Hver anden kommune har røgfri arealer udendørs
Mange spærrede øjnene op, da det mexicanske parlament søndag den 15. januar indførte en ny lov, der forbyder rygning på offentlige steder som hoteller, strande og i parker.
Men faktisk er der ikke så langt fra rygeforbuddet i Mexico til virkeligheden i Danmark. Mere end hver anden af alle kommuner har allerede indført røgfri arealer udendørs, f.eks. sports, parker, legepladser o.l. Det viser en helt ny kortlægning fra Kræftens Bekæmpelse.
- Den nye mexicanske lov er blevet omtalt som en sensation, men langt hen ad vejen er der tale om tiltag, som allerede er indført i vores egne kommuner. Mange af os kender skiltene med ’Røgfrit område’ eller ’Tak fordi du ikke ryger her’ fra vores lokale legeplads eller ved idrætsanlæg, siger Niels Them Kjær, projektchef for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse.
Det er oftest idrætsanlæg, legepladser og områder i tilknytning til kommunens bygninger, der er røgfri. 10 kommuner har indført røgfrit stadion, og i to kommuner – Rebild og Ishøj - er alle kommunale udearealer røgfri.
Se på Danmarkskortet, om din kommune har røgfri udeområder
Fokus på børn og unge
Hovedstaden er den region, hvor flest har indført røgfri arealer udendørs. Her har 23 ud af 29 kommuner et eller flere røgfri udeområder. Det svarer til knap 80 pct. I de øvrige regioner gælder det omkring halvdelen af kommunerne. Flere er dog på vej.
- Det er godt at se, at så mange kommuner gør udearealer røgfri. Det er vigtigt, at børn og unge bliver beskyttet mod tobaksrøg i det offentlige rum. Ved at gøre rygning mindre synligt i deres hverdag mindsker vi risikoen for, at de selv begynder at ryge, siger Niels Them Kjær.
Kommunernes ønske med røgfri arealer udendørs er at forebygge rygestart, mindske synligheden af rygning og at undgå, at borgere udsættes for passiv rygning.
Røgfri idræt
Flere kommuner arbejder sammen med DGI om at skabe tobaksfrie idrætsmiljøer for børn og unge:
- I DGI arbejder vi for, at børn og unge kan dyrke idræt uden tobak og nikotin. Når en kommune gør idrætsområderne røgfri, er det et kæmpe skridt i den rigtige retning. Jeg håber, at endnu flere kommuner vil følge trop, og lære af de gode erfaringer, lyder opfordringen fra Maiken Møller Balslev, projektleder for Tobaksfrit Idrætsliv i DGI.
For nylig viste en undersøgelse, at et flertal af borgerne bakker op om en lang række røgfri udeområder.
Bag om tallene i kortlægningen
Ud af 98 kommuner har 85 deltaget i et telefoninterview om deres røgfri udendørs arealer i perioden 24. oktober til 21. december 2022. De kommuner, der ikke har svaret, er i opgørelsen af tallene regnet med som kommuner uden røgfri arealer udendørs.
Regionale tal
Region (n=kommuner i alt) |
Har indført røgfri udearealer |
Region Hovedstaden (n=29) |
23 (79,3%) |
Region Sjælland (n=17) |
7 (41,2%) |
Region Midtjylland (n=19) |
10 (52,6%) |
Region Syddanmark (n=22) |
11 (50%) |
Region Nordjylland (n=11) |
5 (45,5%) |
Kontakter
Niels Them Kjær, projektchef, Kræftens Bekæmpelse, ntk@cancer.dk, tlf. 30 38 15 31
Maiken Møller Balslev, projektleder, DGI, maiken.balslev@dgi.dk, tlf. 24 78 31 09
Rebild Kommune - røgfri udearealer på alle kommunale områder
Janne Kristine Møller Olesen, funktionsleder for sundhedsfremme og forebyggelse, jkmn@rebild.dk, tlf. 99 88 92 14
Nyborg Kommune - størstedelen af udearealer er røgfrie
Thomas Møller Hvidberg, sundhedskonsulent, thsh@nyborg.dk, 63 33 81 10
Slagelse Kommune - størstedelen af udearealer er røgfrie
Maria Bjerring Zangenberg, udviklingskonsulent, mapet@slagelse.dk, 58 57 40 14
Fredensborg Kommune (Region Hovedstaden)
Anne-Lene Haarklou Hansen, projektleder, alhh@fredensborg.dk, tlf. 41 21 81 90
Silkeborg Kommune (Region Midtjylland)
Teresa Egballe, sektionsleder, teresa.egballe@silkeborg.dk, tlf. 20 21 64 23
Billeder
Information om Kræftens Bekæmpelse
Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse
Kræftens Bekæmpelses adm. direktør Jesper Fisker er udpeget af regeringen som formand for Sundhedsstrukturkommissionen28.3.2023 10:10:27 CEST | Pressemeddelelse
Jesper Fisker vil fortsat varetage sit hverv som adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse, mens han er formand for kommissionen
Kræftens Bekæmpelse: Nødvendigt at få undersøgt hele kræftområdet24.3.2023 14:49:24 CET | Pressemeddelelse
Adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse Jesper Fisker hilser indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhdes (V) genopretningsplan på kræftområdet velkommen.
Kræftens Bekæmpelse vil have vished: Er svigtede kræftpatienter blevet vejledt godt nok om rettigheder og erstatningsmuligheder?24.3.2023 07:21:56 CET | Pressemeddelelse
293 kræftsyge har ventet for længe på operation på en kræftafdeling i Aarhus. Kræftens Bekæmpelse forventer, at sygehuset tager hånd om patienterne – både de, der venter på operation nu, og de mange, der har oplevet forsinkelser sidste år.
Kræftens Bekæmpelse: Hver en sten må vendes i tragisk sag om for lange ventetider22.3.2023 18:48:23 CET | Pressemeddelelse
Kræftens Bekæmpelse forventer hurtig handling i Region Midtjylland, hvor alvorligt syge kræftpatienter venter for længe på operation på Aarhus Universitetshospital. Sagen viser, at myndighedernes indrapporteringssystem ikke er finmasket nok. Positivt at sundhedsministeren indkalder regionerne til møde.
Øget risiko for graviditet uden for livmoderen med hormonspiral22.3.2023 14:06:00 CET | Pressemeddelelse
Hormonspiralen er en kendt og sikker prævention for mange kvinder. Men skulle den svigte, og kvinden bliver gravid, er der en øget risiko for, at graviditeten sker uden for livmoderen. Det viser en ny dansk undersøgelse, som forskere fra Kræftens Bekæmpelse, Rigshospitalet og Nordsjællands Hospital står bag.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum