Gjensidige Forsikring

Hver anden cyklist er klar til at bryde loven

Del

Op mod hver anden danske cyklist er parat til at bryde loven og dreje til højre, selvom der er rødt lys. Og stort flertal ønsker loven for højresving for cyklister ændret. Det viser en ny undersøgelse, Kantar Gallup har lavet for Gjensidige.

Fristelsen kan være stor, når man som cyklist holder for rødt lys og skal dreje til højre. Og knapt hver anden dansker vælger derfor at foretage højresvinget, selvom det altså er ulovligt. Det viser en ny undersøgelse som Kantar Gallup har foretaget for Gjensidige.

Undersøgelsen viser dog også, at hver sjette dansker slet ikke kender reglerne og fejlagtigt tror, at det som cyklist er tilladt at dreje til højre selvom lyset i vejkrydset lyser rødt.

”Det er aldrig hensigtsmæssigt at bryde en lov, uanset om man gør det ubevidst eller ej. Hvis man ikke overholder de regler, der er gældende, øger man også risikoen for ulykker og skader, fordi ens omgivelser har en forventning om, at man agerer anderledes, end man gør,” siger skadedirektør i Gjensidige, Henrik Sagild.

Stort flertal i befolkningen for lovændring
Mens langt de fleste godt ved, at det ikke er tilladt at cykle til højre for rødt lys, er billedet et andet, når man ser på danskernes holdning til loven. Undersøgelsen viser nemlig, at hele syv ud af ti mener, at det altid bør være lovligt for cyklister at dreje til højre, selvom det er for rødt lys.

”Denne type lov er til for at beskytte cyklister mod at komme til skade, og sætte dem i så få potentielt farlige situationer som muligt. Cyklister er bløde trafikanter og derfor også mere sårbare i trafikken. Jeg kan godt forstå, at mange synes, det vil være lettere at komme frem på cykel, hvis de kan dreje til højre for rødt. Men hvis man sætter det fri ved alle lyskryds, risikerer vi også, at flere cyklister end normalt kommer i uheld. Derfor kan det være bedst, hvis det kun er udvalgte lyskryds, hvor forholdene er passende, det skal være lovligt,” siger Henrik Sagild.

Cyklister er generelt set overrepræsenteret i andelen af alvorlige færdselsulykker i Danmark. Der blev sidste år fastsat en politisk målsætning om at antallet af dræbte og tilskadekomne i trafikken skal halveres fra 2021 og til 2030. I 2019 døde 199 personer i trafikulykker.

Om undersøgelsen
Undersøgelsen er foretaget af Kantar Gallup for Gjensidige i september 2021 blandt 1066 repræsentativt udvalgte danskere.

Kunne du finde på at dreje til højre for rødt lys, på cykel, selvom det ikke er tilladt?

  • Ja, men kun hvis der ikke er anden trafik 44,4%
  • Ja, uanset om der er anden trafik eller ej 2,3%
  • Nej 49,5%
  • Ved ikke 3,7%

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Information om Gjensidige Forsikring

Gjensidige Forsikring
Gjensidige Forsikring
A.C. Meyers Vænge 9
2450 København SV

70 10 90 09https://www.gjensidige.dk/

Gjensidige er et ledende nordisk skadeforsikringsselskab, og er noteret på Oslo Børs. Vi er cirka 3.700 medarbejdere, heraf 700 i Danmark, og vi tilbyder skadeforsikring i Norge, Danmark, Sverige og Baltikum. I Norge tilbydes også pension og opsparing. Driftsindtægterne var 28 mia. NOK i 2020, mens forvaltningskapitalen udgjorde 118 mia. NOK.

Følg pressemeddelelser fra Gjensidige Forsikring

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Gjensidige Forsikring

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum