TEKNIQ Arbejdsgiverne

Hver tredje el- og vvs-virksomhed kan ikke få arbejdskraft nok

Del
36 procent af virksomhederne i installationsbranchen har forgæves søgt efter nye medarbejdere i år. Hver fjerde virksomhed dropper af samme grund helt jobopslagene, fremgår det af ny undersøgelse.
Kilde: Arbejdskraftundersøgelse fra TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Kilde: Arbejdskraftundersøgelse fra TEKNIQ Arbejdsgiverne.

Byggebranchens høje aktivitetsniveau begynder at få konsekvenser ude hos virksomhederne. Installationsbranchen har således i stigende grad svært ved at skaffe den nødvendige arbejdskraft til de mange nye ordrer. Det fremgår af TEKNIQ Arbejdsgivernes årlige arbejdskraftundersøgelse

Mere end hver tredje installationsvirksomhed – 36 procent – har i år søgt forgæves efter nye vvs’ere og elektrikere.

”Det illustrerer meget godt, hvor virksomhederne står i øjeblikket. Der er masser af ordrer i bogen, men samtidig er kampen om den gode arbejdskraft blevet sværere. Det er i virkeligheden et fokuspunkt på hele det danske arbejdsmarked,” siger Maria Schougaard Berntsen, cheføkonom i TEKNIQ Arbejdsgiverne.

Tallene bliver ikke mindre dyster læsning, når man ser på de øvrige besvarelser i undersøgelsen, hvor installatørerne også giver udtryk for, at de helt undlader at søge efter nye medarbejdere til ubesatte stillinger på grund af de ringe udsigter til at skaffe kvalificerede folk. 26 procent af virksomhederne svarer ja til det spørgsmål, og næsten halvdelen af alle installationsvirksomheder mener, at det kun bliver sværere at skaffe den fornødne arbejdskraft de næste to år.

”Vi ser ind i en presset situation, når så mange giver op på forhånd. Så kommer man som virksomhed til at stå i valget mellem at skulle sige nej til nye opgaver, have længere leveringstid eller arbejde solen sort, hvis man ikke kan skaffe medarbejdere nok,” siger Maria Schougaard Berntsen.

Af samme grund er det altafgørende, at man som virksomhed kan holde på sine dygtige medarbejdere. Selvom lønnen betyder en del, så er den som bekendt ikke alt. Gode kolleger og godt sammenhold er den absolutte topscorer i undersøgelsen, når virksomhederne skal vurdere, hvad der skal til for at fastholde medarbejderne. Lønnen kommer på andenpladsen, mens personalegoder og udfordrende arbejdsopgaver følger i slipstrømmen.

”Både i forhold til rekruttering og fastholdelse er det derfor vigtigt, at man som virksomhed er god til at tale om andet end løn. Et godt arbejdsmiljø kan være en stor drivkraft, og det skal man som virksomhed huske at tale om betydningen af, så man bliver så attraktiv som mulig,” siger Maria Schougaard Berntsen.

Medlemsundersøgelsen er lavet på baggrund af 673 besvarelser fra installationsvirksomheder i april 2021.

Nøgleord

Kontakter

Yderligere oplysninger:
Maria Schougaard Berntsen, cheføkonom hos TEKNIQ Arbejdsgiverne – mobil: 51 30 95 37

Billeder

Kilde: Arbejdskraftundersøgelse fra TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Kilde: Arbejdskraftundersøgelse fra TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Download
Maria Schougaard Berntsen, cheføkonom hos TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Maria Schougaard Berntsen, cheføkonom hos TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Download

Information om TEKNIQ Arbejdsgiverne

TEKNIQ Arbejdsgiverne
TEKNIQ Arbejdsgiverne
Paul Bergsøes Vej 6
2600 Glostrup

4343 6000http://www.tekniq.dk/

TEKNIQ Arbejdsgiverne – Industri & Installation repræsenterer cirka 4.100 virksomheder inden for el, vvs og metal med i alt 55.000 medarbejdere og en samlet omsætning på omkring 60 mia. kr.

Følg pressemeddelelser fra TEKNIQ Arbejdsgiverne

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra TEKNIQ Arbejdsgiverne

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye