Hver fjerde oplever biler uden lys i trafikken

Selvom lyset kan tændes automatisk i mange biler, så møder en lang række danskere stadig medbilister, der har glemt at tænde for lyset, når de kører rundt i den travle danske trafik.
En ny undersøgelse viser nemlig, at hver fjerde dansker ugentligt oplever, at andre kører uden lys på efter mørkets frembrud, og hver ottende dansker ser biler uden tændt lys på daglig basis. Men færdsel uden lys øges risikoen for uheld, både blandt bilister, men også blandt trafikkens andre aktører, fortæller skadedirektør i Gjensidige, Henrik Sagild.
”Helt generelt er det forebyggende for uheld, at man har de lovpligtige lys tændt, når mørket er faldet på, og har man ikke det, risikerer man en bøde på 1000 kr. Men selvom manglende lys kan skyldes fejl eller forglemmelser, er det ekstremt vigtigt, at man som bilist er sit ansvar voksent og sørger for, at man har det lovpligtige kørelys tændt,” siger Henrik Sagild.
Ekstra fokus på landdistrikterne
Undersøgelsen viser også, at det især er i landdistrikterne, at problemet er stort. Hver tredje person, der bor i et landdistrikt, svarer, at de ugentligt oplever biler uden lys på, mens knapt hver sjette oplever det dagligt. Og manglende lys kan have endnu større konsekvenser i områder, hvor vejbelysningen i forvejen er mindre god.
”Selvom man måske mener, at man har et godt kendskab til de ruter, man kører, ændrer det ikke på lygternes vigtighed i vintermørket. Derudover kan man som bilist, der oplever biler uden lys, også forsøge at hjælpe med at gøre opmærksom på problemet,” siger Henrik Sagild.
Hvis man møder en bil uden lys på, anbefaler Rådet for Sikker Trafik, at man blinker to gange med det lange lys. Brugen af det lange lys er nemlig tilladt, når det man bruger det for at forebygge eller afværge fare.
Om undersøgelsen
Undersøgelsen er foretaget af Kantar Gallup for Gjensidige i juni 2021 blandt 1591 repræsentativt udvalgte danskere.
Hvor ofte oplever du, at andre bilister ikke har tændt deres lys på bilen efter mørkets frembrud?
- Dagligt, 14%
- Ugentligt, 24%
- Månedligt, 19%
- Sjældnere, 37%
- Aldrig, 6%
Svar fra personer der bor i et landdistrikt.
- Dagligt, 16%
- Ugentligt, 34%
- Månedligt, 13%
- Sjældnere, 31%
- Aldrig, 6%
Nøgleord
Kontakter
Søren Moth FrederiksenKommunikationskonsulent
Tlf:41 77 50 18smf@gjensidige.dkBilleder
Information om Gjensidige
Gjensidige er et ledende nordisk skadeforsikringsselskab, og er noteret på Oslo Børs. Vi er cirka 3.700 medarbejdere, heraf 700 i Danmark, og vi tilbyder skadeforsikring i Norge, Danmark, Sverige og Baltikum. I Norge tilbydes også pension og opsparing. Driftsindtægterne var 28 mia. NOK i 2020, mens forvaltningskapitalen udgjorde 118 mia. NOK.
Følg pressemeddelelser fra Gjensidige
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Gjensidige
Næsten dagligt er der optræk til en ulykke ved overskæringer på jernbanen9.7.2025 07:33:00 CEST | Pressemeddelelse
De seneste to år er der registreret over 700 forløbere til ulykker ved overskæringer på jernbanenettet, hvor der har været ved at ske en kollision eller påkørsel. Det viser nye tal, som Trafikstyrelsen har udleveret til Gjensidige.
Bank og forsikringsselskab advarer mod dette på udlandsferien8.7.2025 14:31:07 CEST | Pressemeddelelse
En ny undersøgelse, som YouGov har lavet for Sparekassen Kronjylland og Gjensidige, viser, at næsten hver tredje dansker foretrækker at betale med kontanter, når de er på ferie i udlandet. Det kan være en dårlig idé, advarer Sparekassen Kronjylland og Gjensidige.
Mange danskere kender ikke anbefalingerne: Betalinger i udlandet kan give ekstraregning6.7.2025 07:46:00 CEST | Pressemeddelelse
Hver anden dansker kender ikke deres banks anbefalinger for betaling med kort i udlandet, og det kan føre til en ærgerlig ekstraregning på ferien, lyder advarslen fra Gjensidige og Sparekassen Kronjylland.
Hedebølge resulterer i dehydrering for danske feriegæster3.7.2025 07:33:00 CEST | Pressemeddelelse
Mens der opleves rekordhøje temperaturer og hedebølge i Europa, er det alfa omega at danskerne husker at drikke rigeligt med væske og sørge for saltbalancen, når de er på ferie. Sådan lyder opfordringen.
Boligkøbere drømmer om et godt energimærke: Men mange boliger lever ikke op til ønskerne2.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Kun 12 procent af landets boligejere ville vælge et hus med et lavt energimærke, hvis de skulle købe i dag. Men over halvdelen af de danske boliger har energimærke D eller lavere. Det viser en ny undersøgelse.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum