Kræftens Bekæmpelse

Hver fjerde kræftpatient får ikke behandling til tiden

Del

Det er alarmerende resultater, der kommer fra regionerne i den nyeste opgørelse over ventetider for kræftpatienter. Ventetiden på landsplan er nu tilbage på samme niveau som for fire år siden. Det viser nye tal fra Sundhedsdatastyrelsen.

I Kræftens Bekæmpelse er skuffelsen svær at skjule. Efter et par år med et nogenlunde stabilt niveau og lidt kortere ventetider for kræftpatienterne er ventetiderne nu igen tilbage på det niveau, vi var vidner til for fire år siden. Alene i de sidste tre måneder er op mod 2.000 kræftpatienter landet over ikke blevet behandlet til tiden. Og alene på tre måneder - fra første kvartal af 2017 til andet kvartal af 2017 – har der været et fald fra 84 pct. til 77 pct. i antallet af patienter, der bliver behandlet til tiden.

- Det er simpelthen trist læsning. Det er rigtig mange mennesker, som er direkte berørt. Knap 2.000 familier har måttet vente for lang tid på en måske livsvigtig behandling. Jeg kan ikke understrege nok, hvor vigtigt det er, at der bliver rettet op på det her massive svigt, siger adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse, Leif Vestergaard Pedersen.

Region Syddanmark viser, at det godt kan lade sig gøre

Det er bemærkelsesværdigt, at Region Syddanmark, som den eneste region, klarer sig godt på området. I modsatte ende ligger Region Midtjylland, som på bare et år er gået fra at ligge helt i top til nu at ligge helt i bund.

- Når Region Syddanmark klarer sig markant bedre end de andre regioner, viser det med al tydelighed, at det jo godt kan lade sig gøre. Der ligger en meget klar ledelsesmæssig opgave i at få rettet op på det her i alle andre regioner. Og vi ser i særlig grad frem til de handlingsplaner, der må komme på baggrund af de triste tal, siger Leif Vestergaard Pedersen.

Regionernes ventetider kan have alvorlige konsekvenser

I forrige uge bragte Politiken historien om Allan Riise, som ikke fik sin behandling til tiden og derfor døde af sin bugspytkirtelkræft. Men han er ikke den eneste, som ikke har fået behandling til tiden. Tallene viser, at det kun er knap halvdelen af patienter med bugspytkirtelkræft, som er blevet behandlet til tiden i pakkeforløb i Region Hovedstaden i andet kvartal. Tallene viser også, at det i andet kvartal af 2017 kun er omkring halvdelen af kvinder med brystkræft, der bliver behandlet til tiden i samme region.

Og netop ventetiderne har en direkte sammenhæng med, hvor alvorligt kræft udvikler sig. Det fremgår af en ny stor international undersøgelse, som er udarbejdet af Forskningsenheden for Almen Praksis (FEAP) på Aarhus Universitet. Undersøgelsen viser tydeligt, at hver dag tæller.

- Det er dybt nedslående. Allan Riise satte netop et ansigt på de mange patienter, der ikke kommer i behandling til tiden. Det forløb, som Allan Riise var igennem, viser den ultimative konsekvens af de lange ventetider, siger Leif Vestergaard Pedersen.

Der skal være et landsdækkende samarbejde

Ifølge Kræftens Bekæmpelse understreger de dårlige tal, at der er behov for de initiativer, som sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) satte i søen i forrige uge. Og Kræftens Bekæmpelse forventer hurtigt effektive tiltag. Tallene viser nemlig, at to ud af tre patienter med livmoderkræft ikke bliver behandlet til tiden i Region Midtjylland. Her klarer Region Hovedstaden sig heldigvis bedre, hvor fire ud af fem af livmoderkræftpatienter bliver behandlet til tiden.

- Der er alt for stor regional forskel. Sundhedsministeren har igangsat et behandlingssamarbejde på tværs af regionerne, og det er der i den grad behov for. Det går ikke, at en kræftpatients ventetid afhænger af, hvor i vores lille land patienten tilfældigvis bor. Der skal samarbejdes på tværs, og hospitalsledelserne er nødt til at hjælpe afdelingerne, så vi får rettet op på det her. Vi har store forventninger til, at det bliver taget mere end almindeligt alvorligt, og at problemerne løses meget snart. Vi skal huske på, at der er et menneske og en familie bag hvert eneste tal i statistikken, siger Leif Vestergaard Pedersen.

Notatet vedr. forløbstider for andet kvartal 2017 kan ses her

Undersøgelsen om sammenhæng mellem ventetid og alvorlig spredning af kræft kan læses her

Nøgleord

Kontakter

Mette Svalgaard
Presserådgiver i Kræftens Bekæmpelse
Mobil: 28990121

Information om Kræftens Bekæmpelse

Kræftens Bekæmpelse
Kræftens Bekæmpelse
Strandboulevarden 49
2100 Kbh Ø

http://www.cancer.dk

Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

Brun for enhver pris: 6 ud af 10 unge solariebrugere ved godt, at deres solarieforbrug kan give kræft2.10.2018 06:00pressemeddelelse

Solariebrug er kræftfremkaldende, og jo yngre du er, jo farligere er det. Men hvis vi vil have unge til at lade være med at gå i solarium, er det ikke nok at fortælle dem, at det er sundhedsskadeligt. Det ved de fleste nemlig godt, viser en ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne. Solkampagnen efterlyser fokus på, at modermærkekræft er en meget alvorlig sygdom

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum