Udenrigsministeriet

Hviderusland: Danmark og 16 OSCE-lande igangsætter uafhængig ekspertmission til undersøgelse af menneskerettighedskrænkelser

Del
Danmark har de seneste uger været drivende for at sikre, at 17 medlemmer af Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE) i dag kan nedsætte en uafhængig ekspertmission, som skal undersøge talrige rapporter om alvorlige menneskerettighedskrænkelser i Hviderusland i forbindelse med præsidentvalget den 9. august 2020.

”Grundlæggende handler missionen om at holde de hviderussiske myndigheder til ansvar for deres grove brud på den hviderussiske befolknings ret til frie og retfærdige valg, grundlæggende frihedsrettigheder og en velfungerende retsstat. Ekspertmissionen kan forhåbentligt bidrage til at sætte en stopper for myndighedernes brutalitet og undertrykkelse. Myndighederne bliver nødt til at starte en fredelig dialog med befolkningen. Kun på den måde kan Hviderusland komme ud af den dybe krise, som landet lige nu befinder sig i”, siger udenrigsminister Jeppe Kofod og fortsætter:

”Samtidig er det vigtigt, at vi fastholder et massivt internationalt pres. Derfor har jeg også tidligere på det kraftigste fordømt de voldelige overgreb, intimidering og tilbageholdelser af fredelige demonstranter, oppositionspolitikere og den frie presse, som vi ser i Hviderusland. Danmark vil fortsat presse på for, at de målrettede EU-sanktioner implementeres hurtigst muligt.”

Baggrund
Den uafhængige ekspertmission iværksættes under OSCE’s såkaldte Moskva-mekanisme – et af OSCE’s eneste ikke-konsensus baserede redskaber. Mekanismen blev etableret i 1991 og kan aktiveres af en gruppe på mindst 10 medlemsstater, hvis der vurderes at være systematiske og omfattende overtrædelser af OSCE’s menneskeretlige forpligtelser. Moskva-mekanismen blev senest anvendt i 2018 over for Rusland og inden da over for Hviderusland i 2011.

Danmark har sammen med 16 andre medlemmer af OSCE (Belgien, Canada, Estland, Finland, Frankrig, Island, Letland, Litauen, Nederlandene, Norge, Polen, Rumænien, Slovakiet, Storbritannien, Tjekkiet og USA) nedsat ekspertmissionen for at undersøge talrige rapporter om alvorlige menneskerettighedskrænkelser før, under og efter præsidentvalget den 9. august. Det omfatter bl.a. intimidering og forfølgelse af politiske kandidater, journalister, arbejdsmarkedsaktivister og menneskerettighedsforkæmpere samt overdreven brug af magt mod fredelige demonstranter, ulovlige tilbageholdelser, seksuel og kønsbaseret vold, tvangsforsvindinger og tortur.

Missionen vil modtage logistisk støtte fra OSCE’s Kontor for Demokratiske Institutioner og Menneskerettigheder (ODIHR). Det forventes, at missionens rapport offentliggøres inden for 6-8 uger.

Kontakter

For yderligere pressekontakt:
Udenrigsministeriets pressevagt, pressevagten@um.dk

Information om Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriet
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
1448 København K

33 92 00 00http://um.dk/

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Udviklingspolitisk Råd besøger Etiopien og Kenya22.4.2024 13:13:51 CEST | Pressemeddelelse

Kenya og Etiopien spiller væsentlige stabiliserende roller i et konfliktfyldt Østafrika. Men begge lande står samtidig over for store humanitære og klimamæssige udfordringer, og er blandt de største værtslande for flygtninge i Afrika. Danmark samarbejder blandt andet med landene om grøn og bæredygtig udvikling, modstandsdygtighed mod klimaforandringer, demokrati, menneskerettigheder, fattigdomsbekæmpelse og håndtering af flygtningesituationen. Udviklingspolitisk Råd besøger landene for at få indsigt i implementeringen af dansk humanitær støtte og danske udviklingsprojekter inden for bl.a. myndighedssamarbejdet, landbrug, sociale sikkerhedsnet, energi og vand.

Nye værktøjer skal rejse milliarder til klima og udvikling18.4.2024 07:19:04 CEST | Pressemeddelelse

Verdens udviklingslande mangler enorme beløb til klimaindsatser, fattigdomsbekæmpelse og udvikling af deres samfund. For at skaffe penge nok skal der tages helt nye metoder i brug for at tiltrække mange flere og større investeringer. Danmark er blandt de første lande, der bidrager til to nye finansieringsværktøjer, som vil rejse milliarder til klima og udvikling til gavn for verdens fattige.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye