger overenskomstdækningen hos IBM, herunder overenskomstdækningen hos IBM i Odense. IBM Danmark og HK Privat oplyser, at de er glade for, at forhandlingerne har ført til en aftale, som er tilfredsstillende for alle parter. Aftalen mellem CO-industri/HK Privat og Dansk Industri/ IBM Danmark betyder samtidig, at overenskomstdækningen på virksomheden er fremtidssikret. Prosas krav om overenskomst og konfliktvarsel er samtidig trukket tilbage.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum