Hvor går grænsen?

Del

Den sidste uge har budt på utallige artikler omhandlende e-cigaretter. Forskere og organisationer har en efter en råbt op – et solidt, enstemmigt kor af i øreskærende misinformation. Grænsen for, hvor langt man som modstander af e-cigaretter vil gå, er tilsyneladende ikke-eksisterende.

Lotus Sofie Bast, strategisk leder for forskningsområdet rygning, Statens Institut for folkesundhed, er endnu engang ude med riven, det var hun også i slutningen af maj i år, her førte hendes udtalelser til overskrifter om at flere unge har prøvet e-cigaretter. Sensationer og katastrofer skaber overskrifter, det virker dog lidt underligt at man kan referere til en undersøgelse der viser, at der ingen katastrofe er, ja faktisk tværtimod.

Lotus Sofie Bast tager udgangspunkt i ”Skolebørnsundersøgelsen 2018”, her er børn og unges rygevaner kortlagt.

Lad os lige se på undersøgelsen engang:

Fra: "Skolebørnsundersøgelsen 2018"

- ”Siden 2014 er der sket et fald i andelen, som har prøvet at ryge e-cigaretter blandt de 15-årige piger fra 24 % i 2014 til 17 % i 2018, mens andelen blandt de 15-årige drenge er på cirka samme niveau i 2018 (30 %) som i 2014 (33 %). Der er ikke sket ændringer i andelen af 11- og 13-årige elever, der har prøvet at ryge e-cigaretter fra 2014 til 2018 (figur ikke vist).” 

Og:

- ”Sammenlignet med tal fra 2014 viser tal fra 2018, at andelen af elever, som har røget e-cigaretter inden for den seneste måned, generelt er faldet. Dette fald ses særligt blandt de 15-årige piger, hvor andelen er faldet fra 13 % i 2014 til 7 % i 2018 (figur ikke vist).”

Se dét er positivt! Vi vil selvfølgelig gøre alt hvad der står i vores magt, for at tallene forsat vil falde. 

Lotus Sofie Bast mener at e-cigaretter promoveres og markedsføres som værende mindre sundhedsskadelige, og at man er ”in” hvis man bruger produkterne. Vi bliver nødt til at slå fast én gang for alle:

  • Reklame og markedsføring af e-cigaretter er ulovligt i Danmark. Forhandlere har forbud mod at promovere og reklamere for produkter på de sociale medier.
  • Man skal være 18 år for at købe e-cigaretter I Danmark.
  • Man skal være 18 år for at tilgå webshops der sælger e-cigaretter i Danmark. 

At noget er mindre sundhedsskadeligt er et vidt begreb, en sådan udtalelse er nødt til at sættes i kontekst. E-cigaretter er ikke mindre sundhedsskadelige end ren luft, de er heller ikke mindre sundhedsskadelige end hvis man helt lader være med at bruge dem, vi anbefaler slet ikke at nogen, hverken børn, unge eller dem over 18, begynder at bruge e-cigaretter hvis ikke de ryger cigaretter. 

E-cigaretter er mindre sundhedsskadelige end cigaretter – dét er den rigtige kontekst. 

Vi kan blot henvise til britisk forskning igen og igen, her er hvad vi ved, nemlig at e-cigaretter er minimum 95% mindre sundhedsskadelige end cigaretter. Det ser umiddelbart ikke ud som om de danske myndigheder har tænkt sig gå i gang med at forske i e-cigaretter som skadesreduktion, vores branche vil gerne bidrage med at få sat gang i forskning, der foreligger allerede mange gode resultater, ingen ønsker at bruge resultaterne, slet ikke myndighederne, fordi der opstår interessekonflikt, det er forståeligt, men hvad skal vi så gøre?

Vi er bare nødt til at blive ved med at spørge; hvad er det vi ønsker for rygerne i Danmark? Dem der ikke ønsker at stoppe med at ryge, dem der har prøvet alle gængse metoder for at stoppe med at ryge og ikke er lykkes med det, bør de ikke anbefales at skifte til mindre skadelige alternativer? Er rygerne HELT glemt i debatten?

Fokus på unge i debatten er godt, så længe vi ikke glemmer rygerne. Vi synes det er skørt, at når så mange lande har erkendt at skadesreduktion i form af e-cigaretter, kan være med til at skabe en Røgfri Fremtid, at Danmark ikke vil være med.

Yderligere information:

Forskning viser at rygere der anvender e-cigaretter til et rygestop, har 50% større chance for at lykkes at blive røgfri end ved brug af de, herhjemme, anbefalede rygestopmidler som nikotintyggegummi og plaster.

Forskning peger på at e-cigaretter er mindre skadelige end de rygestopmidler der anbefales herhjemme, som nikotintyggegummi og plaster

To hospitaler i England har åbnet e-cigaret-butikker, der er indført totalt forbud mod tobaksrygning.

Selv i USA er de med, her anbefaler Kræftens Bekæmpelse de rygere der enten ikke kan eller ønsker at stoppe med at ryge cigaretter, at skifte til e-cigaretter - "Safe and effective ways to help people quit smoking include FDA-approved medications that are used with counseling. However, we know that some smokers will not try to quit and will not use approved medications. In such cases, the American Cancer Society encourages these individuals to completely switch from regular cigarettes to e-cigarettes and then do their best to eventually quit all tobacco products, including e-cigarettes."

Kontakter

Jeanett Bergfriedt Andersen, Politisk konsulent

jeanett@smoke-it.dk

Billeder

Information om Smoke-it

Smoke-it
Smoke-it
Erhvervsparken Klank 3
8464 Galten

http://www.smoke-it.dk

Følg pressemeddelelser fra Smoke-it

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Smoke-it

Hvem tager ansvar?30.9.2019 14:57:22 CESTPressemeddelelse

Sundhedsstyrelsen har udsendt en advarsel mod brugen af e-cigaretter. Umiddelbart er advarslen sket i kølvandet af seneste tilfælde af lungesygdomme i USA, lungesygdomme der har ført til 13 dødsfald, og som forbindes til brugen af e-cigaretter. Myndighederne i USA har nu endelig officielt meldt ud, hvad de mener er årsagen til de mange tilfælde af lungesygdomme. SMOKE-IT mener det er på tide, at myndighederne herhjemme tager ansvar!

Nu er det officielt og samarbejde bør indgås ASAP!24.8.2019 17:58:46 CESTPressemeddelelse

Mandag d. 19. august udsendte Smoke-It en pressemeddelelse vedr. artikler bragt hos hhv. Ekstra Bladet og DR. Artikler der advarede omkring brugen af e-cigaretter. Flere amerikanere er blevet indlagt med lungesygdomme. Det eneste patienterne havde tilfælles var tilsyneladende, at de alle havde brugt e-cigaretter før de blev syge. Nu har historien taget en ny og tragisk drejning. Det ”første” dødsfald blandt patienterne er netop blevet bekræftet. Kunne indlæggelserne og ikke mindst dødsfaldet være undgået?