Kræftens Bekæmpelse

Hver anden brystkræftramt har svært ved at tale om det, der gør ondt

Del

Det er lettest at tale om praktiske ting, som for eksempel behandlingsforløb og ændret økonomi og sværest at få sat ord på følelser og tanker om døden. Det viser en spørgeskemaundersøgelse blandt brystkræftpatienter, som Kræftens Bekæmpelse står bag. Derfor sætter Støt Brysterne kampagnen i år fokus på samtale om brystkræft.

Kræftens Bekæmpelses Støt Brysterne kampagne er i gang. Sammen med danskerne støtter kampagnen op om Kræftens Bekæmpelses arbejde med forskning, forebyggelse og patientstøtte inden for brystkræft. For selvom flere og flere overlever brystkræft, så er det fortsat den mest udbredte kræftform blandt danske kvinder.

En spørgeskemaundersøgelse, som Kræftens Bekæmpelse har gennemført blandt 190 brystkræftpatienter, viser, at mange oplever svære udfordringer ved det at skulle tale om deres sygdom og de livsvilkår, der følger med. Både i forhold til familien, vennerne eller kollegerne.

Følelserne kommer i vejen for snakken
Hver anden brystkræftpatient har oplevet, at det er svært at tale om psykologiske og følelsesmæssige reaktioner og at tale om døden. Nogle patienter er bange for at gøre deres pårørende kede af det, andre føler, at omgivelserne ikke rigtig kan sætte sig ind i deres situation. Selvom størstedelen af de adspurgte brystkræftpatienter svarer, at de ikke synes, at det er tabubelagt at tale om sygdommen, så beskriver flere, at de oplever, at andre er berøringsangste eller usikre på, hvad de skal og må sige.

Men det er vigtigt, at både patienter og pårørende taler sammen om sygdommen - også selvom det gør ondt. Det mener psykolog Gitte Bowman Bak fra Kræftens Bekæmpelse:

-Vi skal have modet til at tage de svære samtaler, også dem, som handler om det værst tænkelige. For tanken om, at det ikke kommer til at gå, fylder i perioder rigtigt meget hos de kræftramte og hos de pårørende. Men ofte sidder parterne og føler sig alene med tankerne, fordi de hver især er bange for at gøre deres omgivelser kede af det og bange,” siger Gitte Bowman Bak.

Hele 70 pct. af de brystkræftramte, der deltog i spørgeskemaundersøgelsen, synes, at det er vigtigt at tale med andre brystkræftpatienter. Det er også Gitte Bowman Baks erfaring, at mange brystkræftramte har nemmere ved at tale med andre patienter:

-For mange er det en befrielse at komme i for eksempel samtalegrupper med andre brystkræftramte. Her kan man tale frit og skal ikke være bange for at gøre nogen kede af det, fortæller Gitte Bowman Bak.

Hun opfordrer til, at man opsøger et af Kræftens Bekæmpelse 40 rådgivningssteder landet over og hører mere om mulighederne for at komme med i en samtalegruppe, eller man får gode råd til, hvordan de svære samtaler takles derhjemme. 

Opbakning fra familie og venner hjælper

- Vi arbejder målrettet for at tilbyde støtte til patienter og pårørende – fra diagnosen gives, gennem behandlingen og i perioden efter behandling. Det er blot én af de vigtige aktiviteter, man støtter, når man for eksempel støtter ved at købe vores Støt Brysterne-armbånd, siger Lotte Rask, der er kampagneleder for Støt Brysterne.  

Årets Støt Brysterne-armbånd er sammensat af perler i prikker og streger, så de i morsekode viser ordene kæmp, håb og lev - i tråd med kampagnens fokus på dialog

Lyserød Lørdag fejrer 10-års jubilæum

7. oktober kan man landet over opleve ’Lyserød Lørdag’.

Lyserød Lørdag en vigtig del af Støt Brysterne, fordi aktiviteten handler om fællesskab, sammenhold og indsamling.

I 2016 deltog mere end 170 byer, næsten 2.200 frivillige, flere storcentre og mange erhvervsdrivende. I alt blev der indsamlet 4,1 mio. kr. til brystkræftsagen. I år vil der være ekstra mange aktiviteter i forbindelse med fejringen af Lyserød Lørdag’s 10-års jubilæum.

Mere fra spørgeskemaundersøgelsen i Kræftens Bekæmpelses brugerpanel

Har du oplevet, at det har været svært at tale med dine nærmeste om et eller flere af de nedenstående emner?

 • 51 % synes, at det har været svært at tale om de psykologiske og følelsesmæssige reaktioner på kræftsygdommen.
 • 51 % synes, at det har været svært at tale om tanker om døden.
 • 39 % synes, at har været svært at tale om senfølger.
 • 37 % synes, at det har været svært at tale om seksuelle problemstillinger.
 • 18 % synes, at det har været svært at tale om sit forhold til børn, familie eller andre nære relationer.
 •  

Har du oplevet, at det er svært for dig at tale om din sygdom med …?

 • 47 % svarer, at de i høj eller nogen grad har oplevet, at det var svært at tale med deres børn.
 • 35 % svarer, at det i høj eller i nogen grad har været svært at tale med andre i deres nærmeste familie.
 • 33 % svarer, at det i høj eller i nogen grad har været svært at tale med deres ægtefælle eller partner.
 •  

Har du oplevet, at nogen af de følgende personer har haft svært ved at tale med dig om din sygdom?

 • 39 %har oplevet at den nærmeste familie har haft svært ved at tale om sygdommen.
 • 39 % har oplevet, at deres børn havde svært ved at tale med dem om sygdommen.
 • 32 % har oplevet, at partneren havde svært ved at tale om sygdommen.
 • 24 % har oplevet tætte venner, som har haft svært ved at tale om sygdommen.

Kontakter

Seniorprojektleder Lotte Rask, Kræftens Bekæmpelse, telefon 35 25 75 66 eller 40 14 05 45

Billeder

Information om Kræftens Bekæmpelse

Kræftens Bekæmpelse
Kræftens Bekæmpelse
Strandboulevarden 49
2100 Kbh Ø

http://www.cancer.dk

Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

Brun for enhver pris: 6 ud af 10 unge solariebrugere ved godt, at deres solarieforbrug kan give kræft2.10.2018 06:00pressemeddelelse

Solariebrug er kræftfremkaldende, og jo yngre du er, jo farligere er det. Men hvis vi vil have unge til at lade være med at gå i solarium, er det ikke nok at fortælle dem, at det er sundhedsskadeligt. Det ved de fleste nemlig godt, viser en ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne. Solkampagnen efterlyser fokus på, at modermærkekræft er en meget alvorlig sygdom

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum