DMI – Danmarks Meteorologiske Institut

Hvor blev vandet af?

Del

Går man en tur langs de danske kyster i dag, vil man hurtigt bemærke, at der, hvor der normalt er vand, kan man nu se sand, sten og andre spændende ting fra havbunden. Både der er væltet rundt på siden vidner om, at det bestemt ikke er hverdagskost i dansk område. Men hvad er det, der sker?

Ifølge oceanograf Jacob Woge, er vandstanden flere steder omkring en meter under normalt niveau, og det er bestemt ikke hvert år, vi oplever det. Det er derimod heller ikke rekord. Den laveste vandstand, vi har oplevet, var på under to meter i forbindelse med december-orkanen i 1999.

Der er flere faktorer, som spiller ind i forhold til, hvorfor det er blevet så kraftigt lavvande.
Dels har vi haft flere dage med østenvind. Det har givet en generelt lav middelvandstand i Østersøen, Indre danske farvande og Kattegat, idet vand presses fra Østersøen ud gennem Kattegat og videre ud i Nordsøen.

Prikken over i’et er til gengæld den kraftige søndenvind, vi har i dag.
Normalt, når vi har kraftige vinde, kommer de fra vestlige retninger. Den kraftige vind, som her til morgen har genereret vindstød af stormstyrke, er fra syd. Og det har skubbet endnu mere vand ud af de danske farvande og trækker fortsat vandstanden nedad de næste par timer.

Vandstanden forventes at være på det laveste i løbet af eftermiddagen, men minima forekommer ikke samtidig for hele landet. Nogle steder vil vandstanden være på det laveste tidligt eftermiddag, mens det andre steder i landet først er engang i aften, at vandstanden igen begynder at stige.

Nøgleord

Kontakter

DMI kommunikation

presse@dmi.dk
39157509

Information om DMI – Danmarks Meteorologiske Institut

DMI – Danmarks Meteorologiske Institut
DMI – Danmarks Meteorologiske Institut
Lyngbyvej 100
1610 København Ø

http://www.dmi.dk

Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) blev etableret i 1872, og det er i dag en institution under Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet.

DMI varetager den meteorologiske betjening af samfundet inden for Rigsfællesskabet Danmark, Færøerne og Grønland med omliggende farvande og luftrum.

Den meteorologiske betjening omfatter prognose- og varslingstjeneste samt kontinuerlig overvågning af vejr, klima og dertil relaterede miljømæssige forhold i atmosfæren, på landjorden og i havet.

Følg pressemeddelelser fra DMI – Danmarks Meteorologiske Institut

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DMI – Danmarks Meteorologiske Institut

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum