Hver tredje it-professionelle dropper efteruddannelsen

Når det gælder om at holde sig relevant på arbejdsmarkedet gennem et helt arbejdsliv, er efteruddannelse og kompetenceudvikling år efter år en af grundstenene. Men det er langt fra alle, der prioriterer videre- og efteruddannelse – heller ikke blandt højtuddannede. Det kommer frem i en ny medlemsundersøgelse, som IDA har foretaget blandt 758 it-professionelle. Her svarer 35 pct., at de ikke har deltaget i kompetenceudvikling i de seneste 12 måneder.
Og det er ærgerligt, mener Morten Thiessen, formand for Ansattes Råd i IDA.
”Det er afsindigt vigtigt, at man holder sig opdateret, bliver efteruddannet og udbygger sine kompetencer gennem hele arbejdslivet. Ellers får man vanskeligt ved at holde sin markedsværdi og forblive relevant. Globaliseringen betyder, at vi i højere og højere grad bliver konkurrenceudsat. Og forventningerne til os som vidensarbejdere, både i form af hardcore teknisk viden og bløde egenskaber som samarbejdsevner, vil kun fortsætte med at øges,” siger han.
Undersøgelsen ser også på årsagerne til, at flere end hver tredje ikke er blevet efteruddannet i det seneste år. Her peger de it-professionelle på arbejdspres og manglende tid samt et mangelfuldt relevant udbud som nogle af de væsentligste årsager. Men den tungestvejende årsag er mangel på personligt initiativ. Sammenlagt svarer 38 pct. af de it-professionelle, som ikke har fået kompetenceudvikling gennem det seneste år, at en af årsagerne ”i meget høj grad” eller ”i høj grad” er, at de ikke selv har taget initiativ til det.
”Det lyder umiddelbart som om, at rigtig mange laver et karrieremæssigt selvmål, når de svarer sådan. Men jeg bider også mærke i, at sammenlagt blot 3 pct. svarer, at de ”i høj grad” eller ”i meget høj grad” ikke ønsker at deltage i kompetenceudvikling. Der er stor forskel på ikke at ønske at efteruddanne sig og at tage initiativet selv. Under alle omstændigheder tyder det på, at nogle medlemmer skal have en velmenende påmindelse om, at de bør interessere sig mere for dette tema. Det er hermed gjort. Men jeg har også stor forståelse for, at mange formentlig oplever, at de løber panden mod en mur, når det gælder efter- og videreuddannelse,” siger Morten Thiessen.
Han henviser til de mange, som i undersøgelsen peger på barrierer som arbejdspres, ukendskab til mulighederne, et sparsomt relevant udbud af kompetenceudvikling og arbejdsgivers manglende vilje til at finansiere kompetenceudviklingen.
”Det er en kendt problemstilling, at efter- og videreuddannelse skifter karakter fra en positiv ting til et pres for den enkelte medarbejder, når arbejdspladsen enten ikke har et strategisk sigte med det eller ikke prioriterer det. For det er det budskab, man sender til sine medarbejdere, når man opfordrer dem til at blive løftet fagligt, men ikke også samtidig sørger for, at de har tiden til det. Hvis prisen for en uges efteruddannelse er, at bunkerne på bordet bare bliver større, så er det vanskeligt at opfatte som en gave. Så bliver efteruddannelse noget, man udskyder og i hvert fald ikke selv sætter i gang,” siger Morten Thiessen.
Undersøgelsen viser, at de samme barrierer gør sig gældende i både den offentlige og private sektor.
Kontakter
Søren Lorentzen, presserådgiver i IDA, tlf: 51 85 17 64
Billeder
Links
Information om Ingeniørforeningen, IDA
Følg pressemeddelelser fra Ingeniørforeningen, IDA
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Ingeniørforeningen, IDA
Massiv interesse for ingeniøruddannelserne5.7.2025 16:56:53 CEST | Pressemeddelelse
Civilingeniøruddannelsen er for andet år i træk den mest søgte
Facebook på kollisionskurs med danske brugere3.7.2025 13:28:59 CEST | Pressemeddelelse
Facebook vil have adgang til brugernes private billeder på telefonen, men otte ud af ti danskere opfatter deres billeder som lige så private som helbredsoplysninger, viser IDA-undersøgelse.
Hver femte arbejder et sted uden stressplan2.7.2025 07:45:02 CEST | Pressemeddelelse
Hvad skal du gøre, hvis du bliver ramt af stress? Det svæver i luften på mange arbejdspladser. Mange erhvervsaktive danskere aner ikke, hvor de skal gå hen, hvis stressen rammer, viser nye tal fra IDA.
Hver anden tager jobbet med på ferie1.7.2025 07:28:11 CEST | Pressemeddelelse
Over halvdelen af danskerne tjekker arbejdsmail og tager opkald i sommerferien – og for mange er det ikke frivilligt. Hver fjerde oplever, at arbejdsgiveren forventer, de står til rådighed. Det viser nye tal fra IDA.
Gratis internet på ferien kan blive dyrt29.6.2025 08:12:00 CEST | Pressemeddelelse
Kun under hver femte dansker holder sig fra åbne wifi, når de er på ferie, hvilket ellers er det smarteste, advarer it-sikkerhedsekspert.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum